Helenth 0 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Dzień dobry Od jakiegoś czasu myślę nad zakupem nowego komputera (składak z samodzielnie dobranymi elementami), bądź nad wyremontowaniem mojego staruszka, którego 7-9 lat temu składałam, a do dziś jest w bardzo dobrym stanie i część elementów trzyma się poziomu dzisiejszego sprzętu niższej półki. Zastosowanie komputera: Potrzebuję komputera przeznaczonego do zabawy w obecnie wychodzących grach i tych troszkę starszych - nie zależy mi na ustawieniach ultra, full HD, ale gdyby takie się otwierały - byłoby miło. Dodam jeszcze, że nie jestem zapalonym "gamerem", który testuje każdy wychodzący tytuł i przechodzi go niezliczone ilości razy - potrzebuję komputera, który uciągnie Elite: Dangerous, X Rebirth, Star Citizen i kilka podobnych/przyszłych gier + Deus EX Human Revolution, Star Trek Online, Battlestar Galactica Online, Lost - Zagubieni na full ustawieniach. Poza tym często bawię się w obróbkę graficzną, a od czasu do czasu skręcanie jakiegoś filmiku z gry. Wszystko amatorsko, to nie potrzeba mi maszyny z kosmosu, acz taka, która zapewni komfort pracy (poprawa obecnych "komfortów" jest jak najbardziej zadowalająca) i miłe wrażenia z gier (to głównie), a także komputer na lata/przedłużenie żywotności tego. Kwota: Przy odnowieniu max 2tyś zł, a przy składaniu nowego górną granicą będzie 3tyś zł. Potrzebne/posiadane części: Jednak karta graficzna, ram, dysk, zasilacz i napęd aż proszą się o wymianę, bo kiepsko z nimi. Ale reszta jest znośna. Moja obecna konfiguracja: System: Windows XP Home Edition 32-bit | Póki co zmiana tego na Windows 7 nie jest priorytetem, ale jakiś czas po zakupie/wyremontowaniu komputera zakupię wersję Home Premium 64-bit BOX. Procesor: AMD Phenom 9550 4x 2,2GHz | Porównując go nowszymi, "lepszymi" wypada całkiem nieźle, a niektóre z obecnych gier jest w stanie uciągnąć, dlatego chciałabym go zachować. Poza tym można go ładnie podkręcić do poziomu jednych z lepszych. Płyta główna: Gigabyte GA-MA790FX-DS5 | Jeśli procesor zostaje to i płyta główna chyba musi, bo lepszej nie byłam w stanie znaleźć. Co prawda jest już ździebko przestarzała, ale nie jestem bardzo wymagającym użytkownikiem, który uzna za zadowalający sprzęt-potwora. Karta graficzna: ATI Radeon HD 3870 | To na 100% jest do wymiany, bo staruszka powoli przestaje sobie radzić ze starszymi grami, nie wspominając o uruchamianiu dzisiejszych. RAM: Kingston Hyperx 2x2GB | Tu się zaczynają schody, bo mam 800MHz, a chciałabym wymienić na 1066MHz, które jest max dla tej płyty głównej, ale dzisiaj nie można już właściwie kupić pojedynczych kości 4GB, bądź zestawu 2x4GB o takiej częstotliwości. HDD: 320GB SATA2 7200 obr./min. | Właściwie to może zostać, choć dokupienie drugiego, szybszego nie wykluczam. Zasilacz: ModeCom Feel III 400-ATX | Niby wszyscy tak psioczą na Feel, a to pierwszy zasilacz, który po 1-2 latach mi nie pada, ba trzyma się przez te wszystkie lata intensywnego wykorzystywania go. Ja uważam ten model za bardzo dobry. Co nie zmienia faktu, że 400W to za mało na taki zestaw, który planuję. Rozdzielczość monitora: 1680x1050 Własne propozycje: Zakładając, że zostawię Procesor, płytę, dysk, a zmienię kartę graficzną, RAM, dorzucę dysk SSD oraz mocny zasilacz i będzie to komputer pod dalszą rozbudowę/modernizację oraz podkręcanie i mam budżet od 1600-2000zł. Co byście mi radzili? Rozbudowę tego (skłaniam się ku tej opcji, bo wtedy mogę wydać więcej na kartę graficzną, zasilacz, a także RAMx2 - jestem otwarta na inne propozycje), czy może składanie nowego z taką specyfikacją: Morele.net koszyk + Karta graficzna? Na to bym musiała zbierać trochę kasy i nie jestem pewna, czy bym mogła rozbudowywać, ze względu na pierońskie ceny zasilaczy/obudów, które mają miejsca na dwa zasilacze. Pytania: Stąd moje kolejne pytanie, czy w zwykłym midi tower zmieści się drugi zasilacz (teoretycznie, nie chodzi mi o specjalne miejsce do tego przeznaczone, zawsze można trochę powiercić i popsuć image obudowy)? Wiem jak połączyć (w bezpieczniejszy sposób niż ucinanie kabelków i łączenie ich), tylko to mnie martwi - czy wszystko się pomieści, więc jeśli macie jakieś propozycje midi tower/big tower do max 300zł - z chęcią ich wysłucham. Dodam, że planuję w przyszłości dodać drugą kartę graficzną, dysk, więcej RAMu, wentylatorki i zapewne inne cacuszka, które za jakiś czas wydadzą mi się niezbędne do funkcjonowania lub przydatne. Za ewentualne zainteresowanie, chęć pomocy i udzielenie porad, odpowiedzi na moje pytania - bardzo dziękuję Mam także nadzieje, że nie okażę się zbyt wybredna i nie wyśmiejecie mnie za moje wypociny i pomysły Pozdrawiam, Helenth Edit: Mam nadzieję, że teraz temat jest zgodny z zamieszczonym tam schematem. Wybaczcie, że od razu nie zastosowałam się do niego. Edytowane 5 Lutego 2014 przez Helenth Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Po pierwsze trzeba zadecydować, czy jest sens reanimować obecną konfigurację. Mimo, że piszesz, że nie oczekujesz ultra detali w FHD i nie jesteś specjalnie zapaloną gamerką, to myślę, że nie ma sensu ładować pieniędzy w rozbudowę. Z tego co pamiętam 1. generacja Phenoma była średnio udana, nie wiem jaki ma potencjał OC, ale tu żadne OC nie zrobi dużej różnicy, nawet Phenom IIx4@4 GHz to procek, który na dzisiejsze standardy jest ledwie przyzwoity (sam mam i sobie chwalę, bo za te pieniądze jest cacy, ale to już co najwyżej 2. liga). Twoje cpu będzie wąskim gardłem dla każdej przyzwoitej karty graficznej a zestaw DDR2 2x4 GB jak sama napisałaś jest trudno dostępny. Nie bardzo rozumiem bo kiego grzyba jest ci buda która pomieści 2 zasilacze, ale reasumując wypełnij formularz według wzoru http://forum.benchmark.pl/forum-9/announcement-13-jak-poprosi%C4%87-o-pomoc-w-dziale-komputery-zestawy-komputerowe/ i zobacz tu: http://forum.benchmark.pl/topic/82913-faq-zestaw%C3%B3w-polecane-zestawy-komputerowe/. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie a użytkownicy, którzy są na bieżąco z budowaniem zestawów podpowiedzą. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
christophorus1 92 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Dokupienie drugiej takiej samej grafiki odpada na starcie jeśli wybierzesz coś z obozu nvidii bo masz płytę z crossfire. Na twoim miejscu juz nie pchałbym się w socket 1155 jeśli kupowałbym nowego proca i płytę. Wg. mnie do wymienionych gier wystarczyłoby: grafa hd7770/gtx 660 (zasilacz zależny od tego czy jednak chcesz tą drugą kartę za rok dokupić czy nie), dokupienie 2x2gb ram lub jedną kość 4gb (szybkośc nie ma wielkiego znaczenia, wciaż bardziej liczy się ilość), ssd ale raczej plextora (komfort codziennej pracy) i dysk 1Tb. I zupełnie nie rozumiem pomysłu z dwoma zasilaczami... Edytowane 4 Lutego 2014 przez christophorus1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Max Power 16 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Moja propozycja to karta graficzna GTX660 (lub coś podobnego od AMD) i zasilacz Seasonic S12G 550W (cerytyfikat GOLD) Taki zakup (poniżej 1000zł) znacznie zwiększy wydajność w grach (szczególnie FULLHD) oraz będzie dobrą podstawą dla nowego zestawu w