Saylin 7 Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Witam mam problem z moim Asusem gtx 760 po podkreceniu w benchmarku Unigine Heaven 4.0 robi sie czarny ekran i po dwóch sekundach obraz wraca i benchmark jedzie dalej ale już z obnizonymi zegarami do stockowych. Core clock:1006mhz Boost clock:1072mhz(1163mhz realnie) Vram:6008mhz Po OC: Boost clock: 1175mhz(1254mhz realnie) Vram: 6600mhz Dodam też że wyższe napięcie, power limit nic nie dają.Ale do sedna: Bf4 - 10 godzin grania single/multi z przerwami zero problemów. Grid 2 - 2 godziny grania zero problemów Unigine Valley 1.0 - 2 godziny zero problemów 3dmark 11 - kilka razy zero problemów Poprostu wszystkie gry jakie mam działają bez zarzutu, brak artefaktów, karta monitorowana nie przekracza 72c po 2 godzinach grania w bf4 Na końcu dodam ze karta działa po podniesieniu napięcia na 1210/6900 tylko uznałem ze oc które podałem wcześniej mnie zadowala i nie muszę jej katować na maksa bo dużego przyrostu wydajności juz nie ma tylko ten nieszczęsny heaven im większe oc tym szybciej sie to dzieje - robi sie czarny ekran i po chwili benchmark pracuje dalej ale juz na stockowych zegarach - i teraz sam nie wiem czy oc jest nie stabilne czy ten heaven sprawia takie problemy. Proszę o poradę Cytuj Link to post Share on other sites
Blue PiK 116 Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Benchmark Unigine Heaven 4.0 to nie to samo co gry. Nie wytrzymują sterowniki. Przywracają kartę do ustawień fabrycznych. Pomaga tylko zwiększenie napięcia karty, lub obniżenie podkręcania. Zapewne pokazuje się okienko (już nie pamiętam dokładnie treści) że sterownik odzyskał sprawność. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Saylin 7 Napisano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Benchmark Unigine Heaven 4.0 to nie to samo co gry. Nie wytrzymują sterowniki Tak Wlasnie sprawdziłem po zwinieciu szybko do paska pojawia sie komunikat "sterownik przestał działać ale odzyskach sprawność" Czyli jeżeli gry działają to mam sie tym nie przejmować? Cytuj Link to post Share on other sites
Blue PiK 116 Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Oczywiście. Przedobrzyłeś i tyle. Dodam też że wyższe napięcie, power limit nic nie dają.Ale do sedna: To było widocznie jeszcze za mało. Edytowane 16 Lutego 2014 przez Blue PiK Cytuj Link to post Share on other sites
Saylin 7 Napisano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Zauważyłem ze napięcie mimo ustawienia na 1.212 cały czas jest maksymalnie 1.200 czy to asus gpu tweak,lub evga precision, w msi w ogóle sie nie da mimo odchaczenia odpowiedniej opcji. Co jest grane? Jak sobie z tym poradzić aby zmusić karte do 1.212 Edit: w asus gpu tweak maxymalne tdp pokazuje 88% co tez mi sie wydaje dziwne Cytuj Link to post Share on other sites
Blue PiK 116 Napisano 17 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 W biosie karty masz ograniczenia do 1.2 i nic na to nie poradzisz. Musiałbyś modować bios. Tylko do twojej karty nie ma gotowych modów. Programowo można podnieść właśnie do podanej przez Ciebie wartości i to jest max. • TDP (Thermal Design Power) Parametr określający, oszacowaną na podstawie wcześniejszych badań i pomiarów laboratoryjnych, maksymalną ilość energii jaką jest w stanie pobrać procesor GPU, wraz ze stratami w postaci generowanego przez taki układ ciepła. Oszacowane TDP wpływa nie tylko na dobór odpowiedniego dla danego modelu systemu chłodzenia (moduły radiatora wraz z wentylatorem), ale także wymusza zastosowanie odpowiedniej staranności przy projektowaniu i wdrażaniu sekcji zasilającej taki układ (wydolność, stabilność, pośrednio także możliwości O/C). Karta graficzna – musi mieć zapewniony wydajny układ chłodzenia , w celu odprowadzenia nadmiaru energii cieplnej . Podkręcanie podnosi współczynnik TDP w skutek czego karta grzeje się bardziej niż zazwyczaj. Wszystko Ok. TDP zależy od obciążenia GPU przez program, grę. Najbardziej obciążającym benchmarkiem jaki znam jest FurMark 1.10.6 Moją kartę doprowadza do 115 % TDP (Power target 115%) http://i.imgur.com/fN63eQA.jpg Pozostałe tylko 78%-84% TDP 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Saylin 7 Napisano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) Dziękuje za objaśnienie. Zrobiłem tak: Przeinstalowałem sterowniki bo nie wiedzieć dlaczego miałem bety:/ obniżyłem zegar core z 1172mhz do 1162mhz co o dziwo i tak suma sumarum daje taki sam boost 1254mhz , pamięci na 6408mhz i w końcu w evga zaczęło działać wyższe napięcie +12mv czyli max ile karta pozwala. 3 razy pod rząd przeszedł test Heaven 4.0 i nic nie wywaliło. http://i.imgur.com/1Nn6Fjo.png Jako że wcześniej tylko w tym benchmarku wywalało sterowniki i pomimo tego że przy wyższym OC 1172/6600 gry działały bezproblemowo to teraz przy troszke niższym mogę uznać takie ustawienia za stabilne których mogę używać na codzień? Edytowane 17 Lutego 2014 przez Saylin Cytuj Link to post Share on other sites
Blue PiK 116 Napisano 18 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) To w nagrodę że Ci wszystko chodzi masz skurę do Precision X z napisem GTX 760 http://www.evga.com/precision/images/skins/official760.png Pobierz rozpakuj i wstaw do C:\Program Files (x86)\EVGA Precision X\Skins Lub tu Po co Ci takie wysokie ustawienia na codzień , jak piszesz Pewnie chodziło Ci, w trakcie grania, to tak. Edytowane 18 Lutego 2014 przez Blue PiK 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Saylin 7 Napisano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Tak chodziło mi o w trakcie grania :-) dziekuje jeszcze raz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts