ReX91 0 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Przyszedł czas taki że wysłużony już sprzęt trzeba było odłożyć w kąt a zakupić nowy. Niestety posiadając ograniczone finanse z powodu wielu wydatków związanych z samochodem postanowiłem poszperać po allegro. W oko trafił mi 3 miesięcy komputer który udało mi się dość tanio kupić. Niestety tutaj zaczynają się schody. Po podłączeniu komputera i sprawdzeniu czy w czasie transportu nie poluzowała się jakaś wtyczka/część przystąpiłem do instalacji nowo zakupionego systemu. Jednakże w czasie instalacji komputer się zawieszał. Po paru godzinach prób instalacji zniechęcony postanowiłem zainstalować system który da się szybko zainstalować. Prób udała się dopiero po 2-3 razach. Moje pierwsze podejrzenie padło na zasilacz znając niezbyt pochlebne opinie o nim. W ruch poszedł miernik który wykazał odchyły rzędu 0,01V dlatego z góry został skreślony. Dodatkowo czasem komputer zaraz po uruchomieniu nie wstaje wcale. Uruchamiają się wiatraki itp ale nic po za tym. Cały czas czarny ekran. Może ma ktoś jakąś propozycje co może to powodować. A oto dane techniczne komputera : AMD PHENOM II x4 955 MSI 770-C45 s.AM3 GoodRam 4GB DDR3 1333MHz ATI Radeon HD 4890 1GB DDR5 Segate 500 GB MODECOM MC 620 CARBON Z góry dziękuje za każde rozwiązanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Jak wyglądało zawieszanie się w trakcie instalacji? Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Wentylatory, a nie wiatraki Sprawdz dysk programem MHDD i ram Memtest86+. Tutaj masz instrukcje co do MHDD: http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/R ... -2189.html W przypadku memtesta postępuj analogicznie (wrzuc na pendrive i odpal w dosie). Jak to nic nie da to moze rozloz sprzet na czesci i zloz od nowa Cytuj Link to post Share on other sites
ReX91 0 Napisano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Sęk w tym że raz zawieszał się podczas uruchamiania samego instalatora, a raz podczas kopiowania plików. Nie da się nic zrobić, myszka jest zablokowana a wszelkie animacje wstrzymane. Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 MHDD i MEMTEST86+ nie potrzebująsystemu. Odpala sie je z pendrive. PRzetestuj nimi tak jak mowilem Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Miałem ten sam problem, i w zasadzie mam. U mnie to kwestia wadliwego procesora - sprawdzałem na każdy możliwy już sposób. Objawy identyczne. Ty możesz faktycznie sprawdzić pamięci, dysk i to, czy dobrze założyłeś chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
szymon34 0 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 To na 99% dysk, miałem to samo z moim sprzętem i były to bady na dysku. Mam ten sam dysk co Ty (Seagate Barracuda 7200.12 500gb) Oddałem na gwarancje i po tygodniu miałem nowy dysk na razie nic się nie dzieje niedobrego (mam go już 5 miechów). Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Sprawdź w BIOS'ie temperatury. Tak jak ktoś poprzednio pisał sprawdź RAM. Wywalanie się komputera albo zawieszanie podczas instalacji systemu wskazuje właśnie na błąd z pamięcią. Jak przetestujesz to nam napisz Cytuj Link to post Share on other sites
sevae 8 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Sformatowałeś dysk? Miałem raz coś podobnego przy Win7... za cholerę nie chciał się zainstalować... więc zainstalowałem najpierw XP (formatowałem dysk nim też) a potem Win7 poszedł bez problemu (oczywiście kasując tego XP). Cytuj Link to post Share on other sites
Lorduś 0 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 A jaki system instalujesz? Bo jeśli to jest XP, to problem może wynikać z pracy dysku na AHCI. Cytuj Link to post Share on other sites
ReX91 0 Napisano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Niestety uszkodzony procesor. Ale dziękuje za pomoc . Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 A widzisz - to samo co u mnie - nie myliłem się. Gdzie Ci tak powiedzieli/jak sprawdziłeś? Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Co te procki ostatnio takie padaczki? Cytuj Link to post Share on other sites
ReX91 0 Napisano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Po eliminacji ramu i dysku męczyłem się z instalacją systemu. Po instalacji sprawdzałem resztę czyli grafika + procesor. Gdy obciążyłem procesor system automatycznie zaliczał zawias. No i komputer trafił na gwarancji. To samo sprawdzili w sklepie ale i tak niestety powiedzieli że trochę poczekam....bo musi przejść wszystko standardową procedurą. Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 torture... Widocznie Phenom-y nie są takie phenomenalne. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Ale ostatnio to był Core i5. Dziwne rzeczy. Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Zapewne na MOBO Gigabyte... Nie dziwię się. Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 A co ma mobo do tego, że proc nie działa? Cytuj Link to post Share on other sites
Lorduś 0 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Dużo Wystarczy, że sekcja zasilania padnięta i już pod obciążeniem nie daje rady, ewentualnie źle zamontowany kondensator. Wg mnie to płyta padnięta a nie procesor. Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Miałem dokładnie ten sam problem i byłą to wina procesora. Ja się pytam co ma to czy to GA czy nie. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Ale tutaj jest MSI Więc jedyne co się by zgadzało to, że procki umierają w pudełkach. Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 I, że wszystko, co wskazuje na zgon tak dla AMD, jak i Intela to identyczne objawy. Btw. napiszę w niedzielę, czy nowy działa. Cytuj Link to post Share on other sites
Lorduś 0 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Miałem raz do czynienia ze zgonem procesora i objawy były z goła inne Ale już wiem co się mogło stać - ten Phenom miał pewnie iść jako X3 albo X2, tylko ktoś sobie w Dreźnie o nim zapomniał i nie zablokował rdzeni A takie objawy jak tu miałem raz na padniętej MOBO - jakiekolwiek obciążenie i zwis. Cytuj Link to post Share on other sites
ReX91 0 Napisano 5 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Przekonamy się jak zwrócą kompa. Na pewno napisze co było Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts