ROBGA 9 Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Witam Więc tak jak w temacie wymyśliłem że wymienię 7970- ątki na na Gf 780 ti i po głębszym zastanowieniu pojawiły się dylematy moralne chciałbym poznać wasze opinie. Jeśli chodzi o wydajność i cyfry to zdaje sobie sprawę że Cf wychodzi lepiej jednak chodzi mi o odczucie podczas gry. Zapraszam wszystkich którzy chętnie wyraża własne zdanie. Kto na tak i kto na nie Edytowane 14 Lutego 2014 przez ROBGA Cytuj Link to post Share on other sites
Losko 7 Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ja jako użytkownik 2x7970 jestem z nich zadowolony i nie wymieniłbym na pojedynczą 780ti, bo po co? Tracąc wydajność zyskasz jedynie realistyczne powiewanie flagi czy trawę latajacą na boki. Odczucia podczas gry? Rozumiem przez to, że chodzi o wczucie się w grę? Jeżeli tylko o to chodzi to tym bardziej nie widzę sensu wymieniania czegoś co na dłuższą metę zapewni Ci większą wydajność, przez co nie będziesz musiał szybko obcinać detali, na coś słabszego, co zapewni max. detale przez krótszy czas. Na Twoim miejscu zaczekał bym do premiery wydajniejszych akceleratorów i gdy moc 2x7970 przestanie wystarczać wymienił na kartę od zielonych, ponieważ przy dzisiejszym tempie rozwoju za 2 lata karty zjedzą te dziesiejsze. Zwłaszcza, że nowe konsole jeszcze przez jakiś czas nie będą ograniczać rozwoju gier. Kupisz powiedzmy gtx'a 980 czy 990 jeżeli takie powstaną i będziesz zadowolony. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
ROBGA 9 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) No ogólnie trzeba dopłacić i jeszcze będzie lekki downgrade tylko czy aby faktycznie taka lipa . Według mnie 780 ti na plus. Jeden Gpu - praktycznie równa wydajność we wszystkich tytułach Temperatury Dobry Oc Pobór prądu PhysX Podobno płynność Pytanie czy są to zmiany których odczucie jest na tyle pozytywne żeby tracić wydajność i za to dopłacać Czekam na dalsze wypowiedzi. Edytowane 14 Lutego 2014 przez ROBGA Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rorke Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 To zależy czy należysz do osób wyczulonych na mikroprzycięcia, dla mnie np crossfire jest przekreślone na starcie z tego powodu. Jeśli ty tego nie widzisz to nie ma sensu wymiany, jednak każdy z wyczulonym okiem powie ci, że jedna szczególnie high-endowa karta będzie lepszym rozwiązaniem. Bez dwóch zdań. Cytuj Link to post Share on other sites
ROBGA 9 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Najchętniej to bym zagrał na tym Gf i zobaczył czy zobaczę różnicę Bodźcem do tematu zmiany jest to że ten Cf najzwyczajniej w świecie się czasem pier.... li nie wiadomo czemu i strasznie mnie to irytuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Losko 7 Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Dziwne, ja posiadając crossfire także z dwóch 7970 w wersji referencyjnej nie miałem nigdy żadnych problemów. Jedyny to były mikroprzycięcia w Crysisie, lecz po zainstalowaniu nowych sterowników problem zniknął. Niestety jestem zmuszony do korzystania z jednej z powodu płyty na gwarancji. Możesz powiedzieć, co takiego się u Ciebie dzieje? Edytowane 14 Lutego 2014 przez Losko Cytuj Link to post Share on other sites
ROBGA 9 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Jasne Np po restarcie kompa nie widzi drugiej karty albo odpala się bez włączonego Cf i jak go odpalam to zwieszka. Po wyłączeniu kompa całkowicie i ponownym uruchomieniu ok , benchmarki ok , gry ok. Edytowane 14 Lutego 2014 przez ROBGA Cytuj Link to post Share on other sites
Losko 7 Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Może to jakaś błahostka typu niedociśnięta karta, czy mostek crossfire musisz docisnąć? EDIT: Zawsze możesz popytać specjalistów od awarii z tego forum, zawsze coś poradzą i problem może zniknąć, szkoda od razu grafę zmieniać, gdy te dają jak najbardziej radę i będą dawać w najbliższym czasie. Edytowane 14 Lutego 2014 przez Losko Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Autor sam sobie musi odpowiedzieć na to pytanie , Bo wydajność jednego gtxa 780 Ti na pewno będzie niższa w większości gier od cf 2x radeon 7970 , kiedyś sam miałem cf z 2x radeon 7870 przez miesiąc użytkowania tylko w far cry 3 zauważyłem micro przycięcia ale aktualizacja sterowników załatwiła sprawę Cytuj Link to post Share on other sites
ROBGA 9 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Kurde już je wyciągałem , wkładałem mostek Cf wymieniałem , nawet system postawiłem od nowa bo się przypadkowo wypiepszył Jeszcze zastanawiam się czy to nie wina windy 8.1 . Stery też wymieniałem na 14.1 b to samo co na 13 . Sama ta świadomość że coś jest nie tak mnie wku...... a i wina zasilacza też to nie jest bo na korsarzu 850 w to samo. Autor sam sobie musi odpowiedzieć na to pytanie , Bo wydajność jednego gtxa 780 Ti na pewno będzie niższa w większości gier od cf 2x radeon 7970 , kiedyś sam miałem cf z 2x radeon 7870 przez miesiąc użytkowania tylko w far cry 3 zauważyłem micro przycięcia ale aktualizacja sterowników załatwiła sprawę Oczywiście nikt za mnie decyzji nie podejmie ale interesuje mnie głos ludu Cytuj Link to post Share on other sites
Losko 7 Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Załóż wątek w odpowiednim dziale, powinni Cię poinstruować co i jak zrobić. Kto wie, może to właśnie przez windę... Ja np. miałem problem z taktowaniami i w jeden dzień się wszystko wyjaśniło. Cytuj Link to post Share on other sites
ROBGA 9 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 A co z tym taktowaniem miałeś ?? Cytuj Link to post Share on other sites
Losko 7 Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Skakało mi ciągle Okazało się, że ktoś sobie kopał coinsy na moim sprzęcie. Cytuj Link to post Share on other sites
ROBGA 9 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Dość częsty proceder na tych kartach , obniżałeś taktowanie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Losko 7 Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Nieee, postąpiłem według instrukcji i już po fakcie. Taktowanie to ja bardziej zwiększać lubię Cytuj Link to post Share on other sites
ROBGA 9 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 To chyba każdy lubi No i problem rozwiązany na windzie 7 bez zająknięcia. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Losko 7 Napisano 15 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 A widzisz. Zostajesz przy crossfire? Cytuj Link to post Share on other sites
ROBGA 9 Napisano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 W takim wypadku wychodzi na to że zostanę i zobaczymy jak będzie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts