Sheppard 0 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Witam, mam problem ze stworzeniem dowiązania symbolicznego w Linuxie. Pobrałem program SublimeText (edytor tekstu). Po wypakowaniu go mamy binarkę, którą odpalamy program. Problem polega na tym, że nie chcę za każdym razem wchodzić do tego folderu i uruchamiać z tamtąd program albo wpisywać długą ścieżkę. Chciałem utworzyć dowiązanie do tego pliku i umieścić je w /usr/bin (ponoć wtedy wystarczy wpisać ./dowiazanie (nazwa mojego dowiązania) i uruchamia się nasz program). Zrobiłem to (z poziomu administratora), dowiązanie znajduje sie w tym katalogu, nawet nadałem mu chmod 777 ale po wpisaniu ./dowiazanie program się nie odpala. Wywala Brak takiego pliku lub katalogu. Co zrobiłem nie tak? Cytuj Link to post Share on other sites
cru5h 90 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Zrobiłeś tak ? # ln twoj_katalog/plik_istniejący /usr/bin/plik_dowiązania ewentualnie # ln -s twoj_katalog/plik_istniejący /usr/bin/plik_dowiązania Ta druga opcja daje ci mozliwość że jak przeniesiesz sobie katalog to link nadal bdzie działał... Po stworzeniu linku i restarcie wystarczy że dasz ./plik_dowiązania by go wykonać (mają odpowiednie chmod = 755 na pliku) Cytuj Link to post Share on other sites
Sheppard 0 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Tak też zrobiłem. Restart komputera jest wymagany? Bo restartu nie robiłem Cytuj Link to post Share on other sites
cru5h 90 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) No raczej system musi załadować zmienne systemowe ponownie...można to zroibc jakimś poleceniem ale nie pamiętam ale z tego co się orientuję niemożesz używać ./nazwa_pliku bo wtedy odwołujesz sie od pliku / skryptu w aktuanym katalogu spróbuj po stworzeniu dowiązania po prostu albo uzyc nazwy pliku albo sh nazwa_pliku Edytowane 31 Stycznia 2014 przez cru5h Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts