Skocz do zawartości

Photoshop, lightroom - mozliwie najlepszy zestaw dla pasjonata fotografii do 2500zl

Recommended Posts

Zwracam sie z prośbą o pomoc do wszystkich bardziej zorientowanych ode mnie... Moja historia wygląda tak: jako że jestem studentem, który zawodowo nie jest związany z fotografia, do obrobki zdjęć jestem zmuszony używać laptopa... Na szczęście nie jest on tak beznadziejny, ale to nigdy nie będzie ten sam komfort pracy co na komputerze stacjonarnym.. Laptopa nie sprzedam, bo bardzo często jest mi potrzebny, ale kupno komputera jest nieuniknione, z tym że tutaj pojawia sie problem, bo zdaje sobie sprawę że za 2500zl świetnego zestawu nie złożę :( Niestety mam tylko taki budżet i muszę te pieniądze mądrze wydać by później nie żałować dlatego zwróciłem sie o pomoc do Was :)

Mój obecny laptop to Dell L521x i chciałbym aby w miarę możliwości szybkość przerabiania zdjęć była przynajmniej taka sama...

Aby lepiej sprecyzować uzupełnie schemat:

Zastosowanie komputera: wyłącznie obróbka zdjęć -Photoshop i Lightroom

Max kwota jaką dysponuję: 2500zl plus około 600zl na monitor

Czy będę podkrecal sprzęt? Nigdy tego nie robiłem, więc raczej nie

Rozdzielczosc mojego monitora: FHD

Specjalne wymagania: chyba o wszystkich napisałem wyżej :)

Części z poprzedniego komputera: myszka! Poza tym brak :(

Własna propozycja zestawu: jedynym pewnym elementem jest najtańszy monitor full hd 22" ips (np. w xkomie około 570zl), z reszta elementów czekam na jakiekolwiek propozycje..

Inne: chciałbym by działał nie gorzej niz Dell L521x jeżeli to możliwe..

Za wszystkie propozycje będę bardzo wdzięczny!

Edytowane przez medalofhonor

Zalman Z3 Plus USB3.0 black (b/z)

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

Intel Core i5-4570 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

Corsair VS 450W 80 Plus 120mm

Plextor M5S 128GB SATA3 (520/200MB/s)

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Asus GeForce GT 630 2GB DDR3 128bit (810/1820)

Liteon iHAS122 SATA (black)

MSI B85-G43 /intel B85, LGA 1150/

2494 zł + kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówieniaX98TY2AZ + dostawa

Masz tutaj bardzo mocny zestaw do 2D w Twoim budżecie. Bardzo mocne 4 rdzenie, 16 GB DDR3 + SSD oraz 2 GB vram na GPU

Monitor polecam DELL U2312HM (IPS, 8ms, DVI, DP, USB, LED)

Póki co możesz zrezygnować z GPU na rzecz dopłaty do monitora. 

Dzięki za pomoc!

Mam jeszcze pytanie, czy taki zestaw będzie odpowiednio cichy? Nie potrzeba tu wyciszającej obudowy lub jakiegoś chłodzenia? Wiem, że nie uwzględniłem tego w uwagach odnośnie zestawu, ale nie chcę by pracował jak odkurzacz, a mój ostatni stacjonarny komputer jest sprzed ponad 10 lat i stąd mam złe wspomnienia :)

Czy Twoim zdaniem jest coś na co warto przeznaczyć więcej pieniędzy kosztem innej części lub dopłacić kupując lepszą część czy gdybyś miał tyle pieniędzy to kupiłbyś dokładnie ten zestaw?

Chyba 8GB ram, a nie 16 - nie mniej jednak na poczatek powinno wystarczyć.

Nie zauważyłem tego 8gb.. Już teraz odczuwam, że 8 to trochę za mało i wolałbym 16.. na ps pracuje od dosyć dawna, wcześniej na innych komputerach, więc wolałbym by komputer wytrzymywal, a na 8gb dosyć często pojawia mi sie komunikat że brakuje pamięci RAM. Któryś z pozostałych elementów mogę zmienić na tanszy nie tracąc zbytnio na wydajności?

@up up niemniej..

Za taką kasę można lepiej, np. tak:

Core i5-4570 3,2GHz - 716.00

Gigabyte GA-B85M-D3H - 243.00

Crucial Ballistix 2x8GB 1600MHz - 515.00

SSD Plextor M5Pro 128GB - 467.00

Seagate 1TB ST1000DM003 - 215.00

Asus DRW-24F1ST - 65.00

Corsair VS450W - 145.00

Zalman Z1 - 132.00

Razem 2498.00 (ceny z morele)

Wbrew pozorom, to jest b.mocny sprzęt do Ps i Lr.

Monitor do 600zł to np. LG 23EA63 (599.00). Po tanich IPS-ach wiele się nie można spodziewać, ale ten ma chociaż przyzwoite odwzorowanie kolorów.

Dodatkowa karta graficzna nie jest Ci potrzebna, a już na pewno nie GT630.

HD4600 spokojnie wystarczy.

Wyciszona obudowa jest też w tym przypadku bez sensu, procesor nie będzie pracować na maksymalnych obrotach (to nie gry..),brak karty graficznej - box jest wystarczający.

Jak stwierdzisz, że Cię jednak denerwuje, możesz sobie zamontować np. Silentium Fera 2 HE1224 (95.00).

Poza tym masz 16GB pamięci (żeby nie korzystać z scratcha) i szybsze dyski (szczególnie SSD z 5-letnią gwarancją).

Jeżeli już kiedyś byś chciał dołożyć kartę graf., to np. GTX650 - wtedy może poczujesz jakąś różnicę w działaniu aplikacji (bo w działaniu HD4600 i GT630 przy tej ilości pamięci nie ma żadnej).

Pozdrawiam

Monitor do 600zł to np. LG 23EA63 (599.00). Po tanich IPS-ach wiele się nie można spodziewać, ale ten ma chociaż przyzwoite odwzorowanie kolorów.

Mam LG IPS234_coś_tam - ta sama cena więc podejrzewam że jedno i to samo i śmiało mogę polecić. 

Jeżeli już kiedyś byś chciał dołożyć kartę graf., to np. GTX650

w zupełności powinna wystarczyć. co do dysku SSD zostałbym przy PLEXTOR M5S sporo tańszy a obudowę moiżesz Z3 nawet bez plusa. Całkiem przyzwoita. 

Kolego isajew..

Nowa seria LG jest na AH-IPS.. i jest lepsza od coś_tam..

Plextor M5Pro mieści się w budżecie i ma dłuższą gwarancję lepszy kontroler, lepsze pamięci, lepszy IOPS, i szybszy zapis o120 MB/s.. jakieś pytania..?

A Zalman Z1 nie jest przyzwoita..?

• 4 tygodnie później...

Temat odkopuję, ponieważ komputer przyszedł do mnie na dniach, a chciałbym powiedzieć, że zestaw się sprawdził :) Dziękuję serdecznie wszystkim, którzy zechcięli mi pomóc!

Podzespoły, które wybrałem:

• 1. Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU
  • 2. Corsair VS 450W ATX 120mm wentylator, EU version CP-9020049-EU
  • 3. Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0
  • 4. Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003)
  • 5. Gigabyte GA-B85M-D3H Intel B85 LGA 1150 mATX (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3/CROSSFIRE) - GA-B85M-D3H
  • 6. Intel Core I5-4570 3.2GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I54570
  • 7. Asus Napęd DVD -/+RW, E-Green 24x (Czarny Panel), SATA (DRW-24F1ST/BLK/B/AS) OEM
  • 8. Plextor 2,5' 128GB, SATA III ( 520/200MB/s ), 9,5mm (PX-128M5S)

Zmieniłem jedynie obudowę na inną (kwestia estetyki, ta akurat bardziej mi się podobała, a to niewielka różnica w cenie), natomiast nie mogłem kupić dysku SSD Pro, dlatego że akurat skończył się jego zapas w magazynie, a cena z nowej dostawy była już 100zł droższa od poprzedniej. Jeżeli chodzi o monitor to wybrałem Della U2312HM - udało mi się kupić nowy na allegro za 599zł czyli w cenie tego LG i 200zł mniej niż cena normalna - monitor mogę w 100% polecić - jakość bardzo dobra, 3 lata gwarancji i jest na pewno stabilny, porządnie wykonany, w przeciwieństwie do LG co do którego wiele osób według komentarzy zgłaszało wątpliwości, żeby nie było - sam go nie testowałem.

Więc rzeczywiście - za 3000zł łącznie udało się złożyć bardzo dobry zestaw do PS, dzięki jeszcze raz! :)

//dziękujemy i polecamy się na przyszłość, temat zamykam 

Edytowane przez kajitsu.
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...