Skocz do zawartości

Ovc E8400 + GB P43T-ES3G.

Recommended Posts

Witam ! Mam do was kilka pytań, ponieważ chciałbym wycisnąć z swojego procka siódme poty, gdyż po zainstwestowaniu w Radeon HD7790 zaczął on odstawać od specyfikacji sprzętowej. Najpierw o moim sprzęcie.

Procesor: C2D E8400
Mainboard: GB P43T-ES3G
Ram: 8GB 1600Mhz GoodRam cl9
Zasilacz: 400W Delta (mogę sobie pozwolić na tak słaby, ze względu na niski pobór mocy karty graficznej)

Wiatrak na procku:Zalman 9mm AlCu (nie pamiętam dokłądnie nazwy,trzyma procka na około 30oC)

Grafika:Gigabyte Radeon HD7790

Polecalibyście podkręcanie w biosie, czy programem systemowym ?

Ogólnie rzecz biorąc chciałbym wykorzystać w 100% taktowanie pamięci, gdyż obecnie z powodu FSB wrzuconego na 333Mhz pamieci biegają na 1333MHz. Przy próbie podciagniecia sztywno FSB na 400Mhz komp sie nie uruchomił, więc pewnie robie coś zle w biosie. Czy przy takim niskim OC przydałoby się dać prockowi wyzsze napięcie ? Słyszałem że E8400 mają wielkie możliwośći OC, dlatego z checią zobaczyłbym jak biega na 4Ghz, ale chwilo zależy mi na podciągniecu szyny do 400Mhz. Proszę o pomoc.

Dziękuje !

Up

Hm, więc tak. 

Jeżeli uważasz ,że zasilacz wytrzyma OC Twojego procka , to już jest Twoja sprawa i za to nie odpowiadamy jak coś się stanie i nie jestem pewny czy będzie trzymał stabilnie napieć i ogarnie OC na 3,6.

Płyta nie ma najlepszego chipsetu do OC, ale słyszałem ,ze ma dodatkowe opcje do oc.

Musisz zmienić dzielnik pamięci, bo bardzo możliwe ,że pamięci nie startują na tak dużej częstotliwości.

Po drugie Powinieneś podnosić FSB o 5 punktów w górę ( a nie od razu wskakiwać na 400) i sprawdzać stabilność i temperaturę.

Pamiętaj także o dovoltowaniu procesora i ustawieniu szyny PCI na 100/101 mhz :)

Edytowane przez kross21
  • Popieram 1

Witaj,

Polecalibyście podkręcanie w biosie, czy programem systemowym ?

ja wybrałbym BIOS - nigdy nie miałem problemów z kręceniem w BIOSie (nie licząc ograniczeń danej sztuki procka oczywiście), a do podkręcania programami nie mam jakoś zaufania.

Ogólnie rzecz biorąc E8400 mają spory potencjał, ale do tego trzeba mieć dobrą płytkę, która wyciągnie minimum te 400MHz FSB. Co do pamięci masz wymienione wyżej co trzeba zrobić (tj. trochę poluzować timingi, lub podnieść napięcie oczko w górę) no i pamiętaj o:

podnosić FSB o 5 punktów w górę ( a nie od razu wskakiwać na 400)

często spotykałem się z takimi, co od razu dają wartość, przy której będą mieli te 3/4GHz i zdziwienie, że nie wstaje :D.
Co do napięć, przy podkręcaniu skokami co 5MHz sam będziesz czuł, kiedy podnieść napięcie (tzn. jeśli pecet będzie niestabilny, albo będzie miał problemy z uruchomieniem się).

Edytowane przez krzesuo

Pamiętaj także o dovoltowaniu procesora i ustawieniu szyny PCI na 100/101 mhz

Zastanów się na tym co napisałeś.

Szynę PCI najlepiej ustawić na sztywno na 100.

E8400 w rewizji E0 kręciły się świetnie. Mój szedł na 3.6GHz (FSB 400) na obniżonym (!) napięciu do 1.135v.

Także nie dość, że był szybszy to jeszcze pobierał mniej energii :D