menhodman 1 Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam, Mam problem z dyskiem SSD Samsung 840 EVO 120GB. Mianowicie po podłączeniu go do komputera, sformatowałem partycję z Windowsem 7 na dysku HDD. Zainstalowałem system na SSD, po czym wyskakuje mi komunikat "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key". Dodam, że sam dysk SSD działa bez zarzutu, problem pojawia się, gdy chce podłączyć swój stary dysk jako drugi. Co może być przyczyną ? coś gdzieś źle podłączam? Płyta główna - MSI Z87 - G43 (najnowszy BIOS v.1.5) Procesor - Intel i5 4670K Drugi dysk HDD - Seagate ST1000DM003 1TB 7200 64MB SATA III Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Sprawdź, czy stary HDD nie jest w kolejce do bootowania przed SSD. Cytuj Link to post Share on other sites
menhodman 1 Napisano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Sprawdź, czy stary HDD nie jest w kolejce do bootowania przed SSD. SSD jest ustawiony przed HDD, ciągle to samo Cytuj Link to post Share on other sites
myorek 0 Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Nie tak dawno kupiłem Samsunga 840 Pro i miałem dokładnie to samo na płycie MSI Z77A-GD65 z najnowszym (na tamten czas) biosem. Pomogło wgranie starszego biosu. Poczytaj forum MSI. Pozdrawiam, M. Cytuj Link to post Share on other sites
menhodman 1 Napisano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Nie tak dawno kupiłem Samsunga 840 Pro i miałem dokładnie to samo na płycie MSI Z77A-GD65 z najnowszym (na tamten czas) biosem. Pomogło wgranie starszego biosu. Poczytaj forum MSI. Pozdrawiam, M. Wgram starszy bios i dam znać czy zadziałało. Wielkie dzięki. Cytuj Link to post Share on other sites
myorek 0 Napisano 12 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Zanim to zrobisz zerknij na forum MSI ja wgrałem bios który tam był polecany. Pozdrawiam, M Cytuj Link to post Share on other sites
menhodman 1 Napisano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Niestety wgranie 2 wersji starszego BIOSA nic nie dało Pytałem znajomego informatyka o możliwą przyczynę, powiedział że to jest pewnie przez to ze na starym dysku 3,5 calowym mam jeszcze partycję systemową 100MB i że muszę ją usunąć poprzez rozszerzenie do innej partycji, dopiero wtedy podłączyć SSD, wyczyścić go do zera (Również usunąć partycję systemową) podłączyć oba dyski i na SSD zainstalować nowego windowsa. Jak wrócę z pracy napiszę czy to pomogło. Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Wszystko działa, pomogło dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Można zamykać ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts