Skocz do zawartości

Radeon 4850 = 700MB w pamieci = 45FPS (Phenom/i3)

Recommended Posts

Hej...

Sory ze tyle smiece ale odchodze od zmyslow.....

Po kolejnej 8 godzinnej meczarni zauwazylem pewna analogie....

Gdy dana gra zajmuje w pamieci powyzej 700MB, klatki spadaja do 45FPS......

Gdy tylko jest ponizej 700MB gra skacze do 120-130 tyle ile grafa daje...

Poszedlem do kumpla po 2*2GB ram i dalej to samo.

Najsmiesniejsze jest to ze zalatwil sobie Intel i3, DDR 3 2GB, ma ta sama grafe co ja 4850, I w crysisie mamy identyczny wynik co do 1 fps. W reszcie tez

Gdy zmniejszy detale, rozdzielczosc, cokolwiek tak ze gra mu zajmie ponizej 700MB, crysis idzie 120-150FPS , zmniejszy chociaz 1 detal , ze gra zajmie np 720MB od razu zjazd do 45FPS..

Mam phenom ii x2/x4, gigabyte 770 ud3 2*2GB asus 4850 512MB glaciator xp/vista

550W chieftec

cfg2 : i3, gigabyte h55m-ud2h, ddr3 1*2GB MSI 4850 512MB XP

600W chieftec

Blagam!!!!!! HELP!

No i co w tym dziwnego???

Grafa ma 512MB więc teksturki teoretycznie >512MB będą przechowywane poza pamięcią grafy (która oczywiście jest wolniejsza)

Sądząc po wypowiedzi autora grafa ma 1GB? Myślę, że po prostu chip nie jest w stanie przeliczyć takiej ilości danych.

Jezeli gra zajmuje 700MB w pamieci nie oznacza to ze zajmuje 700MB w grafice..... lol

rozumiem ze jezeli mam grafe 512 MB to nie moge w nic pograc ? nawet na i7...

Poza tym na tej samej grafice i e6500, i athlon 5400, bylo wszystko w porzadku

Mozna by rzecz ze jezeli gra+system przekracza w ramie 1GB dzieje sie cos dziwnego....

Probowalem na 2 roznych kompach i 3 roznuch pamieciach w tym na i3 i to samo

licz sie z tym że radek 4850 to nie jest jakaś super ultra megaszybka karta.Moim zdaniem to wyniki są w normie i nielicz że na tej karcie będziesz miał 100FPS w crysisie na max ustawieniach poza tym niewiem jakie dokładnie ma taktowanie ten twój phenom ale jeżeli chodzi na standardowych taktach typu 2,8ghz czy 3,0ghz to powinieneś go kręcić do min 3,6ghz.Napewno polepszy to wyniki

Szukalem po innych forach , i podobno radeon seria 4, ma problem z niektorymi czipsetami i nie potrafi poprawnie obslugiwac pamieci na karcie vram, a dokladnie problem z defragmentacja.

Poki co nie wyszedl jeszcze FIX. Wszyscy ludzie opisujace problem mieli to samo co ja.

Jezeli Fix nie pomoze pozostanie sprzedac ten badziew od ATI.

Podaj link do takich rewelacji, przewinął się u mnie ostatnio 4830/4850/5670 i z żadnym nie było problemu, chipset masz dokładnie ten sam (NB 770/ SB 710).

Sprawdź bios i aktualizuj w razie potrzeby, jeżeli nie tu problem to leży on po stronie systemu/sterowników.

Na pewno masz cały bagaż syfu wymagany do sterowników grafiki, chipsetu?