BlueSoft 1 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Witam, W przeciągu max 2 tygodni zamierzam kupić sobie nową płytę główną pod podstawki haswell. Na ten cel chciałbym przeznaczyć 700 zł. W oko wpadła mi ta płyta : MSI Z87-GD65 Gaming (cena od ok.670 zł). Przez pierwsze 4 miesiące będzie na niej intel Pentium G3220, a później Intel Core i5 4670K lub coś lepszego. Teraz Pytanie: 1. Czy polecacie coś lepszego w podobnym przedziale cenowym (max 800 zł). 2. Jakieś wady tej MOBO znacie ? OC nie jest dla mnie priorytetem w mobo, oby było "podstawowe". Dla mnie płyta powinna być niezawodna i szybka. Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 OC nie jest dla mnie priorytetem w mobo, To po co będziesz brał 4670K? Brak logiki. 1 Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Jeżeli nie planujesz SLI/CF dobrym wyborem będzie AsRock H87 Fatal1ty. 8-fazowa sekcja zasilania, dobra zintegrowana karta muzyczna, do tego ten wygląd Link to post Share on other sites
BlueSoft 1 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) To po co będziesz brał 4670K? Brak logiki. Czyli mam rozumieć, że potencjał tego procka będzie się marnować ? W takim wypadku wezmę coś bardziej odpowiedniego z przedziału do 1000 zł. Jeżeli nie planujesz SLI/CF dobrym wyborem będzie AsRock H87 Fatal1ty. 8-fazowa sekcja zasilania, dobra zintegrowana karta muzyczna, do tego ten wygląd Ta płyta jest całkowicie z innego przedziału cenowego. Czy Waszym zdaniem jeżeli będę podkręcał na minimalnym poziomie(bądź wcale), to mobo ASRocka będzie dla mnie bardziej odpowiednia? Serio? Edytowane 1 Lutego 2014 przez BlueSoft Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Oczywiście. Jeśli nie będziesz kręcił to nawet Gigabyte H81M-HD3 spokojnie powinna wystarczyć. Minusem tej płyty są 2 banki na ram i brak chłodzenia sekcji zasilania. Link to post Share on other sites
BlueSoft 1 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Wydawało mi się, że płyta MSI da mi większe możliwości do rozbudowy, gdy nadejdą bardziej "wymagające" czasy. A gdybyśmy przypuszczali, że OC jest dla mnie jednak dość istotne. Po czasie pakowałbym dwie karty graficzne ze "średniej półki cenowej" i 16Gb RAMu. To czy Jesteście w stanie przy takich (większych) wymaganiach przedstawić płytkę lepszą/wydajniejszą od tej MSI do 800 zł ? Sprzęt komputerowy zmieniam średnio co 5 lat i ostatnim zestawie (e5200 na mobo p5q-se Asusa) podkręcałem procka do 3,5 Ghz. WIęc zależy mi także na "ponadczasowości". Edytowane 1 Lutego 2014 przez BlueSoft Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Spokojnie wystarczy AsRock Z87 Extreme4 . 12-fazowa sekcja zasilania, wsparcie dla SLI/CF. Link to post Share on other sites
riposta 74 Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Widać że autor tego postu nie zna się na podkręcaniu.Ilość "dodatkowych Ghz" nie jest aż tak zależne od płyty głównej i ilości faz zasilania ,nie tyczy sie to kręcenia na ciekłym azocie a zakładając po twoich wypowiedziach że nie masz ciekłego azotu.To sztuka procka a nie ilość faz zasilania decyduje o wyniku OC!!!.Jeżeli masz chłodzenie wodne to przy dobrej sztuce procesora uda ci się wycisnąć 5 GHz..Mam msi z87-g43 i posiadałem z87 Asrock OC formula i podkręcałem na dwóch płytach a wyniki były identyczne.jeżeli się nie mylę to msi ma 6 lub 8 faz zasilania a ten Asrock ma napewno więcej i to pewnie nawet x2.Chcąc robić OC na najwyższym poziomie proponuję wymianę pasty pod IHS(bardzo ryzykowne) oraz zakup chłodzenia wodnego za ok 2000zł aby móc się cieszyć zadowalającym wynikiem OC.Jeżeli robisz OC na "glucie pod IHS" i do tego jakieś chłodzenie pokroju 1224 to super płyta do OC z "milionem" faz zasilania nic ci nie pomoże.Na msi z87-g43,Asrock H87 performance wykręcisz swoją sztukę do granic możliwości. Pozdrawiam Edytowane 1 Lutego 2014 przez riposta Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Autor pyta o przyszłościową płytę pod SLI/CF ,a tego tania płyta nie zaoferuje... Link to post Share on other sites
BlueSoft 1 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 OC czy nie OC ... Ale czy Mobo z wyższego przedziału cenowego nie jest przeważnie szybsze i mniej niezawodne? A tak przy okazji to MSI ma 12 faz zasilania LINK, a Asrock 8 LINK. Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Ja mówię o Z87 Extreme 4 , a ty dałeś Z87M Extreme 4 Link to post Share on other sites
BlueSoft 1 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Mój błąd ... Tak więc AsRock ma 12 według producenta Dobrze więc ... Jak tu teraz sprawdzić, która z płyt MSI, czy Asrock jest szybsza, stabilniejsza i bardziej kompatybilna z randomowymi podzespołami , jakie tam wrzucę ? Szembor5 jak rozumiem dalej polecasz owego AsRocka? Edytowane 1 Lutego 2014 przez BlueSoft Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Ja od siebie mogę polecić z87-gd65, bo sam taką płytę posiadam. Nie bawiłem się dużo w oc bo do tego co potrzebuję stockowy i7 mi styka na razie spokojnie, ale parę kliknięć w biosie i miałem 4,2ghz bez problemu. Nawet po oc płyt chłodna była, procek też bez dramatu. Płyta jest jak na razie bezproblemowa. 2 Link to post Share on other sites
BlueSoft 1 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Dziękuję za opinie. Liczę na to, że jeszcze ktoś się wypowie Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Ja gaming i fatal1ty omijałbym szerokim łukiem bo tak naprawdę dopłacasz za seksi wygląd i napis Ze swojej strony polecam extreme 4 albo 6 od As Rocka Te dwie jeśli planujesz jakiekolwiek i kiedykolwiek OC. Obecnie płyta nie ma aż tak dużego znaczenia przy OC. Dobrej klasy pozwala tylko nieznacznie podbić szynę Czasy FSB i 775 minęły, bo tam płyta miała ogromne znaczenie. Dziś ważne jak dla mnie w płycie jest to żeby pozwalała ręcznie ustawiać poszczególne napięcia jeśli chodzi o OC Edytowane 4 Lutego 2014 przez dadulek bzdury Link to post Share on other sites
jeomax.co.uk 173 Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Fazy zasilania w MSI inaczej sa liczone przy tej calej technologii MIlitaryClass, a dokladnie chipie DrMOS: http://www.pcworld.pl/testy/opis/PC50005-MSI_P55_GD65.html Tak wiec nalezy miec to na uwadze porownujac fazy zasilania nie tylko 1:1, jak to czasem bywa przy TDP AMD i Intela Plyta GD65 to najbardziej chyba optymalna seria plyt MSI - posiada solidne rozbudowanie, jak i niezbyt wygorowana cene. Sam mam GD65, ale w wersji P67A, nie mam z nia zadnych problemow. Problem mam tylko z oprogramowaniem LiveUpdate5, ktore jest tak gow***ane, ze trzymam tylko przez sentyment ;-) Oprogramowanie sluzy do update'ow systemowych: sterowniki, BIOS, utility - mozna to tez robic recznie, ale jak zrobisz, to co najmniej 2 komponenty potem beda "wisiec" jako stare do aktualizacji, podczas gdy sa w rzeczywistosci najnowsze. W podobnym pulapie cenowym mozesz miec plyte Z87 Mpower, jednak ja do konca nie wiem, czy chcac miec sprzet na 5 lat dobrze wybierasz kierujac sie w strone LGA1150. Nie lepiej wywalic kapuche na 2011-3, ktora ma sie ukazac niebawem ? Powiem tak: wybierajac 1150 teraz masz jedyna i realna mozliwosc rozbudowy w