Masmix 1 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Ostatni mój zakup to lustrzanka Pentax K-x, z której nie jestem zadowolony. Razem z żoną jesteśmy w 100% amatorami i większośc zdjęć robimy w trybie auto. Niestety lustrzanka i dobre zdjęcia w trybie auto to chyba słabe połączenie. Szukam dobrego aparatu komapktowego. Cena parktycznie nie gra roli (chociaż przepłacać niepotrzebnnie też nie ma potrzeby). Czy mozecie coś polecić ?Na razie na oku mam: Canon Powershot SX50HSNikon CoolPix P7800 Sony Cyber-shot DSC-HX200Panasonic Lumix DMC-LX7Panasonic Lumix DMC-FZ150 Edytowane 4 Lutego 2014 przez Masmix Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Niestety lustrzanka i dobre zdjęcia w trybie auto to chyba słabe połączenie. Bo lustrzanki DSLR nie kupuje się po to, żeby robić zdjęcia w automacie :-P Jeśli cena nie gra za bardzo roli to polecam Sony RX100 lub Canon G1X. Cytuj Link to post Share on other sites
Masmix 1 Napisano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Bo lustrzanki DSLR nie kupuje się po to, żeby robić zdjęcia w automacie :-P Jeśli cena nie gra za bardzo roli to polecam Sony RX100 lub Canon G1X. No niestety to był taki zakup niekontrolowany. Drugi raqz błędu nie chcę popełnić. Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Jak masz naprawdę dużo kasiory to zerknij jeszcze na Sony RX1 http://antyweb.pl/sony-rx1-pan-i-wladca-niedyzuch-aparatow-fotograficznych/ Ale nie wiem czy aż o takie "cena nie gra roli" ci chodziło (8888 zł w fotojoker) Edytowane 4 Lutego 2014 przez Luki91 Cytuj Link to post Share on other sites
dinokajman 52 Napisano 15 Marca 2014 Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 (edytowane) Ja posiadam Panasonic Lumix LX7 kupiłem do niego filtr polaryzacyjny Marumi 37mm i robi piękne fotki na auto. Ostatnio zrobiłem foto książkę z wakacji na Teneryfie i wszyscy się zachwycali. Dostałem na nią rabat 50% po zakupie aparatu. Filmuje w Full HD. Aparat posiada jasną matryce jest elegancki. Jak potrzeba to mogę Ci kilka fotek podesłać. Polecam. Edytowane 15 Marca 2014 przez dinokajman Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 21 Marca 2014 Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 "Wadą" lustrzanek "w kicie" są ciemne obiektywy. W kompakcie w podobnej cenie obiektyw może być jaśniejszy. No i zasadniczo na tym zalety się kończą. Co jest niezadowalającego w zdjeciach z tego Pentaxa? Cytuj Link to post Share on other sites
Blakeburn 31 Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Może warto jednak wybrać się do znajomych, którzy fotografują lustrzankami i poprosić ich o kilka porad. Jeśli nie ma się ich to literatura jest dostępna zarówno w Sieci jak w postaci analogowej na półkach w księgarniach. Frustracja wynikająca z braku znajomości sprzętu jest najgorsza przez pierwszy miesiąc Mogę dodać, że totalny laik potrafi ogarnąć zasadę czas/przesłona w góra 2-3 dni Kit'owy obiektyw zawszę można zastąpić czymś uniwersalnym pokroju Tamron 17-50 f/2.8. Cytuj Link to post Share on other sites
allanquackermain 0 Napisano 26 Marca 2014 Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Sorry za podczepienie, szukam aparatu ale nie dla siebie, tylko na prezent dla osoby która dość sporo fotografuje (zawody sportowe), w wolnych chwilach kręci się po mieście i cyka fotki. Znalazłem polecenie Nikona D3300 tutaj: http://www.pcgeek.co...ac-dla-amatora/, to w sumie świeży sprzęt, ale nie wiem czy się nada do regularnego wykorzystania. Szczegółowo to moge podac jakie zdjęcia są robione, niestety nie mogę się spytać dokładnie o model bo nici z niespodzianki: - na zewnątrz, dużo w ruchu, mocne nasłonecznienie i zmienna pogoda, z oddali - statyczne na zewnątrz, z duuużej odległości Cykane za pomocą Nikon D60, mam nadzieję, bo też info od pośrednika. dajcie znać czy dobry pomysł, dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 26 Marca 2014 Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Jeśli chcesz komuś kupić body to musisz precyzyjnie wiedzieć jakiego systemu używa (przecież nie będzie wymieniał obiektywów któe ma!). No i jakiego body, żeby kupić model wyższy a nie niższy Cytuj Link to post Share on other sites
dinokajman 52 Napisano 26 Marca 2014 Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) Slyszałem że aparaty Sony dobre ale serwis pogwarancyjny drogi czy wie ktoś może jak jest naprawdę? Myślę o tym RX100 i chciałbym dopytać. Najtaniej chyba serwisować Canona np w Berlinie ponoć bdb serwis bo znajomy tam naprawiał kamerę. Edytowane 26 Marca 2014 przez dinokajman Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts