Skocz do zawartości

Porada - Podkręcanie starego Core 2 Duo

Recommended Posts

Witam , 

Posiadam obecnie starej klasy sprzęt , który chciałbym nieco podkręcić .

Chodzi mi o procesor - Intel Core 2 Duo E8400 3,00 GH/z

współpracuje on z Asus 9600 GT który jest podkręcony (750/1050/1900)

3 GB pamięci RAM , oraz płyta główna TG31-M1 .

Szukałem nieco w internecie na obcojęzycznych stronach i ma dosyć niezłe opinie , tylko jest już po prostu stara .

Całość zasila Foxconn o mocy 420W też starej produkcji , tak jak całość około 2008 roku .

Mój procesor chciałbym doprowadzić do stanu jak na tym zdjęciu 

http://imageshack.us/a/img703/3766/mnkd.png

i tutaj moje pytanie które jest chyba jasne , czyli czy da radę .

Mój system to Windows 7 64 Bit

EDIT:Jeżeli potrzebujecie więcej informacji Proszę pytać .

Pozdrawiam Dasch

Edytowane przez dasch

Witaj,

zasilacz powinien dać radę, chociaż miło byłoby jakbyś napisał, jaką moc ma linia 12V ;).
Nikt nie napisze Ci, czy da radę. Wynik O/C zależy od płyty głównej, sztuki procesora, umiejętności podkręcającego oraz, zwyczajnie, szczęścia. Aczkolwiek nie spodziewałbym się cudów po tej płycie głównej - mimo że udostępnia opcje podkręcania zegara, to nie widzę tutaj opcji odpowiadającej za podniesienie napięcia, tak więc za dużo nie wykręcisz.

• Popieram 1

Tak trochę nie za bogato, ponieważ ma tylko 216W (dla porównania, mój stary Chieftec GPA-400S, 400W,  miał 336W) na linii 12V. Możesz popróbować, ale na duże O/C się nie nastawiaj.

Jeśli wiesz, jak podkręcać procesory na platformie LGA775 to możesz zabierać się do dzieła (jeśli nie, polecam http://overclock.pl/forum/threads/9625-podkr%C4%99canie-LGA775-Core-2-Duo-Core-2-Quad-Pentium-Dual-Core:).

Pamiętaj, że jeśli masz fabryczne chłodzenie to lepiej nie szaleć z napięciem (teoretycznie mój E5200 latał na boxowym i na 4.2GHz bodajże, ale w spoczynku miałem ok. 70^C a w stresie ok. 97 :D) rdzenia.
Podsumowując: sądzę, że nie powinieneś mieć problemu z dojściem do tych 3.8. Jednemu z użytkowników na HWBocie udało się podkręcić Pentiuma E5700 właśnie na tej płytce - z 3GHz na 3.7, a znakomita większość procków E8400 bez większych problemów robi 4GHz. Oczywiście nie daję gwarancji, ponieważ zależy to od wielu czynników.

Edytowane przez krzesuo

No to powodzenia w podkrecaniu na plycie wyposazonej w jeden z najgorszych chipsetow do o/c :) Mowa o G31, gorszy chyba byl tylko P31. Gdyby to byla jeszcze jakas plytka od Gigabyte, ktory dawal jedna bodaj faze wiecej zasilania temu prosciutkiemu chipsetowi, to moglbys jeszcze myslec o 3.8 GHz. A tu jakis OEM nalezacy do Powercolora, ktory FSB do 1600 na o/c moze jakos pociagnie - co przy E8400 z mnoznikiem x9 da 3.6 GHz. Moze uda sie wiecej, choc sie nie spodziewaj nawet stabilnych 3.6 - chyba, ze konstrukcja plyty bedzie jakas na miare rzeczonego GB. A tymczasem strona TULa nawet nie chodzi, dowiedziec sie nie mozna :/

BTW, kiedys jak krecilem swojego C2D to zauwazylem, ze wiecej wyciagne na XPku, niz na Win7 - gdy ustawilem takty chodzace na XPku (wlacznie z testem wypalania), to Win7 sie zawieszal przy bootowaniu. ZTCP, to 3.6 powinienes bez podnoszenia napiec uzyskac - probuj wiec najpierw dojsc do gwarantowanego niby limitu, czyli FSB1600 QPB (FSB 400 MHz).

Edytowane przez jeomax.co.uk

@up, stronka TUL działa doskonale, ale nie ma tam za wiele do przeczytania, są tam tylko absolutnie podstawowe informacje.
Fakt, nie jest to P35 ani P965, dlatego też ostrzegałem, żeby nie nastawiać się na wybitne wyniki :). Nie miałem tej płytki w rękach, więc nie mogę powiedzieć o jakości jej wykonania, ale na zdjęciach sekcja zasilania wygląda dość prościutko :/.

Chyba jednak nic z tego nie wyjdzie , system nie wstaje po jakichkolwiek zmianach taktowania . Moglibyście mi oszacować ile kosztowało by przejście z tej platformy na lepszy chipset i DDR3 oraz możliwie jeszcze jakiś lepszy zasilacz . Byłbym wdzięczny za podanie mi ceny przejścia samej płyty głównej (jakiś model) oraz płyty głównej z zasilaczem . 

Dzięki chłopaki za zainteresowanie tematem, Pozdrawiam Dasch

Chyba jednak nic z tego nie wyjdzie , system nie wstaje po jakichkolwiek zmianach taktowania . Moglibyście mi oszacować ile kosztowało by przejście z tej platformy na lepszy chipset i DDR3 oraz możliwie jeszcze jakiś lepszy zasilacz . Byłbym wdzięczny za podanie mi ceny przejścia samej płyty głównej (jakiś model) oraz płyty głównej z zasilaczem . 

Dzięki chłopaki za zainteresowanie tematem, Pozdrawiam Dasch

To tylko P45 jak ma być ddr3 i płyta dfi lan party, której nie dostaniesz nigdzie najprawdopodobnie :)

Chyba jednak nic z tego nie wyjdzie , system nie wstaje po jakichkolwiek zmianach taktowania .

To wcale nie znaczy, ze sie nie da. Czytales te poradniki dokladnie ? Wraz ze zmiana taktowania FSB zmienia sie tez taktowanie pamieci i jesli to one nie maja potencjalu o/c - to system nie ruszy, chocby plyta "mogla" i procesor "chcial" :) Sprobuj jeszcze raz. Potestuj "odtaktowywanie", czyli zmiane FSB na nizsza oraz lekko wyzsze, posprawdzaj, gdzie masz dzielniki do pamieci i je ustaw na nizsze od nominalnych taktow. Dla przykladu zostaw tez tylko 2 kostki w slotach (rozumiem, ze masz teraz 3, wiec 1 wyjmij).

Edytowane przez jeomax.co.uk
płyta dfi lan party, której nie dostaniesz nigdzie najprawdopodobnie :)

A jak będzie, to w takiej cenie, że bardziej opłaci Ci się zakup LGA1156/1155/1150 ;).

Najlepiej kręcić na jednej kostce, rzekomo można osiągnąć wyższe FSB. I pamiętaj, żeby ustawić częstotliwość szyny PCI Express na 100MHz (staraj się jak najmniej ustawień zostawiać w pozycji Auto) ;).

Możesz zainteresować się również platformą P35 (tudzież P965) - nie musisz się przesiadać z DDR2 (chyba że chcesz, ale trudno znaleźć dobrą płytę pod LGA775 i DDR3 w ludzkiej cenie), a sam chipset przy odpowiedniej płycie głównej ma dobre możliwości O/C.

Edytowane przez krzesuo

Mogę zrezygnować z DDR3 jeżeli jest to za drogie , macie jakieś propozycje płyty z lepszym chipsetem i DDR2 ? 

Zależy mi na podkręceniu tego procka żebym mógł już na spokojnie uzbierać na nowy zestaw .

No i został jeszcze zasilacz , jakieś porady ?

Jeśli chcesz przejść na DDR3 to nie widzę problemu, ponieważ są szybsze, chłodniejsze i (w moim odczuciu) tańsze od DDR2, a w przypadku przejścia na nową platformę będziesz miał już pamięci. Jednak licz się z tym, że sprzedawcy sobie cenią płytki LGA775+DDR3. Pierwsza z brzegu płyta na P35 (Asus P5KC) kosztuje na allegro ok. 200zł :/.
Próbowałeś ustawić tę częstotliwość PCIe o której Ci pisałem post wyżej?

Edytowane przez krzesuo

PCIe podnosi się tylko bodajże w przypadku walki o każdy MHz, ale 100MHz to nominalna wartość dla 99% urządzeń na PCI Express ;). Tak na marginesie: podkręcasz poprzez podnoszenie zegara szyny FSB czy podnoszenie mnożnika?

Edytowane przez krzesuo