menhodman 1 Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam, Mam problem z LAN w domu. Próbowałem już chyba wszystkeigo, bios zresetowałem do ustawień standardowych, wymieniałem kabel, kupiłem nawet kartę sieciową TP LINKA,bo myślałem, że to może wina sieciówki z płyty głównej - dalej nic Po wi-fi internet śmiga, dzwoniłem do UPC by sprawdzili router u siebie czy wszystko gra - podobno tak. O dziwo na laptopie można połączyć się przez kabel bez problemu. Ktoś miał podobne objawy i jest w stanie mi pomóc? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Rozłączyłeś najpierw WiFi ? w dobre gniazdo wsadzasz kabel w routerze?? Sorry za takie prozaiczne pytania ale skoro twierdzisz ze wszystko już zrobiles.... Cytuj Link to post Share on other sites
menhodman 1 Napisano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Rozłączyłeś najpierw WiFi ? w dobre gniazdo wsadzasz kabel w routerze?? Sorry za takie prozaiczne pytania ale skoro twierdzisz ze wszystko już zrobiles.... Hahaha, tak to też sprawdzałem ) chciałbym żeby przyczyna była taka prosta PS. Sformatowanie komputera też nic nie dało Cytuj Link to post Share on other sites
white1992 8 Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) a Edytowane 12 Lutego 2014 przez white1992 Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) Wykrywa podłączony kabel? Nie ma tylko połączenia z netem?zainstalowana karta sieciowa widnieje w menadzerze? i co to za model routera Edytowane 12 Lutego 2014 przez Melman1980 Cytuj Link to post Share on other sites
menhodman 1 Napisano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) Wykrywa podłączony kabel? Nie ma tylko połączenia z netem?zainstalowana karta sieciowa widnieje w menadzerze? i co to za model routera Nie wykrywa kabla w routerze, w menadzerze urzadzen karta widnieje, ta z płyty głównej jak i zakupiony TP LINK. Router Thomson TWG870 Edytowane 12 Lutego 2014 przez menhodman Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Co to za kabel? Samoróbka czy firmowy? Jaki ma układ kolorów w jednej i drugiej wtyczce? Jaka długość kabla? Cytuj Link to post Share on other sites
menhodman 1 Napisano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Co to za kabel? Samoróbka czy firmowy? Jaki ma układ kolorów w jednej i drugiej wtyczce? Jaka długość kabla? jeden kabel firmowy kupny ok 8m , drugi od montera z UPC ok 15m, wszytko wcześniej działało na nich bez problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 No to jak kabel jest OK to sprawa jest bardzo dziwna. Raz czy dwa w życiu spotkałem się z takim dziwnym problemem, że na danej płycie głównej nie udało się uruchomić karty sieciowej (uszkodzenie prawdopodobnie). Cytuj Link to post Share on other sites
TurboHydra 18 Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) Podłącz kabel do routera, potem do komputera. Kliknij start->uruchom->wpisz cmd enter. Jak masz vista/win7 to wpisz cmd w pole wyszukiwania. W czarnym oknie które się pojawi, wpisz ipconfig /all I enter. Wklej tu to co dostaniesz z powrotem. To samo zrób na laptopie, na którym to działa. Podejrzewam, że masz coś skopane w konfiguracji, skoro na laptopie działa a na kompie - nie, a masz nawet nową sieciówkę i kabel. Edytowane 12 Lutego 2014 przez TurboHydra Cytuj Link to post Share on other sites
menhodman 1 Napisano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) Podłącz kabel do routera, potem do komputera. Kliknij start->uruchom->wpisz cmd enter. Jak masz vista/win7 to wpisz cmd w pole wyszukiwania. W czarnym oknie które się pojawi, wpisz ipconfig /all I enter. Wklej tu to co dostaniesz z powrotem. To samo zrób na laptopie, na którym to działa. Podejrzewam, że masz coś skopane w konfiguracji, skoro na laptopie działa a na kompie - nie, a masz nawet nową sieciówkę i kabel. jak po 18 wrócę z pracy odrazu wkleje to co się pojawi, dzięki za pomoc. pierwsza fotka z działającego laptopa http://imageshack.com/a/img40/66/f39t.jpg Druga z kompa gdzie nie działa: http://imageshack.com/a/img834/6589/74ik.jpg Na kompie miałem podłączony kabel jak i bezprzewodowy internet. Edytowane 13 Lutego 2014 przez menhodman Cytuj Link to post Share on other sites
TurboHydra 18 Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) Spróbuj wpisać w cmd: netsh interface ip set address "Połączenie lokalne" static 192.168.0.20 255.255.255.0 192.168.0.1 Sprawdź też, czy kabel jest na bank dobrze wpięty - karta sieciowa powinna się "zaświecić" jeśli po drugiej stronie jest jakieś urządzenie sieciowe(nawet laptop). Jak nie pomoże, zajrzyj do menedżera urządzeń, właściwości karty sieciowej, i zobacz jak jest ustawiona prędkość(np zmień z auto negocjacji na 100mbit full duplex albo 10mbit half itd), jaka wersja sterownika. Edytowane 13 Lutego 2014 przez TurboHydra Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Co ma niby dać ustawienie ręczne IP i dlaczego koniecznie ma to zrobić z linii poleceń? Stan nośnika: Nośnik odłączony oznacza, że karta nie widzi kabla. Cytuj Link to post Share on other sites
TurboHydra 18 Napisano 13 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Z linii poleceń bo tak jest dla mnie szybciej. Z tym stanem nośnika bywa różnie, czasem wyświetli nośnik odłączony, czasem ograniczenie łączności, zależy od sytuacji i karty. Autor wątku twierdzi, że na tym samym kablu i tym samym porcie routera laptop działa, komputer nie. A ma dwie sieciówki, jedną nową, i to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 No to zobaczmy co da ustawienie ręczne Ja stawiam że zmian nie będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
TurboHydra 18 Napisano 14 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 No to zobaczmy co da ustawienie ręczne Ja stawiam że zmian nie będzie. Chętnię zobaczę inną propozycję rozwiązania problemu autora wątku @menhodman Czytam ten wątek po raz kolejny, i jest on dla mnie trochę chaotyczny. Podsumowując: Masz nową kartę sieciową. Masz nowy kabel ethernet. Kabel podłączasz do routera upc do tego samego portu co laptopa. Zrobiłeś nawet format c: Lampka portu na routerze nie świeci się gry podłączasz komputer, ale świeci się gdy podłączasz laptopa i internet działa. Jakiś czas temu wszystko działało po kablu. Przyszło mi do głowy jeszcze to: odpal pcta z płyty linuxa(np ubuntu) i zobacz czy internet działa(tryb live cd). Jak zadziała, to coś nie tak z windowsem. Cytuj Link to post Share on other sites
menhodman 1 Napisano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Rozwiązanie było baaardzo dziwne, i nie jestem w stanie go zrozumieć. Podłączyłem nowy dysk twardy SSD, zainstalowałem nowego windowsa, podłączyłem ten sam kabel który nie działał i wszystko gra. Tylko wcześniej też działało i przestało samo przez siebie, więc zobaczymy na jak długo... Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts