Skocz do zawartości

Nowe chłodzenie czy modyfikacja starego?

Recommended Posts

Witam.

Posiadam prawie 3-letnią kartę graficzną HiS HD 6850. Z doświadczenia wiem, że nie tylko ja mam w niej problem z głośnym chłodzeniem. Z BARDZO głośnym wentylatorem żyję od nieco ponad roku i niestety coraz trudniej utrzymuję nerwy na wodzy. Ale do rzeczy... :)

Zastanawiam się, czy nie kupić nowego chłodzenia np. Arctic Cooling Accelero L2 Plus. Plusem jest to, że w końcu miałbym spokój z na prawdę głośnym brzęczeniem wentylatora, ale są też minusy - owe chłodzenie podobno 'wyrabia' na grafikach o TDP 120W, a moja z tego co wiem ma 127W (i do tego jest troszkę podkręcona). No i nie wiem, czy takie chłodzenie wystarczy. Natomiast lepsze chłodzenia (2x FAN) kosztują około 130-150zł co stanowi 1/3 ceny nowej grafiki (takiej samej) lub 1/2 ceny używanej 6850.

Drugą opcją, bardziej prymitywną jest zakup taniego wentylatora 70mm np. Gembird D7015SM-3, usunięcie obudowy i przymocowanie reszty do radiatora za pomocą zipek, albo w ostateczności jakimś klejem. 

Drugi sposób nie koniecznie spełnia moje oczekiwania na temat porządku i ładu w obudowie, ale jednak muszę coś zrobić z tym szumem.

Co o tym myślicie? Czy Accelero L2 wystarczy do HD 6850 1GB? 

Dziękuję za wszelkie sugestie, rady i opinie.

Pozdrawiam

Edit: Wentylator jest 'nierozbieralny' i nie jestem w stanie go naoliwić, oczyścić w środku itp - próbowałem wiele razy i wieloma sposobami. 

Edytowane przez Xalion