przyszłości. Odradzam marnowania kasy na kości RAM DDR2, na dyskach SSD sie nie znam więc tutaj niech ktoś inny coś poleci. Zostałoby około 1000zł do których warto później dozbierać 200-400 zł i kupić wydajny czterordzeniowy procesor Intela (Procesor + Płyta Główna + 8GB RAM DDR3) Oczywiście do GTX660 podkręć tego Phenoma do przynajmniej 3GHz, nie wiem jak one sie kręcą ale Phenom II X4 wyciąga 3.5Ghz bez zmiany napięć więc wydaje mi sie że 3Ghz nie będzie problemem. EDIT: Widze że płyta ma chłodzoną sekcje zasilania więc tym bardziej nie powinno być problemów EDIT2: Troche poczytałem i z tego procka raczej nie wyciągniesz 3GHz ale tak z 2.7Ghz to powinien pociągnąć Edytowane 5 Lutego 2014 przez Max Power 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Helenth 0 Napisano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi. Prostując, to co opisałam w pierwszym poście. Dwa zasilacze miałyby działać na zasadzie - dwa o mniejszej mocy (tańsze) i złączone takim kabelkiem: Dual Power Supply Starter/Adapter Cable. Patrzyłam na takie minimum 850W, a one są dość drogim biznesem, natomiast w kalkulatorze wyszło mi, że całkowite zmodernizowanie tego komputera/złożenie nowego oraz rozbudowa pochłonie łącznie do 800W. A pomysł kupienia dwóch/dokupienie jednego (i dołożenie do obecnego) o mniejszej mocy, porządnej firmy, bez wydawania na to aż tyle kasy. Nie jestem pewna, czy zaproponowany zasilacz za te parę lat pociągnie dwie karty graficzne i inne rozszerzenia. Nawet z 80+ Gold, a zasilacza wolałabym nie wymieniać przed kolejną modernizacją komputera. Ujmę to tak, sądzę, że za parę lat ten procesor i płyta główna będą całkowicie przedatowane, więc i tak czeka je wymiana, jak i paru innych część - RAM, dysk. Ale na tą chwilę nie stać mnie na taki zestaw: dobry procek, bardzo dobra grafika, przyzwoita płyta i masa innych pochłaniaczy pieniędzy. Mogę co najwyżej wyremontować część sprzętu z mojego obecnego komputera lub złożyć nowy, nie będący na tak wysokim poziomie, jak mój staruszek te 7-9 lat temu. Bardzo mi zależy na żywotności komputera, gdyż nie lubię wyrzucać czegoś, co można jeszcze podratować, co działa zadowalająco, a wymaga dopieszczenia. A kolejna maszyna na kolejne 9 lat to wydatek większy niż to co mam. Więc pewnie za jakieś 2-3 lata będę myślała nad dokupieniem nowej grafiki, a więc przed zainstalowaniem tego będę mogła poświęcić kolejne 2000zł na zmianą procesora oraz płyty głównej oraz kupienie porządnego RAMu. Wtedy to powinien być sprzęt, który posłuży mi równie długo, a grafika powinna lepiej wyrabiać na przestrzeni kolejnych lat. Radzicie GTX660, ale to karta z obsługą SLI, więc odpada pod modernizację, ale co innego w przypadku składania nowego zestawu, lecz chyba wolałabym pozostać przy póki co niedostępnej GTX650Ti, bo główna różnica to cena (ok 100zł taniej) i nieznaczne różnice. Proponowaliście HD7770, ale czy lepszym wyborem nie będzie HD7790 od Asusa? Obie karty od tego samego producenta kosztują tyle samo, ale HD7790 wypada lepiej. Edit. Ja patrzę na to wszystko tak: Mam dobry zestaw, gdzie piętą Achillesową jest grafika, więc przydałoby się ją wymienić. Nie ma jednak sensu kupować byle pierwszej taniej, ale taką z myślą o przyszłości, która mogłaby przetrwać 1/2 kolejne modernizacje komputera, bądź pójść jako część do całkowicie nowego. Edytowane 5 Lutego 2014 przez Helenth Cytuj Link to post Share on other sites
Max Power 16 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Troche dziwne wymagania masz... po co pchac sie w SLI/CF skoro aktualnie masz taki procesor, nawet z lepszym 2 karty to glupota o ile nie sa to przynajmniej karty pokroju GTX780. Zamiast laczyc tego feela z kolejnym, miec syf w obudowie i kupowac jakies przejsciowki poprostu kup tego seasonica co podalem, starczy on do kazdej karty jednoprocesorowej i napewno dlugo ci posluzy. GTX660 jest dwa razy wydajniejszy od GTX650 Ti Cytuj Link to post Share on other sites
christophorus1 92 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Piętą achillesową w tym co masz jest to co masz. Sorry ale taka prawda - słaby zasilacz (nawet dokupienie nowego firmowego i połączenie go powyższą przejściówką nie spowoduje ze zasada stara jak świat przestanie obowiązywać "Taki łańcuch mocny jak jego najsłabsze ogniowo"), proc ma 4rdzenie, ale nisko taktowane, czyli lepiej brać nvidię (mantle jest dla battlefielda 4 i nowszych gier które dopiero powstaną, a i to jeszcze nic pewnego, przyszłość rozstrzygnie więc póki co karta amd odpada), ramu mało (brałbym używany jeśli chodzi o dokupienie). Podsumowując jeśli za 1-2 lata myślisz o pozostawieniu wyłącznie teraz wymienianej grafiki, ew. dokupieniu takiej samej - lepiej już byłoby zakupić np. taką http://www.morele.net/karta-graficzna-kfa2-geforce-gtx760-2gb-g-k45rl-76xph6dv6xsx-kfag-612738/ ( po zmianie proca rozwinie skrzydła i będzie na tyle mocna że 2-3 lata w podanych przez ciebie i podobnych do nich tytułach poradzi sobie ze spokojem) . Plusem będzie też to że zakupisz wyłącznie markowy zasilacz np. http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-550w-psu-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/?ceneo_spo=true który też będzie zakupem przyszłościowym, oraz ssd np. taki http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-2-5-128gb-sata-iii-520-200mb-s-9-5mm-px-128m5s-506401/ zasilacz 235 dysk ssd 349 karta 879 dodatkowy ram z drugiej ręki ok 150zł i wychodzi że za 1613 zł kupisz sprzęt na którym spokojnie pograsz, zwiększysz sobie komfort codziennej pracy i który będzie nade wszystko przyszłościowy. Sli bądź crossfire z punktu widzenia przeciętnego gracza wciąż jest mniej opłacalne niż upgrade grafiki, że już o problemach z mikroprzycięciami nie wspomnę. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Cały schemat jest dość mocno przesadzony. Jeżeli na dzień dzisiejszy twierdzisz że Twój 7-9 letni komputer wymaga dopieszczenia to uwierz mi że nowy zestaw za 3000 zł wystarczy Ci na znacznie dłużej. Tutaj zobacz gdzie plasuje się procesor z Twojego zestawu, dla ułatwienia powiem Ci abyś zaczęła szukać od dołu - http://pclab.pl/art50000-11.html Patrząc na Twoje potrzeby, na to na jakim obecnie siedzisz sprzęcie, śmiało zaproponowałbym Ci nowy zestaw za 2300 zł. Odrzuć całkowicie założenia o jakiś SLI / CF. To nie dla Ciebie, są o wiele łatwiejsze sposoby modernizacji. O pomyśle z dwoma zasilaczami nawet więcej się nie przypominaj. Nie potrzebujesz elektrowni atomowej, nie potrzebujesz pamięci z taktowaniem wyższym niż 1600 MHz. 5 Cytuj Link to post Share on other sites
Helenth 0 Napisano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Bardzo dziękuję Wam za rady! Tak jak radziliście - wezmę jedną dobrą kartę graficzną od nVidii i któryś z proponowanych zasilaczy, natomiast dysk i 2x2GB RAMu dokupię jak zmienię system, bo póki co będą się marnować. A za jakieś 2 lata wymienię resztę oraz dam nowy RAM. Cytuj Link to post Share on other sites
Max Power 16 Napisano 6 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 (edytowane) Przypomne tylko że na nowe płyty potrzebne jest DDR3, dla normalnego użytkownika po zmianie platformy zaproponowałbym 2x4GB (dwie kości po 4GB) ale widze że zależy ci na tym aby sprzęt działał przez lata i rozsądniejsze będzie tutaj kupienie jednej kości 8GB a w przyszłości (tak za około 4-5 lat) jak będzie ci brakować to dokupisz drugą kość 8GB. (mówie tutaj o zmianie platformy na i5) Nie wiem jak u innych producentów ale u Seasonic'a niektóre zasilacze mają gwarancje na 7 lat (jak chcesz to moge ci wypisać które serie) więc jeśli jesteś w stanie wydać tyle kasy na zasilacz (nie sprawdzałem cen ale zapewne coś około 350-400zł) to polecam. EDIT: Sprawdziłem i nie jest tak pięknie jak pisałem, najtańszy zasilacz z gwarancją 7 lat to Seasonic X-650W: http://www.morele.net/zasilacz-seasonic-ss-650km3-f3-534552/ Reszta zasilaczy Seasonica ma gwarancje 5 lat, z tańszych poleciłbym S12G 550W/650W (zależnie od wymagań) Edytowane 6 Lutego 2014 przez Max Power 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Tak jak radziliście - wezmę jedną dobrą kartę graficzną od nVidii A za jakieś 2 lata wymienię resztę oraz dam nowy RAM. Nie myśl tylko że nowa grafika typu GTX 760 / GTX 770 załatwi tutaj sprawę na 2 lata. Przy Twoim procesorze nie spodziewałbym się szału. Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszPolska 2 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Aż dziwię się że nikt nie zaproponował wymiany tego procesora. Moim zdaniem rozsądnie jest teraz kupić coś w stylu http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__9/id_produktu__5868/__SAPPHIRE_R9_270_OC_Boost_Dual_X_2GB_DDR5_256_bit_PCI_E_/ i odkładać systematycznie na nową platformę. //spam Edytowane 7 Lutego 2014 przez kajitsu. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 @up - przeczytaj posty z zrozumieniem to sam dojdziesz do tego, że od samego początku do tego tutaj się dąży. Po drugie, dziwi mnie fakt, że wytykasz jakieś błędy innym a później sam je robisz. Twój post zalatuje tutaj pod zwykły spam. Do tego nie wiem czy dokładnie siedzisz w temacie czy przeczytałeś go po łebkach. Cytuj Link to post Share on other sites
Helenth 0 Napisano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Przypomne tylko że na nowe płyty potrzebne jest DDR3, dla normalnego użytkownika po zmianie platformy zaproponowałbym 2x4GB (dwie kości po 4GB) ale widze że zależy ci na tym aby sprzęt działał przez lata i rozsądniejsze będzie tutaj kupienie jednej kości 8GB a w przyszłości (tak za około 4-5 lat) jak będzie ci brakować to dokupisz drugą kość 8GB. (mówie tutaj o zmianie platformy na i5) Wiem, że do współczesnych płyt wsadza się kostki DDR3 Ogólnie taki miałam zamysł - ostatecznie 2x8GB lub 2x4+8GB. Najprawdopodobniej będę także zmieniała procesor na i5, gdyż i7 są zdecydowanie za drogie, choć może za te 2 lata stanieją do przyzwoitej ceny. Sprawdziłem i nie jest tak pięknie jak pisałem, najtańszy zasilacz z gwarancją 7 lat to Seasonic X-650W: http://www.morele.ne...0km3-f3-534552/ Reszta zasilaczy Seasonica ma gwarancje 5 lat, z tańszych poleciłbym S12G 550W/650W (zależnie od wymagań) Bardzo dziękuję. Nad wymienionymi zasilaczami się trochę zastanowię oraz ewentualnie podpytam znajomego informatyka. Nie myśl tylko że nowa grafika typu GTX 760 / GTX 770 załatwi tutaj sprawę na 2 lata. Przy Twoim procesorze nie spodziewałbym się szału. Zdaję sobie sprawę, że karta graficzna nie będzie dawała z siebie wszystkiego w połączeniu z moim procesorem, ale i tak wymienię staruszka, więc się tym tak nie przejmuję. Natomiast zmiana (w porównaniu z moją obecną kartą graficzną) będzie zapewne kolosalna, więc i tak się opłaci. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts