Skocz do zawartości

Podkręcanie GeForce GTX 780 TI 3GB

Recommended Posts

Przy planowanym zakupie  monitora 1440p tak, mocy może zacząć brakować. Poza tym zawsze podkręcałem każdą kartę jaką tylko w kompie miałem :)

Jeżeli podmieniałeś zasilacz i nic to nie dało chociaż nie wiem na jaki podmieniałeś a polecam min. markowe 850W, to możesz jeszcze spróbować w panelu Nvidia ustawić oszczędzanie energi na "wysoka wydajność" i wówczas sprawdź w GPU-Z jakie ci wskakuje napięcie podczas grania. Jeżeli chcesz wycisnąć max to musisz mieć napięcie 1.212V co bez zmiany biosu może być niemożliwe, chociaż widziałem karty które oryginalnie miały możliwość ustawienia takiego napięcia. Poza tym polecam używanie programu EVGA precision.

Nic to nie dało. Zasilacz podmieniałem na Corsaira kumpla (750W ale dokładnie modelu nie pamiętam. Był na 100% w porządku - ciągnie na codzień 2700k @ 4.7GHZ i SLI GTX 670). Już próbowałem. EVGA nie dość że ma chyba najbardziej zje....y interfejs ze wszystkich programów świata,  to działa równie "skutecznie" z moją kartą co MSI AB. Ustawienie wysokiej wydajności w sterowniku też próbowałem... Karta idzie pod młotek.... Nigdy więcej Gigabełta. Dałem się po raz kolejny omamić na niską cenę, nigdy więcej.

Edytowane przez joker5513

Nic to nie dało. Zasilacz podmieniałem na Corsaira kumpla (750W ale dokładnie modelu nie pamiętam. Był na 100% w porządku - ciągnie na codzień 2700k @ 4.7GHZ i SLI GTX 670). Już próbowałem. EVGA nie dość że ma chyba najbardziej zje....y interfejs ze wszystkich programów świata,  to działa równie "skutecznie" z moją kartą co MSI AB. Ustawienie wysokiej wydajności w sterowniku też próbowałem... Karta idzie pod młotek.... Nigdy więcej Gigabełta. Dałem się po raz kolejny omamić na niską cenę, nigdy więcej.

Naprawdę ciekawy przypadek.....Z tym Gigabajtem to akurat nie jest regułą.....ja mam właśnie Gigabajta i trafiła mi się najlepsza karta pod względem OC jaką kiedykolwiek miałem a miałem już różne. Sprzedać i próbować trafić coś innego.

Edytowane przez CEzAR21

Mój gtx780 się kręci bez podbijania napięcia na 1ghz, więcej nie próbowałem, jego fabryczne turbo boost to 992mhz. Po oc do 1ghz szło na jakieś 1150

moja Gigabyte 780 po samym włączeniu gry ma 954/ boost 1084.4 MHz  (nic nie podkręcane, nie zmieniane napięcia) Temperatury  zależności od prędkości wentyli. temperatura klasuje się max 73stopnie a przy wentylach 67-69stopni.

Więc karta powinna spokojnie się jeszcze podkręcić w przyszłości jak już mocy zabraknie.