przyszlosci o lepszy procesor. A coz lepszego mozesz miec od i5-4670K ? Tylko i7-4770K, ewentualnie i7-4780K, o ile taki powstanie, ze 100 MHz szybszym zegarem. Procesory "K" to jest rozumienie "samo przez sie", ze to przyszlosc: pracujesz teraz na stocku i podkrecasz za kilka lat, jak mocy zacznie brakowac. W przypadku 2011 kupujac teraz procesor 4-jajowy mozesz nie dosc, ze miec procesor 6- albo 8- (ZTCW) rdzeniowy, to rowniez mozesz miec opcje "K" na niego. Cena pewnie bedzie okrutna, ale na takie 4820K moglbys sie pokusic, wlasciwie jest w cenie i7 na 1150. Wydaje sie tez, ze cena 6 jajek powinna staniec w porownaniu do obecnego 4930K ze wzgledu na to, ze Intel bedzie mial juz 8 rdzeni na maksa, choc w zasadzie teraz to czarna dziura w przewidywaniu , jak AMD oddalo rynek desktopowy w rece Intela i polozylo nacisk na APU. Jesli nie masz natomiast kasy "juz teraz" i tylko dlatego kupujesz jakiegos Pentiuma taniego - to i z reszta platformy bedzie podobnie - przyszlosciowa zbytnio to ona nie bedzie, pomimo calkiem dobrej architektury na teraz, moim zdaniem. 1 Link to post Share on other sites
BlueSoft 1 Napisano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Dziękuję za wypowiedzi, decyzję podejmę w tym tygodniu. Oczywiście napiszę w tym poście jak zdecydowałem. Jeżeli chodzi o ewentualną rozbudowę, to do końca tego roku mam zamiar "dopchać" w tę płytę 2000 zł ( procek, karta graficzna i wymiana zasilacza pod lepszą kartę graficzną). Ja gamingi i fatal1ty omijałbym szerokim łukiem bo tak naprawdę dopłacasz za seksi wygląd i napis[...] W takim wypadku jeżeli dopłacam za wygląd i markę, to czy jakość wykonania i "szybkość" oraz potencjał są takie same ? Moim zdaniem nie są takie same. @@jeomax.co.uk, Socket 2011 może i jest tańszy, lecz uważam że za te same osiągi zapłaciłbym podobne pieniądze. Jeżeli chodzi o przyszłość danego chipsetu to zależy tylko od popularności. Jeżeli będą nabywcy na socket 2011 to i będą produkty. Jak sam powiedziałeś tu nie jesteśmy w stanie przewidzieć co się stanie. Ja jednak zamierzam wesprzeć haswella Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Akurat to co piszesz nie jest prawdą Dopłacasz tylko za wygląd i nazwę. Komponenty wykonania są takie same Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Obecnie to tak: Chcesz oc a nie planujesz SLI- Asrock Fatal1ty h87, chcesz oc i sli Asrock h87 Extreme 4. W Twoim przypadku kupno drozszych mobo to strata kasy. Nie ma czevo takiego jak szybsza plyta. Do czego w ogole potrzebujesz ten zestaw? 2 Link to post Share on other sites
BlueSoft 1 Napisano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Wszelkie kombinacje(zestawy) na tej płycie będą mi służyły do grania, obróbki graficznej. Tak, jak już wcześniej napisałem procesor jak i ram na pewno będzie wymieniane w tej płycie. Chcę, aby ta płyta miała jakąkolwiek przyszłość za 4 do 6 lat. Chcę mieć otwartą drogę do modyfikacji (dokupienia podzespołów) oraz OC. Cena na Mobo max 800zł Komponenty wykonania są takie same Tu miałem podać pewne argumenty, lecz zrezygnowałem z nich po sprawdzeniu specyfikacji obu płyt ( ASRock // MSI) na korzyć owego stwierdzenia. Jak tak czytam Wasze rady, to rzeczywiście pojawiły się u mnie myśli aby trochę zaoszczędzić i dołożyć do innych podzespołów. Ale tak czy siak nie są to te same płyty, więc proszę o dokładne argumenty: np jedna jest bardziej kompatybilna od drugiej, albo obsługa jest lepsza. Na obie płyty nie mogłem znaleźć większych negatywów, dlatego potrzebuję porównania. Edytowane 4 Lutego 2014 przez BlueSoft Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Chcę, aby ta płyta miała jakąkolwiek przyszłość za 4 do 6 lat. Jaką przyszłość ? Skąd Ty się chłopie urwałeś ? Za 6 lat miejsce tej, podobnie jak każdej innej płyty na ten socket, będzie w muzeum. Załóż temat w dziale "Zestawy" bo nie dość, że nie masz zbyt dużego pojęcia o kompach to również zbytnio chyba nie wiesz, czego tak naprawdę chcesz. 2 Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Żeby dokładniej zobrazować słowa Nowaja, zapraszam na lekcje historii... .... cofnijmy się w czasie o 6 lat... Mamy 2008 rok, na rynek trafiają 2 killery. GTX 280 i monster od Intela QX9650. GTX 280 to przełom, wreszcie po serii odgrzewanych kotletów na rynek trafia cudo, absolutny killer zarówno konkurencji (wydajniejszy niż topowe 2 procesorowe układy AMD), jak i procesorów Jego cena powala 650$ co w tamtych czasach dawało ~1800PLN! (jak weźmiemy wartość pieniądza w 2008r to 1800zł było na prawdę sporą sumą jak na wydanie na kompa- zresztą kto miał ten wie ) Procek od Intela tez był "niczego sobie". Debiutował końcem 2007r do sklepów trafił początkiem 2008. Cena... dla niektórych niezrozumiała 990$ czyli ponad 2500PLN. Odblokowany mnożnik, architektura 45nm (pierwszy taki!) cud miód i marzenie! ...wracamy do 2014... GTX 280 kupujemy za średnio 10% wartości, mimo że nadal da rade się na nim pograć to nie obsługuje DX 11- sorry memory ale muzeum. QX9650 cena obecnie przesadzona co do możliwości (chodzą po ok 600pln). Jak się ma do obecnych? Tutaj porównanie do SB. Także jak widzisz nie ma czegoś takiego jak przyszłościowy komp. Widzę, że kompletnie nie znasz się na branży (i nikt Cię za to nie karci-tylko próbuje ostrzec). Myślenie, że wydam teraz 800PLN na mobo i mam spokój na 6 lat jest lekko mówiąc do bani. Lepiej kupić teraz za 400 i za 2 lata za 400. Załóż temat w zestawach, powiedz ile masz kasy na całość to się coś poskłada. Takie wybieranie po jednym elemencie to strata i kasy i wydajności i czasu. 2 Link to post Share on other sites
Toper 2 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Sam posiadam właśniehttp://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z87-gd65-gaming-z87-dualddr3-1333-sata3-raid-hdmi-gblan-atx-z87-gd65-gaming-581871/w połączeniu z I7 4770K i jestem bardzo zadowolony.Wysokiej jakości komponenty, szybki układ sieciowy (szczególnie przydatny podczas granie w gry sieciowe jak Starcraft 2 czy Dota 2/lol, Counter Strike), wydajna sekcja zasilania, bardzo dobry układ Audio, czujniki pomiaru napięcia, do 32 GB Ramu o częstotliwości do 3000 MHz.Czego chcieć więcej?W tej cenie jak dla mnie, bezkonkurencyjna. //edit Proszę Cię bez ściem tutaj. Ta płyta jest tak przepłacona jak Jezus ze Świebodzina dad Edytowane 7 Lutego 2014 przez dadulek Link to post Share on other sites
CryooPL 11 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Ja od siebie polecę Asus Maximus VI Hero. Mam go w połączeniu z i7 4770k i dobrze się sprawuje lecz procek odmawia posłuszeństwa. //edit Nic niewnoszący spam. Następnym razem będzie nagroda. dad Edytowane 7 Lutego 2014 przez dadulek bezwartościowy spam Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 @@Toper, Kolejny z cyklu "moje jest najmojsze", jakies argumenty? GD 65... pytanie tylko po co (pomijam już to całe pr0 "gaming")? Za 365PLN masz h87 Fatality, na którym tak samo proca wykręcisz. Za kolejne 100PLN kupuje Xonara DG, który zjada Twoja integrę. I dalej zostaje 200PLN. Z katą sieciową to chyba przepisałeś ulotkę ze sklepu... 1 Link to post Share on other sites
Recommended Posts