19arek93 0 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 To ostatnia deska ratunku. W dodatku jeśli BIOS zostanie całkowicie uszkodzony już nic na to nie poradzimy, potrzebny będzie programator. Pozostaje czekać aż pozostali producenci wprowadzą swoje odpowiedniki DualBIOS. Cytuj Link to post Share on other sites
WoWo1 3 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Z technologią DualBIOS to chyba jest tak, ze Gigabyte sobie to zastrzegł. Natomiast z tego co podejrzewam, technologia ASUS Crash Free BIOS 3 działa prawdopodobnie w bardzo zblizony sposób z tym zastrzeżeniem, ze kopia biosu jest na CD. Na płycie w podstawce DIL-8 siedzi jakiś scalak (wymienny) i podejrzewam, ze to on jest odpowiedzialny za wywołanie sygnału zapisującego główny układ EEPROM materiałem z CD. A co do programowania, to odkąd uklady są wlutowane w mobo a nie wstawione do podstawki, to nie jest juz tak rózowo z łatwością ich "regeneracji":/ Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Łatwo nie jest, ale są specjalne nakładki. Niemniej nie ma się co martwić póki wszystko działa. Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Z tego co pamiętam pierwsze aktualizacje z poziomu windows zrobił Asus, było to mniej więcej 7-8 lat temu, natomiast Gigabyte, jako pierwszy jakieś 6-7 lat temu wprowadził działajacą aktualizacje onlain, bo ta asusa to tak średnio działała, i najlepiej wychodziło gdy najpierw plik pobrało się na dysk a potem aktualizacja. Przez tyle lat to technologia poszła tak do przodu że na prawde nie ma czego się obawiać pod warunkiem że się nie przegina, czyli -ustawiamy parametry sprzętu bez OC a nawet nie zaszkodzi wolniej -zastanawiamy się 10 razy czy nasz system jest zdrowy, nie zawirusowany i nie zaśmiecony ew można przejść w tryb awaryjny z obsługą sieci, albo bez i upgradować w trybie offlain -sprawdzamy 3 razy, a potem jeszcze 4ty czy pobrany plik to jest na pewno dobra wersja i czytamy instrukcje zawarta w archiwum z plikiem bios, choć zazwyczaj płyta sama się broni przed monkey user to jak ktos wspominał wato sprawdzić by nie narobić sobie kłopotu. no chyba że kość Biosu jest uwalona no to już inna sprawa tego nie przeskoczysz Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 5 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 W przypadku płyt Gigabyte z DualBIOS-em, można sobie darować to wszystko i robić wg zasady: "ruchać, j***ć, nic się nie bać" Płyta i tak odżyje. Ale tak czy inaczej, trzeba mieć dużego pecha, żeby coś się nie powiodło podczas aktualizacji, albo po prostu zepsuć coś na własne życzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Wiecie może czy ASRock ma coś takiego jak ASUS CrashFree BIOS 3? Albo jakieś inne zapasowe ratowanie BIOSu? Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 W przypadku Abita, będzie wymagana aktualizacja biosa z AM2+? na obsługę Phenom II screeny: http://img827.imageshack.us/img827/1342/biosbackup.png http://img193.imageshack.us/img193/4350/abitflashmenu.png Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 O co dokładniej Ci chodzi? Jaką masz płytę? Podaj podstawowe informacje.. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Abit AX78 (widać na screenie pdf), płytka obsługuje pierwsze Phenomy i chciałbym w przyszłości Phenoma II wsadzić czy flash konieczny? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 2 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Niestety oficjalnie ta płyta nie obsługuje Phenomów II. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Niestety oficjalnie ta płyta nie obsługuje Phenomów II. Co sadzisz o wiarygodności tego tematu jest szansa? http://ocforum.pl/16-newsy/abit-ax78-ph ... iwe-25034/ Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 2 Marca 2011 Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Szansa jest, dlatego napisałem że oficjalnie nie obsługuje. Tylko które modele ruszą trzeba wiedzieć zanim się coś tam wsadzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Nalovp 128 Napisano 7 Marca 2011 Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Wie ktoś może dlaczego bios nie chce się zaktualizować? Wybrałem opcję przez internet. http://images47.fotosik.pl/696/5d71b4b8dc4c96f4m.jpg EDIT:poszło z biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
patrk10 0 Napisano 11 Marca 2011 Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 siemka;) mam takie pytanie. posiadam płytę gigabyte p55 usb3 rev1 i czy moge wgrac bios do rev2? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Nie, BIOS musi być konkretnie do Twojej rewizji. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_M 83 Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Zaktualizowałem biosa płyta msi 870-c45 dzięki torture Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 23 Marca 2011 Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Czesc! Ja mam problem wczoraj u kumpla chciałem mu podkręcić procesor na płycie Asus M4a78E Pamięci Corsair 2x2 GB Extreme 667 mhz popatrzyłem sobie tutaj na ten Poradnik ale ustawienie pamięci było dziwne... Albo mogłem dać 800 mhz albo 1066 nie mogłem zejść w dol przez Co pamięci były ostro wykręcone jakas na to rada? Bios najnowszy Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 27 Marca 2011 Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Skoro nie było możliwość zejścia niżej mnożnikiem to niestety nie ma na to rady. Niektóre płyty mają dziwne ograniczenia. 800MHz było przy standardowym ustawieniu szyny systemowej(200MHz)? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 27 Marca 2011 Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Skoro nie było możliwość zejścia niżej mnożnikiem to niestety nie ma na to rady. Niektóre płyty mają dziwne ograniczenia. 800MHz było przy standardowym ustawieniu szyny systemowej(200MHz)? Tak wszystko było standardowo Cytuj Link to post Share on other sites
Marko64 0 Napisano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Gorzej jak np. płyta nie ma podwójnego BIOSa, a aktualizacja się nie powiedzie. Teraz raczej płyty mają zapasowy BIOS, ale jeszcze 4 lata temu nie zawsze tak było. I albo płyta do wymiany, albo można było wymienić tylko sam chipset. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Wymieniać chipset? Za przeproszeniem po kiego kija? Wystarczy założyć programator i wgrać "na twardo" BIOS. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_M 83 Napisano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Mam pytanie : Szynę systemową jak inaczej się nazywa ? Szyna adresowa , szyna danych , adres pamięci czy przestrzeń adresowa Proszę się nie śmiać ponieważ nie wiem za bardzo :oops: . Cytuj Link to post Share on other sites
mortin1234 0 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 mam pytanko opłaca sie bios aktułalizowac co mi to da przyspieszy komputer? bendzie wiecej opcji na do podkrecania? prosze o odp z góry thx Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Może zwiększy podatność na OC ale to rzadkość, raczej producenci z góry już ustalają możliwości OC danej płyty głównej, aktualizacja biosu to przede wszystkim lepsza stabilność z obecną lub nową elektroniką, może też wpłynąć na lepszą zgodność programowa, ale najbardziej korzystne update biosu to możliwość obsługi nowych mocniejszych procesorów, tu wtedy jest największy skok wydajności. Cytuj Link to post Share on other sites
mortin1234 0 Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 dzieki;p mutissj Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts