grip3r 4 Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Witam. Tak jak w temacie. Zastanawiam się którą płytę lepiej wybrać do procesora i5 3570k. Oczywiście do OC Jakie są plusy i minusy obu opcji? Wiem że na korzyść Gigabyte przemawiają dwie kości biosu jak i (przynajmniej dla mnie) ładniejsze kolory. Co o tym sądzicie? Cytuj Link to post Share on other sites
vallentine 36 Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Ja posiadam Z77x D3H. Ogólnie mogę ją polecić. Mam i5 3570k podkręconego na 4.3 Ghz przy 1.21v. Sekcja jakoś tragicznie się nie grzeje to mogę powterdzić bo dotykałem ją jak i radiator na sekcji palcem po 10 powtórzeniach w IBT. Była ciepła ale nie gorąca. (37*C jak mi dobrze czujnik pokazuje) Dużo różnorakich złacz, nie miałem z nią nigdy problemów, ładne kolorki. Od siebie polecam. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartlej 0 Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Asrock (miałem z nią styczność): + Dwa Pcie-express x16 + Lepsza karta dźwiękowa (chociaż różnica raczej nieodczuwalna) + DVI, przydaje się przy podłączaniu starszego sprzętu ------------------- - niskiej jakości VRM i tranzystory MOSFET - dziwaczny bios, będziesz musiał się nauczyć bo jest pomieszane - płyta lubi się bardzo grzać, na radiatorach ma dodatkowo blaszki, które utrudniają przepływ powietrza, przy wysokim OC może to być problem - ogólnie gorsze możliwości OC w porównaniu do Gigabyta, albo inaczej, na GB wycisnęli dużo więcej I analogicznie Gigabyte, czyli minusy Asrocka to plusy GB. Ja osobiście wziąłbym Gigabyta. Myślę, że trochę pomogłem. Oczywiście to jest tylko moje zdanie. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Możliwości OC nie doszukiwałbym się w mobo,to sprawa procka i coolera.Na ASRocku z77Extreme4 spokojnie kręciłem 3570k do 4.8GHz z napięciem 1.430V. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartlej 0 Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Możliwości OC nie doszukiwałbym się w mobo,to sprawa procka i coolera.Na ASRocku z77Extreme4 spokojnie kręciłem 3570k do 4.8GHz z napięciem 1.430V. Wiem, dlatego napisałem "albo inaczej, na GB wycisnęli dużo więcej" Czyli na tym samym procku na Gigabycie wycisnęli więcej. Czytałem gdzieś na anglojęzycznym forum, chyba nawet dziś. Pzdr. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5520 Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Nawet najlepsza płyta nie wyciśnie z procka więcej gdy ten jest po prostu do kitu;) Wszystko zależy od tego jaką masz sztukę, 4.5 Ghz można wyciągnąć i na MSI Z77a G45 Cytuj Link to post Share on other sites
Bartlej 0 Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Nawet najlepsza płyta nie wyciśnie z procka więcej gdy ten jest po prostu do kitu;) Wszystko zależy od tego jaką masz sztukę, 4.5 Ghz można wyciągnąć i na MSI Z77a G45 Jak najbardziej się z tym zgadzam, tak jak pisałem już wyżej. Chodziło mi tylko o fakt, że na tym Gigabajcie w 2012r. rekord padł w OC, dlatego pisałem, że ma lepsze możliwości a raczej, wycisnęli na niej więcej *(czytaj: na obydwu tych płytach będzie to samo). Źle się po prostu wyraziłem. Cytuj Link to post Share on other sites
grip3r 4 Napisano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Naprawdę? Sądziłem że te rekordy padają na jakiś topowych płytach złącze dvi mi do niczego nie przydatne akurat, mam osobną grafikę, SLI raczej nie planuje, a dźwiękówkę to i tak lepiej chyba włożyć jakąś osobną np jakiegoś xonara? Chyba zdecyduje się na Gigabyte, chociaż na początku byłem pewien co do asrocka. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartlej 0 Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 (edytowane) Teraz różnica dźwięku się tak zaciera, że jest praktycznie niewidoczna. Układy zintegrowane są b.d. Naprawdę: łap filmik Ponad 7ghz z i7 3770k Edytowane 21 Lutego 2014 przez Bartlej Cytuj Link to post Share on other sites
Lubiem placki 37 Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Ja mam teraz tymczasowo ASRocka Z77 Extreme4 z i5tką 3570K wykręconą do 4.2 GHz na napięciu 1.15 V. Wszystko pięknie śmiga ,sekcja zasilania grzeje się trochę, ale to przez to ,że jest SLI w budzie i ogrzewa powietrze i to ostro. Od siebie polecam ASRocka. Cytuj Link to post Share on other sites
emurderrec 81 Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Teraz różnica dźwięku się tak zaciera, że jest praktycznie niewidoczna. Układy zintegrowane są b.d. Proponuję wybrać się do specjalisty, a przynajmniej... nie gadać takich bzdur. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Ktoś porównuje Integre z Dedykiem? To jest głupi. 4,5ghz to nawet g43 robi. Jeżeli kolega ma zamiar kręcić i7 3770k pod ciekłym azotem, to niech bierze gigabyta. Jeżeli tylko i5 w domowych warunkach to śmiało może brać ASrocka albo tańsze płyty typu g43, g45 itp. Cytuj Link to post Share on other sites
grip3r 4 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) To początek mojej przygody z OC więc na ciekły azot się raczej porywać nie będę Czyli tak naprawdę różnicy przy oc tego procka między tymi płytami nie doświadczę żadnej? wszystkie dadzą sobie radę na mniej więcej podobnym poziomie? Co do karty dźwiękowej( nie słyszałem tych wyższych modeli realteka) ale wydaje mi się że i tak taki xonar zagra lepiejBichits widzę że masz MSI Z77A-G43. Jest ona o ponad 100zł tańsza od Gigabyte. Duża jest różnica między tymi płytami? Tzn. Jako zwykły śmiertelnik odczuję jakąś różnicę? Edytowane 22 Lutego 2014 przez grip3r Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) na g43 dowiesz się jak podbijać mnożnik. Poznasz standardowe opcje procesora i więcej jak 4,5ghz nie pojedziesz. Co do różnicy, między gigusem a moją, to nie ma co porównywać. Tak jak mówiłem, na g43 ograniczą cię możliwości płyty, a na gigabycie.. cóż, zrobiono 7ghz . Pamiętaj, aby nie oszczędzać na podzespołach podczas większego OC. Generalnie na tym procesorze może pociśniesz na 4.7, 4.8ghz. Powiem Ci, że u mnie samo OC zajęło 15 minut, nie licząc szukania stabilności. Na tej płycie podbija się tylko mnożnik i napięcie. Stany C1 i turbo to tylko dodatki. Dalej są już Load Line Calibration i opcję już do zabawy, których NIE MA g43 - stąd to ograniczenie do 4.5ghz. Wszystko zależy do ilu chcesz kręcić. Jeżeli masz zamiar kręcić i bierzesz i5, to dla ciebie więcej niż z77x D3H nie jest potrzebne. Edytowane 22 Lutego 2014 przez Bichits Cytuj Link to post Share on other sites
grip3r 4 Napisano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Czyli g43 jednak ograniczałaby troszkę możliwości tego procesora. O taką odpowiedź właśnie mi chodziło w takim razie zdecyduję się na tego Gigabyte i zamówie go koło 3 marca myślę. Dzięki za pomoc. Pojawiło się jeszcze jedno pytanie z mojej strony ten gigabyte który pobił rekord to wersja ud3h a ja pytałem o d3h. Przeczytałem właśnie http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/gigabyte-z77x-d3h-test.html i zaniepokoiło mnie że płyta ma 4 pinową wtyczkę zasilającą procesor. Czy to nie znaczy że ma słabszą sekcję zasilania niż asrock? co potem może się przełożyć na stabilność procesora pod wyższym napięciem. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 o kurde, D3H to budżetówka. Oczywiście chodziło mi o UD3H... A Jeżeli kręcisz i5, to bierz Extreme 4 albo http://www.ceneo.pl/19525710 - z tego co pamiętam, to do 4.8ghz ujeżdżali ją.. Spokojnie starczy Cytuj Link to post Share on other sites
vallentine 36 Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Czyli g43 jednak ograniczałaby troszkę możliwości tego procesora. O taką odpowiedź właśnie mi chodziło w takim razie zdecyduję się na tego Gigabyte i zamówie go koło 3 marca myślę. Dzięki za pomoc. Pojawiło się jeszcze jedno pytanie z mojej strony ten gigabyte który pobił rekord to wersja ud3h a ja pytałem o d3h. Przeczytałem właśnie http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/gigabyte-z77x-d3h-test.html i zaniepokoiło mnie że płyta ma 4 pinową wtyczkę zasilającą procesor. Czy to nie znaczy że ma słabszą sekcję zasilania niż asrock? co potem może się przełożyć na stabilność procesora pod wyższym napięciem. UD3H ma tą samą sekcje zasilania co D3H Cytuj Link to post Share on other sites
grip3r 4 Napisano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) Dzisiaj przyszedł mi do głowy jeszcze inny pomysł Mianowicie zastanawiam się czy by nie zakupić 4670k i do tego Asrock Z87 Extreme 4. Różnica między tym zestawem a 3570k i Asrock z77 extreme 4 to niecałe 100zł. Ten asrock z87 jest bardziej wypasiony niż poprzedniej generacji Trochę jednak boje się tego haswella. Znajomy odradza mi taki zakup i twierdzi że 3570k podkręcę wyżej i będzie wydajniejszy dzięki temu niż 4670k. Wiecie może coś na ten temat? Czy to już dyskusja na inny dział forum?Zapomniałem dodać że zintegrowany układ gpu nie robi mi żadnej różnicy(czy jest lepszy czy gorszy) używam oczywiście osobnej karty graficznej Edytowane 23 Lutego 2014 przez grip3r Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Do Haswella musisz dać lepszy cooler,na stockowym taktowaniu Haswell ciut wydajniejszy.Co do OC to zależy od sztuki procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
grip3r 4 Napisano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Cooler posiadam Prolimatech Panther narazie stockowy wentyl ale zakupie dwa jakieś lepsze. Czyli w sumie na jedno wyjdzie z tą wydajnością? Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Tak. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts