Skocz do zawartości

3Dmark11 gtx660, większe OC słabszy wynik

Recommended Posts

Witam, podkręciłem kartę GTX660 gigabyte OC w programie OC guru II. Robiłem testy w 3Dmark11 i po dodaniu GPU Clock 65, Memory Clock 120 wynik "Graphics Score" wynosił 6844, był to największy wynik jaki udało mi się osiągnąć. Potem leciałem dalej. Na +85/260 wyszedł mi wynik 8539. Coś chyba jest nie tak, większe OC=słabszy wynik?

• 4 tygodnie później...

No i przechodzi. Ale jest problem w grach. Włącze jakąś, zawiesi sie ok. 3, trwa to koło 15/30 sekund i potem już ok. Na 85/260 czasem wywali błąd, więc gram na 50/135. Lecz dlaczego przez te naście sekund nic nie mogę zrobić, tak jakby gra się minimalizowala na chwilę, 2/3 razy.

Czytałem też, że w WF2 i, że ludzie zmieniali sam plastik (łopatki). Jeden przypadek był, że ktoś napisał do serwisu gigabyte i przysłali mu nowe chłodzenie WF2 za darmo. Ją też próbowałem szczęścia, czekałem na odpowiedź tydzień, lecz jak sie okazało, nie dało sie odczytać wiadomości. Błąd na stronie.

Przepraszam, a nie wiesz czemu może się dziać z tym minimalizowaniem? Czasem mnie to denerwuje, to szybciej jest mi przełączyć w programie na inny profil, bez podkręcania.. z samą szyną ogarnę wieczorem.

Więc na razie zajmij się samym rdzeniem,zobaczymy czy się to będzie działo i na jakich zegarach.

Ewentualnie flash biosu ale to temat na później.Najpierw rdzeń do artów,znajdziesz stabilny rdzeń zajmiesz się pamięcią i zobaczymy czy to win pamięci itp.

Edytowane przez chudy131080

To tak, kręcąc sam rdzeń, przy 77 wywalalo błąd w 3dmarku. Przy 70 wynik był 6830. Chciałem sprawdzić czy w grach jest stabilnie, to tak jak wcześniej, na chwilę sie zawiesi, potem dziala normalnie. Dopiero gdy jest na rdzeniu +51 to nic się nie dzieje, nie zaswiesza się. Dałem teraz 51/100 i wynik w 3dmarku to 6740. Na 51/170 jest 6704 a na 51/135 6723. Oczywiście słychać jeden wentylator jak się tłucze.. chociaż nie zawsze. Dziwne. Ktoś wie, dlaczego wywala w grze na chwilę, zawiesza się? 

Edytowane przez cfaniak

Wtedy, kiedy się zawiesza to automatycznie "zrzuca" taktowania do domyślnych, ponieważ ustawiłeś za wysokie. Łatwo można to sprawdzić programem GPU-Z. Takie podkręcanie nie ma sensu. Ustaw wartości na najwyższe - stabilne.  ;)