ziom0070 16 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Witajcie.Koledze przyszła zamówiona karta Club3D 7870XT.I na starcie jest problem...na płycie wyświetla się błąd 97?Co to może być? Reszta configu: Asrock p67 Pro3 I5 2500k,Corsair VX450w. Płyta ma bios p1.8 czy to może być przyczyną ?Karta ma 2 wejścia na zasilanie...jedno 6pin z zasilacza podpina oraz 2 za pomocą przejściówki.Na poprzedniej karcie wszystko jest ok. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) http://www.tomshardware.co.uk/forum/id-1626756/asrock-0x97-console-output-devices-connect-error.html jest to błąd z opisem Console Output devices connect, prościej mówiąc nie widzi karty, na jakichś forach zagranicznych przeczytałem że może to być uwalone GPU jeszcze popatrz ile platforma z tą kartą pobiera prądu http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_vertex3d_hd_7870_xt_black_tahiti_le_prawie_jak_hd_7930?page=0,23 test crysis 2 i potem spójrz na swój zasilacz Edytowane 31 Stycznia 2014 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
ziom0070 16 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Czyli co nawet nie próbować wgrywać innego biosu?? Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Dla pewności przeszedłbym się z kartą do jakiegoś znajomego i przetestował czy wstanie, choci tu głównie o mocniejszy zasilacz ale ogólnie wiadomo że dla pewności powinno się na innej platformie sprawdzic, jeżeli nie odpali to reklamacja że uwalona karta, i od razu polecam zmienić zasilacz na mocniejszy. Cytuj Link to post Share on other sites
ziom0070 16 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 A to ta zasikał jest za słaba?? Ma 398w na 12?A czy może to być wina tego biosu? No to kumpel został zrobiony w ....jeśli jest uszkodzona. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) No bios nie ma nic do karty graficznej i do jej czytania, nie ważne na jakim biosie karta powinna jeśli jest sprawna, działać prawidłowo. Są tu dwa problemy, 1 że prawdopodobnie karta uwalona, 2 że ten zasilacz się do tej karty nie nadaje, mimo że jest markowy i porządny to jest po prostu zbyt słaby, nawet zwykły HD7870 w wymaganiach minimalnych żąda 500W, a XT to już w ogóle co zresztą na testach widziałeś że już pobór prądu całej platformy przy obciążeniu przekraczał 450W a przecież zasilacz powinien obsłużyć cały komputer i aby działać optymalnie jeszcze mieć zapas mocy a nie być w 100% eksploatowany, i moja osobista uwaga, jeżeli producent pisze wymagania sprzętowe to nie dla jaj po drugie jeśli zasilacz nie posiada oryginalnie danej końcówki to zazwyczaj oznacza że nie został zrobiony by obsługiwać coś co musisz podłączać przejściówką, (nie zawsze) Edytowane 31 Stycznia 2014 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
ziom0070 16 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Hmm...ok.Kolega ma Fortrona, http://www.fsp-europe.com/professional/fsp500_60apn_85plus.php takiego czy ten będzie dobry żeby sprawdzić czy także za słaby? Kurcze a jak czytałem testy na innym forum to tam pisało że pobór prądu to jakieś ~310w ;/ Czyli może to wina tego zasilacza. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Ten fortron już z pacem w nosie pociągnie i będzie idealny by sprawdzić (550 W realnej mocy) i od tego bym zaczął, sprawdzić na mocniejszym zasilaczu czy karta wstanie, jesli tak to wymiana tego corsaira na coś mocniejszego i problem z głowy ALe tak jak mówie, mała szansa że z winy zasilacza karta w ogóle nie wstała, byłaby lipa przy obciążeniu i to problem poboczny, jednak przygotowałbym się na to że karta to trup Edytowane 31 Stycznia 2014 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
ziom0070 16 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Ok to jutro sprawdzę.Tzn zapomniałem dokładnie opisać co się dzieje,nie to że karta wg nie wstaje.Po przyciśnięciu przycisku Power wentylator na karcie się obraca,po czym staje i po kilku sekundach rusza i działa normalnie.A na płycie pojawia się ten błąd. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) wentylatory mogą działać bo dostają prądu i się obracają, ale GPU może być martwe Edytowane 31 Stycznia 2014 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
ziom0070 16 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Aha,no nic jak trup to źle,a nawet bardzo.Ciekawe co na to powie sprzedający od którego znajomy zakupił kartę. Edit. Dostałem info od jednego z userów sąsiedniego forum,który miał identyczny problem...niestety karta była uszkodzona. Edytowane 31 Stycznia 2014 przez ziom0070 Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Czyli typ wałka mógł zrobić i sprzedać uwaloną kartę Edytowane 31 Stycznia 2014 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
ziom0070 16 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Czyli typ wałka mógł zrobić i sprzedać uwaloną kartę No właśnie też tak myślę...zważywszy na to że kupił ją w grudniu 2013r i sprzedał teraz czyli nie całe 2mc ją miał,trochę dziwne.Ale komentarze miał dużo,same pozytywy. Ciekawe czy nie będzie robił problemów ze zwrotem,twierdząc że to np kolega uszkodził kartę czy coś podobnie. Edytowane 31 Stycznia 2014 przez ziom0070 Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Ta karta spokojnie powinna ruszyć na twoim zasilaczu [oczywiście dla pewności lepiej sprawdzić na innym zasilaczu ] Ja ja trzymałem przez pewien czas na modecom volcalno 550W ale o wysokim oc można było zapomnieć kręciła się maksymalnie do 1160mhz na rdzeniu powyżej restart kompa pod obciążeniem ale ruszyć powinna bez problemu na twojej za-siłce i jesli nie będziesz kręcił zbyt wysoko to nie musisz zmieniać zasilacza . zapomniałem że w zestawie był phenom x4 955 be @ 4260mhz ,1.525V Moim zdaniem ka Ta karta spokojnie powinna ruszyć na twoim zasilaczu [oczywiście dla pewności lepiej sprawdzić na innym zasilaczu ] Ja ja trzymałem przez pewien czas na modecom volcalno 550W ale o wysokim oc można było zapomnieć kręciła się maksymalnie do 1160mhz na rdzeniu powyżej restart kompa pod obciążeniem ale ruszyć powinna bez problemu na twojej za-siłce i jesli nie będziesz kręcił zbyt wysoko to nie musisz zmieniać zasilacza . zapomniałem że w zestawie był phenom x4 955 be @ 4260mhz ,1.525V Moim zdaniem karta jest uwalona Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) robertgr1 - dasz mu gwarancje z tym zasilaczem? Czy Twoje "powinno" musi wystarczyć? podłączanie karty do zasilacza który nie spełnia wymagań minimlanych ustalonych przez producenta nie jest dobrym pomysłem, i nie próbowałbym tu być mądrzejszy od ludzi którzy tą kartę zaprojektowali, nawet jeśli uciągnie to po 1 zasilacz będzie obciążony w 100% i będzie głośny(wiesz jak wyje przeciążony zasilacz? nie da się myśli pozbierać taki jazgot) oraz skróci się jego żywotność, a po 2 nie zdziwiłbym się gdyby występowały rebooty Edytowane 31 Stycznia 2014 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
ziom0070 16 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 No dziwne trochę...a czy przez takie podłączenie do słabej zasiłki można uszkodzić GPU??Jutro sprawdzę na tym Fortronie...ale czy on będzie ok,tzn wystarczy do sprawdzenia? Znajomy otrzymał wiadomość od sprzedającego,on Twierdzi że jeszcze wczoraj działała.Pisał czy paczka nie została uszkodzona,co wykluczam od razu bo była solidnie zabezpieczona. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Nie można przy takim zasilaczu jak ten corsair uszkodzić karty, ma stosowne zabezpieczenia, w ogóle karta powinna wstać tylko najwyżej by gasiło kompa Edytowane 31 Stycznia 2014 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
ziom0070 16 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Ok.Ale jak wg was sprawa się przedstawia??Czy ta słaba zasiłka może być powodem tego że nie odpala? Sprzedający nie wygląda na oszusta,a napewno nie jest dzieckiem 18letnim,bynajmniej takie są moje odczucia. Nic pozostaje sprawdzić kartę na innym kompie. Edytowane 31 Stycznia 2014 przez ziom0070 Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Moim zdaniem za słaba zasiłka nie może być powodem żeby karta nie wstawała chyba że by to był jakiś megabajt 200W z 1998 roku, ale sprawdzić należy na innym bo nigdy nic nie wiadomo na 100% Edytowane 31 Stycznia 2014 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
ziom0070 16 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Też mi się tak wydaje...nic sprawdzimy kartę na innej zasiłce.Wtedy będzie 100% pewności. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 robertgr1 - dasz mu gwarancje z tym zasilaczem? Czy Twoje "powinno" musi wystarczyć? podłączanie karty do zasilacza który nie spełnia wymagań minimlanych ustalonych przez producenta nie jest dobrym pomysłem, i nie próbowałbym tu być mądrzejszy od ludzi którzy tą kartę zaprojektowali, nawet jeśli uciągnie to po 1 zasilacz będzie obciążony w 100% i będzie głośny(wiesz jak wyje przeciążony zasilacz? nie da się myśli pozbierać taki jazgot) oraz skróci się jego żywotność, a po 2 nie zdziwiłbym się gdyby występowały rebooty Karta oczywiście mogła by być nie stabilna pod maksymalnym obciążeniem [ chociaż jeżeli będzie bez oc nie powinno być problemu ] ale że by się nie uruchomiła to już co najmniej dziwne nie będę ci robił wykładu na temat zasilaczy bo po ilości postów na twoim koncie wnioskuje że wiesz o co chodzi [ to jest Corsair VX450w. a nie jakis no name np 600w lub 700W Cytuj Link to post Share on other sites
ziom0070 16 Napisano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 No Panowie,ale z was znawcy to szok Bez urazy oczywiście..dobrze że mnie coś podkusiło i założyłem temat na innym forum.tam doradzono mi żeby zaktualizować bios,co wy oczywiście wykluczyliście na 1 miejscu. Bios zaktualizowany do P3.3 i karta działa Cytuj Link to post Share on other sites
rolak5 1 Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 To elegancko Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Karta oczywiście mogła by być nie stabilna pod maksymalnym obciążeniem [ chociaż jeżeli będzie bez oc nie powinno być problemu ] ale że by się nie uruchomiła to już co najmniej dziwne nie będę ci robił wykładu na temat zasilaczy bo po ilości postów na twoim koncie wnioskuje że wiesz o co chodzi [ to jest Corsair VX450w. a nie jakis no name np 600w lub 700W Ale ja sam napisałem że raczej niemożliwe żeby się nie uruchomiła na za słabym zasilaczu i również napisałem że może być niestabilna conajwyżej więc się zgadzamy Aczkolwiek pamiętam że na moim chieftecu 500W zwykły 7870 OC potrafił ładnie zasilacz obciążyć że już był głośny a co dopiero wersja XT i to słabszy zasilacz jeszcze, i nie ważne że porządny i firmowy skoro po prostu nie jest odpowiedni do danego sprzętu No Panowie,ale z was znawcy to szok Bez urazy oczywiście..dobrze że mnie coś podkusiło i założyłem temat na innym forum.tam doradzono mi żeby zaktualizować bios,co wy oczywiście wykluczyliście na 1 miejscu. Bios zaktualizowany do P3.3 i karta działa Mój błąd Szczerze to była ostatnia rzecz na jaką bym wpadł i w sumie pomijam fakt że raczej wypada mieć najnowszy bios w płycie tak czy inaczej, aczkolwiek dzięki iż napisałeś co się stało bo już będę mądrzejszy o ten fakt i również cieszę się że grafa śmiga, aczkolwiek pierwszy raz widze by od biosu karta nie wstała, cóż człowiek uczy się całe życie (choć pewnie jakbyś sprawdził na innym sprzęcie i by smigała to jakoś byśmy doszli do rozwiązania ) Edytowane 1 Lutego 2014 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
ziom0070 16 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Właśnie pierwsze co mi przyszło do głowy to ten bios,ale jak wy napisaliście że napewno nie to,to zrezygnowałem.Poczytałem trochę na necie i znalazłem kilka wątków...jeden z 7790 i miał identyczny problem jak ja,aktualizacja biosu pomogła. Jeszcze jedna sprawa...chodzi o pobór prądu tego 7870xt,podałeś mi testy na PurePC.Tam wychodzi że pobiera nawet 500w,przejrzałem chyba z 4 testy na innych stronach i tam w każdy pobór nie przekracza ~320W?W co mam teraz wierzyć?? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts