Skocz do zawartości

Wybór taniego Smartfona Plus (Android czy WindowsPhone)

Recommended Posts

Witam, nie wiem jaki telefon wybrać, więc liczę na waszą pomoc ;)

Zastanawiam się też co do system, ponieważ do tej pory korzystałem z androida, ale o Windows Phone słyszałem dużo i złych i dobrych opinni.  

http://www.plus.pl/indywidualna/Abonament/NowiKlienci/Konwersje/MamNajlepszySmartfon/Smartfony/

Zależy mi głównie na dość szybkim działaniu urządzenia.

Proszę o pomoc w wyborze ;)

Wybierasz spośród tych czterech telefonów? 8S jest fajny ale bolączką jest 4GB pamięci przez co ciężko sensownie go używać. W tej ofercie chyba najciekawsza jest Lumia 520 + dają do niej darmowy internet na pół roku. Poważnie bym się zastanowił na ofercie bez telefonu lub jakimś Nju mobile a telefon kupić osobno ewentualnie na raty jeśli nie masz od razu tyle gotówki.

• Popieram 1

Problemem może być specyfikacja telefonów z androidem. Jedno rdzeniowy procesor i 512MB RAMu? Lepiej się nie pakuj w takie budżetówki. Nie napisałeś na czym Ci zależy w telefonie ale mimo wszystko myślę ze Lumia 520 będzie lepsza.

mam Lumie 520, początek był ciężki, surowość systemu i słabe możliwości personalizacji odstraszały, a z początku większość aplikacji była totalnie do d..., ale po paru łatkach i pojawieniu się sporej ilości sensownych aplikacji WP8 odżyło i nie żałuje.
Inna sprawa to stabilność której brak przy budżetowych androidach, a na WP8 się raczej nie zawiedziesz, znajomym android zawiesił się już dzięsiatki razy u mnie ani razu, zero zamuleń czy przykrych niespodzianek.

TL:DR przy takim budżecie tylko L520 wyrabia

Zależy mi na tym, aby telefon się nie zawieszał i działał płynnie. Obecnie mam ten telefon, ale cały czas sam się wyłącza i trzeba wyjąć i włożyć baterię, aby go w ogóle uruchomić. O Nokii Lumii słyszałem, że często się psuję i trzeba ją odsyłać w  co jestem skłonny uwierzyć bo znam osobę, która ma problemy właśnie z telefonem od Nokii.

Tak i to sporo. Nawigacja offline, dodatkowe funkcjonalności typu Glance Screen, poprawki w oprogramowaniu czy różne aplikacje tworzone tylko dla telefonów z serii Lumia. Jak mówiłem wcześniej 8s jest fajny ale 4GB mocno ogranicza jego funkcjonalność gdyż do wykorzystania zostaje tylko ~2GB.

Edytowane przez BARTOL48

A jaki Abonament? Bo skoro Masz Lumię 520 za 1 zł to z listy wynika, że Masz Lumię 620 za 3 zł - może to jest opcja?

Kolejna sprawa - w wysokich abonamentach rzędu 40 zł i więcej w Plusie jest wielka kicha - wielu moich znajomych w Plusie robiło tak - zamiast płacić 60 zeta - wybieralo opcję bez telefonu, znacznie tańszą, a telefon kupowąło na raty - róznica w abonamencie była wielkosci rat. Może to jest opcja ?

funkcjonalności typu Glance Screen
Jeśli mowa o Lumii 520 to ona "Glance Screen" nie ma. "Double Tap to Wake" weszło (wchodzi) wraz z aktualizacją Black. HTC z 4 GB jak radzą Panowie wyżej odrzuciłbym na starcie. Nie napisałeś swoich wymagań, ale nawet normalnie przez sklep nie zainstalujesz gry Asphalt 8 bo braknie pamięci.

Można, ale możesz tam trzymać rzeczy takie jak muzyka, zdjęcia, filmy. Nie ma możliwości instalacji aplikacji na karcie pamięci (typu microSD). To uprzykrza życie przy 8 GB (~6GB dla użytkownika), nie mówiąc o 4GB (~2GB dla użytkownika) którymi dysponuje wspomniany HTC.

Pozdrawiam.

Wielka ilość aplikacji nie jest mi potrzebna, a w swoim obecnym telefonie mam 3GB pamięci ;), więc jeśli aplikacje na WP nie zajmują więcej miejsca to jakoś powinienem sobie poradzić ;)
Jestem skłonny wybrać HTC, ale mimo wszystko martwię się o aktualizacje, ale podobno wszystkie smartfony z WP8 mają dostać wersję 8.1 ;)