Skocz do zawartości

Karta graficzna do Autodesk Maya

Recommended Posts

Witam,

Niedawno miałem okazję spróbować pobawić się w Autodesk Maya i szczerze spodobało mi się. Mam zamiar się w tym kierunku rozwijać. Dlatego też powoli kompletuję sprzęt do modelowania w Autodesk Maya/3DS Max. Wiem, że najpierw powinienem zaczynać od procesora i dołożenia ramu, ale póki co na pierwszy ogień idzie karta graficzna. 

Pytanie, czy to prawda, że Nvidia jest sobie radzi w tego typu programach? Renderowanie w 3D itp.

Warto zamieniać Radka R9 270 na jakiegoś GTX570/GTX580/GTX660?

Pozdrawiam ;)

Nvidia Quadro 4000

QuadroFX 5600G

To będą odpowiednie karty do renderingu 3D itd.

Trzeba pamiętać że karty do renderingu nadają się gorzej do gier za to są dużo wydajniejsze w obróbce graficznej. Mają specjalnie przygotowane sterowniki do pracy z wybranymi programami stąd ta różnica.

• 2 tygodnie później...

Jeżeli zaczynasz zabawe to spokojnie mozesz i wybrac typowo gammingowa karte do programu, przy mniej skomplikowanych scenach dzialanie w siatce nie bedzie problemem, jeżeli mowa o renderingu to polecam karty NVIDI, ponieważ jest multum silnikow renderujacych wspierajacych te uklady (CUDA), sam pracuje w maya, uzywajac do tego OCTANE RENDER. Majac ostatnio r290x mialem niestety problemy ze stabilnoscia MAYA, moze to kwestia sterownikow, lecz po zmianie na NVIDIE problemy ustaly.

Gość kozmo30

Polecanie osobie, która zaczyna przygodę z 3D jakiejkolwiek karty z rodziny Quadro to delikatnie mówiąc małe nieporozumienie :)

Jeśli masz głeboką kieszeń to wszystkie GTX z 70 w nazwie będą ok :) Jeśli nie.. to jakikolwiek GTX ( poza zabytkami ) da Ci już fajnego kopa. Jakieś 2 lata temu w agencji, dla grafików 3D pracujących w Cinema 4D kupowaliśmy GTX 670 .. bo stosunkiem cena/wydajność .. zjadały Quadro.

Quadro ma sens, jeśli chcesz wydać na kartę 3 tyś. Moim zdaniem, póki Twoje projekty nie zarobią tych 3 tyś nie ma to najmniejszego sensu.