Butterfly05 3 Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Witam. Mam do Was takie pytanie, jakich kości używa dysk Samsung SSD 840 EVO 128 GB? Jedne źródła podają MLC a drugie źródła TLC Np, tutaj podają że są to MLC http://www.x-kom.pl/p/155593-dysk-ssd-samsung-120gb-2-5-sata-ssd-seria-840-evo-7mm.html Jak jest to dokładnie bo na różnych forach i komentarzach piszą ze są to pamięci TLC.. Chodzi Mi konkretnie o ten model MZ-7TE120BW. Czy Samsung najpierw produkował w tej serii kości TLC a teraz produkuje w MLC? Może to trochę głupie pytanie, ale chciałem się zapytać zanim kupie ten dysk, bo chciałem brać stąd http://www.oleole.pl/dyski-wewnetrzne-ssd/samsung-840-evo-120gb-mz-7te120bw.bhtml . Pytam się dlatego ze w tym sklepie nie ma o tym informacji a nie chciałbym kupić ewentualnie starszej generacji z kośćmi TLC. Jak ktoś jest zorientowany w tym temacie to proszę o info. Moje zastosowanie tego dysku będzie do zwykłego PC, a za jakiś rok pójdzie do laptopa. Nie wybrałem Plextora M5S dlatego że ten Samsung pobiera mniej prądu bo tylko 0,45W a jest w podobnej cenie. Edytowane 16 Lutego 2014 przez Butterfly05 Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Z tego co mi wiadomo, to obniżyli ceny stosując właśnie nowsze i tańsze w produkcji kości TLC, które mają też mniejszą żywotność. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Samsung EVO jest na kościach TLC. Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Ja w styczniu kupowałem 2 x SSD 840 EVO 250 GB po 620 zł.Jeden do laptopa,drugi do PC.Nic się nie dzieje dzięki Bogu. Jak nie będziesz "benchmarkować" to nic tym SSD się nie powinno dziać. Edytowane 16 Lutego 2014 przez eVerest Cytuj Link to post Share on other sites
Butterfly05 3 Napisano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Samsung EVO jest na kościach TLC. To w takim razie dlaczego piszą o MLC? http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ssd-card/ssd-card/MZ-7TE120BW Dysk SSD 840 EVO jest znacznie szybszy niż standardowy dysk HDD, zapewniając znacznie większą szybkość odczytu i zapisu sekwencyjnego oraz losowego podczas realizacji każdego zadania. Nowa 3-bitowa technologia pamięci flash MLC NAND zapewnia wydajniejsze przechowywanie danych, zwiększając szybkość i niezawodność dysku. http://www.x-kom.pl/p/155593-dysk-ssd-samsung-120gb-2-5-sata-ssd-seria-840-evo-7mm.html Doświadcz nowej, jeszcze większej wydajności 840 EVO jest znacznie bardziej efektywny niż standardowe dyski HDD. Zapewnia jeszcze szybszy zapis i odczyt - zarówno sekwencyjny jak i losowy – dla każdego zadania. 3-bitowa technologia MLC NAND flash firmy Samsung magazynuje dane bardziej wydajnie, dzięki jednoczesnemu zwiększeniu szybkości i niezawodności. Niezależnie czy jest to wymagająca obróbka plików video, czy proste skanowanie programem antywirusowym, dysk 840 EVO upora się z tą pracą w okamgnieniu. Wielozadaniowość to dla EVO proste zadanie – obsługuje kilka zleceń jednocześnie, w niemalże trzykrotnie krótszym czasie niż HDD. Niesamowicie szybki dysk Samsung SSD 840 EVO odmieni Twoją codzienną pracę - od teraz to komputer będzie czekał na Ciebie, a nie na odwrót. Nawet nie ma mowy o TLC, tyko MLC czy to tylko ściema Samsunga? Edytowane 16 Lutego 2014 przez Butterfly05 Cytuj Link to post Share on other sites
bar1004 102 Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Samsung has pioneered high-performance MLC technology with 3 bits per cell, commonly referred to as Triple Level Cell (TLC), which uses 8 states, in the 840 Series SSD. A więc po prostu ta technologia nazywana jest TLC lub 3-bitowe MLC. Edytowane 16 Lutego 2014 przez bar1004 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts