Skocz do zawartości

Podkręcanie procesorów! Jaki masz wynik?

Recommended Posts

Napisałem ciut wyżej i dałem screena : max przy małym obciążeniu to 5512MHz - udało się obliczyć próbkę Pi 1M (6.800s). Nic wyżej nie wskoczy, nawet przy jednym rdzeniu i napięciu 1,7V - już sprawdzałem. Nawet 5520MHz się złapać nie udaje.

To wyciskanie 5400MHz pod OCCT CPU zajęło mi i tak prawie 2 dni na balkonie i to też już raczej jest max dla mojego procka (napięcie tylko ciut poniżej 1,7V a temp. dochodziła do 96st.C). Może dało by się zrobić 5410 ... gdyby przymrozki wróciły :)

W temperaturze pokojowej max. na OCCT CPU to 5360MHz.

Na tym procku już koniec zabawy ... bo dalej byłby lada moment dym :)

Spostrzeżenia z mojego zestawu procka i płyty:

1. Max. BCLK to 105,7 MHz.

2. Max Vcore to 1.695V

3. Mnożniki nieparzyste są stabilniejsze.

4. Na mnożniku 53 uzyskiwało się więcej i stabilniej niż na 54 i 55.

6. Temperatury mierzyć trzeba programem Core Temp - HW Monitor zaniża 4-5 stopnie i nie łapie krótkich skoków.

7. Nie ma uniwersalnych optymalnych ustawień układu zasilania (pomijam same napięcia) - inaczej trzeba programować obwody regulacji napięcia pod OCCT, a inaczej gdy walczymy o same MHz bez obciążenia (wynik GPU-Z) a inaczej z małym obciążeniem (liczenie próbki Pi, Hardwareheaven Bench itp.)

8. Ustawienia na co dzień, przy dobrym coolerze i dobrej budzie : 5,0GHz i 1,47V - spokojnie zalicza test OCCT zasilacza (gotowanie budy - proc i grafika na maxa), max. temp. najcieplejszego rdzenia w teście to 70 st.C (mierzone Core Temp, HW Monitor pokazał 66 st.C). Załączam screena z zegarem 5004MHz z testem godzinnego wygrzewania proca na OCCT Linpack (wygrzewa o jakieś 3st.C mocniej niż OCCT CPU) :

http://kartinki.ws/images/occtlm5004.jpg

Powodzenia ;)

Wkręciłem się w OC na benchicie (dla BMK team :o ) tak na początek pocisnąłem mojego starego E7300 ciut dalej na 3,9 stable 1,46V

Ile jest max MCH i FSB na p965 ds4 box chłodzenie w jednostkach np: 0,15V mam(teraz max 45C na NB)?? Na cpu fortis push-pull więc z grzaniem się nie ma problemu

http://benchit.pl/ranks_events/5740.jpg

Chodzi mi o max bezpieczny na 24/7 (i do testów na godzinke taki mniej bezpieczny :) ) na MCH oraz FSB podany w jednostkach Gigabyte +0,1V itp (fakt nie sprecyzowałem tego za dobrze), nie dam przecież 0,5V czy ile tam jest bo mobo może tego nie wytrzymać. A Fortis każdy wie jak się sprawuje, z moim C2D to ma dużo zapasu jeszcze. A i jeszcze jedno czy zgięte mobo można jakoś wyprostować, bo za mocno docisnąłem ww cooler i mam teraz wgięcie pod prockiem jakieś 4mm w strone tacki (Bezpiecznie czyli nie np: wkręcić w imadło) ?

A i jeszcze jedno czy zgięte mobo można jakoś wyprostować, bo za mocno docisnąłem ww cooler i mam teraz wgięcie pod prockiem jakieś 4mm w strone tacki (Bezpiecznie czyli nie np: wkręcić w imadło) ?

Zbyt mocno przykręcony cooler to też niedobrze. Poodkręcaj lekko, bo może urwać :)

Co do napięć - http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradn ... w?page=0,5

Cooler nie przykręcam już śrubokrętem tylko palcem jak czuje opór to przestaje.

--------------------

# Regulacja szyny FSB: od 100 do 700 MHz

# Regulacja taktowania PCI-E: od 90 do 150 MHz

# Regulacja napięcia procesora: od 1.0250(u mnie od 0,65 ) do - 2.375 V :)

# Napięcie pamięci RAM: od +0.025 do +0.775 V

# Napięcie mostka północnego(mch): od +0.05 do +0.75 V

# Napięcie szyny FSB(vtt): od +0.05 do +0.35 V

# Napięcie PCI-E: od +0.05 do +0.35 V

# Zmiana timingów pamięci

# Zmiana mnożnika FSB/RAM: Auto, 2.0, 2.5, 3.0, 2.66, 3.33, 4.0+

---------------------

Tak wygląda mój bios nie mam niestety normalne opisanych napięć mostka północnego i szyny FSB (vtt) znalazłem że

P965 //(G)MCH Core

VCC 1.25 V Core Supply Voltage with respect to VSS max 1.375 V

VTT System Bus Input Voltage with respect to VSS -0.3 1.32 V

P35// VCC 1.25 V Core Power <----------- default MCH voltage

VTT 1.05V/1.2 V Processor System Bus Power <----------- default FSB voltage

Czyli vtt zależy czy 65 czy 45 nm. Nie ruszę go poza +0,15 a mch do 1,5V czyli +0,25 i myśle że będie git może nawet stabilne 4GHz tudzież >450FSB wycisne z tego złoma

Ja wiem czy 65-68C to mało, Fortis z wentylkami na 100% już był, zapasu więc szczególnie jakoś nie ma, a nie mam kaski na nowego procka. Do zabawy w oc to w celeronka/pentiuma d zainwestuje niech się jara :) . Jest szansa że te procki za 15zeta z allegro zrobią ~5GHz na powietrzu??

FSB 500 pobite na E7300 i P965

http://benchit.pl/ranks_events/5756.jpg

E: kurcze czy jak mam na tym wykresie fsb 451 ale na tym czerwonym okienku jest 501 to zostanie zaliczone, bo po prostu nie ten wykres otworzyłem.

E.v2: Nie ważne jest już 520MHz. Zaskoczyła mnie pamięć 800@1040 całkiem całkiem

Pustki w temacie :rotfl: przecież to ja mam urlop od OC :)

Ale koniec lenistwa, czas dać ognia...jest do skopcenia celek 352 i 347 http://republika.pl/blog_ht_192715/452922/tr/emot_szczerbol.gif

P.S. Brać QX6700 (SL9UL) za sześć stów :)

Nie chodzi o super ekstra OC na poziomie światowym, miałby leciutkie życie w jednej moich maszyn. No czwórkę to raczej ukręcę na AC a to już by stykało, chodzi mi raczej czy w tej cenie jest atrakcyjny. Do kręcenia mam jeszcze kilka drobiazgów ale teraz jestem zajęty innymi sprawami a poza tym odpoczywam po kilkumiesięcznym seszyn.