Skocz do zawartości

Wasze subiektywne podejście do wymiany 2 x 7970 na 780ti

Recommended Posts

Witam 

Więc tak jak w temacie wymyśliłem że wymienię 7970- ątki  na na Gf 780 ti  i po głębszym zastanowieniu pojawiły się dylematy moralne :) chciałbym poznać wasze opinie.  Jeśli chodzi o wydajność i cyfry to zdaje sobie sprawę że Cf wychodzi lepiej jednak chodzi mi o odczucie podczas gry. Zapraszam wszystkich którzy chętnie wyraża własne zdanie.  Kto na tak i kto na nie :)

Edytowane przez ROBGA

Ja jako użytkownik 2x7970 jestem z nich zadowolony i nie wymieniłbym na pojedynczą 780ti, bo po co? Tracąc wydajność zyskasz jedynie realistyczne powiewanie flagi czy trawę latajacą na boki. Odczucia podczas gry? Rozumiem przez to, że chodzi o wczucie się w grę? Jeżeli tylko o to chodzi to tym bardziej nie widzę sensu wymieniania czegoś co na dłuższą metę zapewni Ci większą wydajność, przez co nie będziesz musiał szybko obcinać detali, na coś słabszego, co zapewni max. detale przez krótszy czas. Na Twoim miejscu zaczekał bym do premiery wydajniejszych akceleratorów i gdy moc 2x7970 przestanie wystarczać wymienił na kartę od zielonych, ponieważ przy dzisiejszym tempie rozwoju za 2 lata karty zjedzą te dziesiejsze. Zwłaszcza, że nowe konsole jeszcze przez jakiś czas nie będą ograniczać rozwoju gier. Kupisz powiedzmy gtx'a 980 czy 990 jeżeli takie powstaną i będziesz zadowolony. Pozdrawiam.

No ogólnie trzeba dopłacić  i jeszcze będzie lekki downgrade tylko czy aby faktycznie taka lipa . Według mnie 

780 ti na plus.

• Jeden Gpu - praktycznie równa wydajność we wszystkich tytułach 
  • Temperatury 
  • Dobry Oc 
  • Pobór prądu 
  • PhysX
  • Podobno płynność

Pytanie czy są to zmiany których odczucie jest na tyle pozytywne żeby tracić wydajność i za to dopłacać :) Czekam na dalsze wypowiedzi. :)

Edytowane przez ROBGA

To zależy czy należysz do osób wyczulonych na mikroprzycięcia, dla mnie np crossfire jest przekreślone na starcie z tego powodu. Jeśli ty tego nie widzisz to nie ma sensu wymiany, jednak każdy z wyczulonym okiem powie ci, że jedna szczególnie high-endowa karta będzie lepszym rozwiązaniem. Bez dwóch zdań.

Najchętniej to bym zagrał na tym Gf i zobaczył czy zobaczę różnicę :D  Bodźcem do tematu zmiany jest to że ten Cf najzwyczajniej w świecie się czasem pier.... li  nie wiadomo czemu i strasznie mnie to irytuje. 

Dziwne, ja posiadając crossfire także z dwóch 7970 w wersji referencyjnej nie miałem nigdy żadnych problemów. Jedyny to były mikroprzycięcia w Crysisie, lecz po zainstalowaniu nowych sterowników problem zniknął. Niestety jestem zmuszony do korzystania z jednej z powodu płyty na gwarancji. :P Możesz powiedzieć, co takiego się u Ciebie dzieje?

Edytowane przez Losko

Jasne 

Np po restarcie kompa nie widzi drugiej karty albo  odpala się bez włączonego Cf i jak go odpalam to zwieszka. Po wyłączeniu kompa całkowicie i ponownym uruchomieniu ok , benchmarki ok , gry ok. 

Edytowane przez ROBGA

Może to jakaś błahostka typu niedociśnięta karta, czy mostek crossfire musisz docisnąć? :P

EDIT: Zawsze możesz popytać specjalistów od awarii z tego forum, zawsze coś poradzą i problem może zniknąć, szkoda od razu grafę zmieniać, gdy te dają jak najbardziej radę i będą dawać w najbliższym czasie.

Edytowane przez Losko

Autor sam sobie musi odpowiedzieć  na to pytanie , Bo wydajność jednego gtxa 780 Ti  na pewno będzie niższa w większości gier od cf 2x radeon 7970  , kiedyś sam miałem cf z 2x radeon 7870  przez miesiąc  użytkowania  tylko w far cry 3 zauważyłem micro przycięcia  ale  aktualizacja sterowników załatwiła sprawę

Kurde już je wyciągałem , wkładałem mostek Cf wymieniałem , nawet system postawiłem od nowa bo się przypadkowo wypiepszył :) Jeszcze zastanawiam się czy to nie wina windy 8.1 .   Stery też wymieniałem na 14.1 b to samo co na 13 .  Sama ta świadomość że coś jest nie tak mnie wku...... a i wina zasilacza też to nie jest bo na korsarzu 850 w to samo. 

Autor sam sobie musi odpowiedzieć  na to pytanie , Bo wydajność jednego gtxa 780 Ti  na pewno będzie niższa w większości gier od cf 2x radeon 7970  , kiedyś sam miałem cf z 2x radeon 7870  przez miesiąc  użytkowania  tylko w far cry 3 zauważyłem micro przycięcia  ale  aktualizacja sterowników załatwiła sprawę

Oczywiście nikt za mnie decyzji nie podejmie ale interesuje mnie głos ludu :D