skobry 0 Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Specyfikacja laptopa-http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Belinea-o-book-1.9097.0.html System windows XP Siła sygnału znakomita. Połączenie z internetem zanika co chwilę, potem wraca samo, lub za pomocą opcji "napraw". Przeinstalowanie sterowników karty nie pomaga. Inne urządzenia na moim routerze działały i działają bezproblemowo. Co ciekawe wcześniej na tym laptopie była vista i nie było problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
ogotay 29 Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) 1. Poszukaj na necie najnowszego sterownika do karty Ralink RT73 Wireless-LAN 802.11b/g (najprościej po identyfikatorze sprzętowym, który znajdziesz w managerze urządzeń) 2. Na routerze i w systemie przydziel tej karcie stały adres IP 3. Zmień ustawienia DNS dla karty na adresy OpenDNS lub Google. Zastosuj wszystkie 3 rady. Jeśli problem występuje nadal, rozważ wymianę karty na lepszą. Karty na chipsetach Ralinka do najlepszych nie należą, w przeciwieństwie do Intela, Realteka czy Atherosa. Edytowane 1 Lutego 2014 przez ogotay Cytuj Link to post Share on other sites
skobry 0 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Nic nie pomaga.... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Ja miałem niedawno taki sam problem. Nasz expert mi pomógł. Jego zapytaj. Jak internet znika po wifi to sprawdź czy po kablu nadal jest. Cytuj Link to post Share on other sites
skobry 0 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Ja miałem niedawno taki sam problem. Nasz expert mi pomógł. Jego zapytaj. Jak internet znika po wifi to sprawdź czy po kablu nadal jest. Jak pisałem na początku:problem istnieje tylko na tym laptopie... Cytuj Link to post Share on other sites
Dejff0 13 Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 wgraj spowrotem viste i po problemie. niestety trafilem na kilka lapkow ktorym trzeba bylo wszczepic spowrotem viste Cytuj Link to post Share on other sites
skobry 0 Napisano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 wgraj spowrotem viste i po problemie. niestety trafilem na kilka lapkow ktorym trzeba bylo wszczepic spowrotem viste Zrezygnowałem z visty bo strasznie muliło... Cytuj Link to post Share on other sites
Dejff0 13 Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 dzwine bo moj kumpel z pracy ma viste juz kilka lat i jakos mu dziala to ladnie... no sorry zmieniles system... moze nie dzialac Cytuj Link to post Share on other sites
ogotay 29 Napisano 3 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 @Skobry Sprawdź, czy ten sterownik do WiFi jest naprawdę NAJNOWSZY. Pobierz go ze strony producenta, ewentualnie użyj tego z DriverPacka (znajdziesz w necie). 99% pewności, że to wina sterownika. Ponadto upewnij się, że w menadżerze urządzeń NIE jest aktywna opcja "Pozwól systemowi na wyłączanie tego urządzenia w celu zaoszczędzenia energii" (czy jakoś tak). Na wszelki wypadek przeskanuj system dobrym programem antywirusowym - możesz mieć zarażony stos TCP/IP. Combofix powinien to wykryć. Jeden z plików w katalogu C:\WINDOWS\system32\drivers może być podmieniony na zarażony. Jeśli Combofix tego nie naprawi, to przynajmniej wykryje. Plik zawsze możesz skopiować od kolegi i podmienić np. przez którąś z dystrybucji Linuksa typu LiveCD. Cytuj Link to post Share on other sites
JCown 40 Napisano 9 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 skoro po kabelku leci wszystko ok to najprawdopodobniej jest to wina karty sieciowej w laptopie. 1. Sterowniki ale to chyba załatwione 2. Zerknij na opcje zasilania czy aby karty sieciowa nie pracuje w trybie jakims energooszczędnym 3. Teoretycznie bardzo mało prawdopodobna przyczyna - sprobuj zdjac haselko z routera i potestuj bez hasla, moze cos z algorytmem zabezpieczajacym jest nie tak. (w przypadku WPA2[PSK2] tworzone są wirtualne tunele z hasłami dynamicznymi - w skrócie więcej kombinacji) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts