Skocz do zawartości

Komputer do Gier/Grafiki/Fotografi, problem z wyborem.

Recommended Posts

Witam Serdecznie

Dziś moja obecna skrzynka zaskoczyła mnie nieposłuszeństwem. Wiatraczek od zasilacza stanął zaczeło śmierdzieć, ale działa dalej. Ale czas rozglądać się za nową maszyną, stara ma juz blisko 6 lat.

Stara maszynka to: AMD Athlon 5000+ BE OC 3.0 Ghz, ASUS M2N-SLI Deluxe, GeForce Zotac 9600 GT AMP 512 mb, 4x 1GB Patriot DDR2 800 Mhz, 2 TB Seagate ST2000DM001 i Chieftec 450W oraz Scythe Shuriken. Komputerek był dobry na swoje czasy, ale niestety teraz staje się wyeksploatowany i nie spełnia swoich wymagań. Chodz niektóre pozycje gamingowe dalej śmigają na wysokich detalach w Full HD na monitorze Iiyama E2472HD o rodzielczości 1920x1080 (prawdopodobnie rozwinę zestaw o 1 lub 2 dodatkowe monitory, razem 2 lub 3, raczej 2 razem).

Nowy komputer ma słuzyc głównie do obrabiania grafiki komputerowej rastrowej jak i fotografi (10 - 100 MPX) ale też jako maszyna do gier, czyli wydajnośc musi być wysoka, ale jak dziś zrobiłem sobie małe podsumowanie rynku komputerowego to mnie trochę zabolało. Kwota którą dysponuje może być różna, chciałbym żeby było to jak najmniej, ale nie kosztem dużych różnic w wydajności, myśle że około. 3500 zł było by ok. Z obecnym komputerem bawiłem się troche w O/C, wiec nową maszyne myśle że też podkręce, Stary procesor był kręcony do 3,2 Ghz z 2,6 Ghz (dalej niestabliny), ram na 920 Mhz. Z sterego komputera chce wykorzystać dysk twardy bo jest praktycznie nowy (stary seagate 500gb z czarnej seri umarł) jest to tak jak pisałem 2 TB Seagate ST2000DM001. Potrzebuje samego komputerka bez monitora i dodatków, sama buda. Specialnych wymagań nie posiadam, nie musi być specialnie cichy, ma byc wydajny i konkretny, wart każdej swojej gotówki, tak jak wybierałem poprzedni komputer.

Znalazłem swoja własna konfiguracje, która jest super wydajnościowo (tak myśle), ale jest na socket 2011 i jest za droga po wyliczeniach:

Pamięć PATRIOT Viper 3 Black Mamba 8GB DDR3  x 2  ----- 630 zł
Intel Core i7-3820 3,6GHz                                                 ----- 995 zł
MSI X79A-GD45 Plus                                                        ----- 731 zł
OCZ VERTEX 450 128GB                                                 ----- 350 zł
Dysk 2 TB z poprzedniego zestawu
Zalman Z9 Plus z LCD Midi Tower                                     ----- 220 zł
Zasilacz Corsair VS 650W ATX 120mm                             ----- 220 zł
ASUS Xonar DGX 5.1 PCI-E                                              ----- 135 zł
+ chłodzenie na procesor (nie wiem jakie)                          ----- 150 - 200 zł

ZOTAC GeForce GTX 760 AMP! Edition - 2048 MB DDR5   ----- 980 zł

lub
ZOTAC GeForce CUDA GTX770 2GB DDR5 PCI-E 256BIT     ----- 1293 zł

Mysle raczej o czymś na poprzedni socket Intela lub na AMD, ilość 16 gb RAM jest wymagana i wolałbym GTX770 lub coś lepszego, ale w tej cenie raczej nie znajde. W każdym razie zestaw jest za drogi 4300-4700 zł, to niestety za dużo.

Będe wdzięczny za każdą pomoc, odnośnie każdego podzespołu, szukam idealnego środka cenowo wydajnościowego.

Dzieki wielkie za każdą pomoc i rady.

Pozdrawiam

Karol "Tarakum" Makurat

FANPAGE: https://www.facebook.com/TarakumPhotography

BLOGSPOT: http://tarakum.blogspot.com/

PS: Zakupu nie planuje teraz ultra pilnie, myśle że najbliższe miesiące, wiadomo że ceny się zmieniaja, ale nie wiem w co celować. Już sie powoli zaczynam rozglądać wrazie całkowitej odmowy współpracy od obecnego komputera.

Edytowane przez tarakum

EDIT:

Moja propozycja:

Procesor (859zł): http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4670k-3-4ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i54670k-546530/

Cooler na CPU (171zł): http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-black-white-fm1-am2-am3-am3-lga775-lga1155-lga1156-lga1366-lga2011-tr131-517030/

Płyta główna (351zł): http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-fatal1ty-h87-performance-h87-dualddr3-1600-sata3-gblan-raid-atx-h87-performance-582748/

Pamięci ram (525zł): http://www.morele.net/pamiec-crucial-tactical-ddr3-16gb-1600-2-8gb-blt2cp8g3d1608dt1tx0ceu-506227/

Dysk SSD (349zł): http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-2-5-128gb-sata-iii-520-200mb-s-9-5mm-px-128m5s-506401/

Obudowa (169zł): http://www.morele.net/obudowa-zalman-z3-plus-czarna-matx-atx-okno-usb-3-0-605201/

Zasilacz (235zł): http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-550w-psu-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/

Karta dźwiękowa (99zł): http://www.morele.net/karta-dzwiekowa-asus-xonar-dg-karta-pci-system-5-1-xonar-dg-330485/

Karta graficzna (928zł): http://www.morele.net/karta-graficzna-gainward-geforce-gtx-760-phantom-2gb-ddr5-256-bit-dvi-dp-hdmi-426018336-2999-gtx-760-2gb-585530/

Razem:  3686zł

Do obróbki grafiki 2d intel core i5 powinien starczyć.

Za taką cenę otrzymujesz mocny 4-rdzeniowy procesor i płytę główną na, której mocno go podkręcisz, a przy tym z takim chłodzeniem temperatury będą niskie,16GB ramy o niskim napięcie i niskim opóźnieniu, pojemny dysk SSD z dobrymi osiągami, przewiewna obudowa z 3 wentylatorami w zestawie, dobrej jakości zasilacz, który spokojnie utrzyma ten zestaw, mocna karta graficzna, która zapewni płynną rozgrywkę w większości nowych gier w ustawieniach wysokich w rożdzielczości Full HD.

Próbowałem złożyć zestaw jak najmniejszym kosztem i sprawić, aby znalazło się w nim 16GB ramu i wydajna karta graficzna.

@down:

trochę poprawiłem zestaw  :ups:

Edytowane przez genisuken

Uważam ,że i7 aż tak bardzo się nie przyda. W przyszłości można dołożyć 2 kość ramu.http://i.imgur.com/iSdJarj.png

Najmocniejszy i5 z odblokowanym mnożnikiem

Płyta z 8-fazową sekcją zasilania i dobrą zintegrowaną kartą dźwiękową

Szybki Ram o niskich opóźnieniach

Bardzo wydajne i ciche chłodzenie

Mocny zasilacz z 528W na linii 12V

Niezawodny i szybki dysk SSD oparty na kontrolerze Marvella

Przewiewna obudowa z oknem

Wydajna,cicha, z dużym potencjałem OC karta z chłodzeniem Phantom - GTX 770

Edytowane przez szembor5

Uważam ,że i7 aż tak bardzo się nie przyda.

Nowy komputer ma słuzyc głównie do obrabiania grafiki komputerowej rastrowej jak i fotografi (10 - 100 MPX) ale też jako maszyna do gier, czyli wydajnośc musi być wysoka

Ludzie to ma być komputer do pracy i gier!!!

@up 8GB ramu do pracy ???

Do autora - zapomnij o czymś wydajnym w przedziale do 3500zł - albo gry, albo praca wybieraj.

Albo CPU i ram (praca), albo droga karta graficzna i gry - nie pogodzisz jednego z drugim w tym przedziale cenowym. BTW za 3,5tyś złożysz ledwo co gamingową maszynkę, lub stację roboczą (słabą, bo słabą, ale zawsze to lepiej niż gamingowy PC z 8GB ramu i 4 wątkami). Takie są obecnie realia, także zastanów się porządnie czego oczekujesz, bo na tą chwilę w tej cenie nie złożysz sprzętu, który będzie spełniał Twoje oczekiwania. Dodam że "wysoka wydajność" to tak te 7-8tysięcy na samą skrzynkę w przepadku stacji roboczej, czyli dwa razy to co planujesz wydać  ;)

Pozdrawiam Stelek

• Popieram 3
Mysle raczej o czymś na poprzedni socket Intela lub na AMD, ilość 16 gb RAM jest wymagana i wolałbym GTX770 lub coś lepszego, ale w tej cenie raczej nie znajde. W każdym razie zestaw jest za drogi 4300-4700 zł, to niestety za dużo.

To ile MAX $$$ jesteś w stanie wydać??/

Najpierw mówisz o zestawie do 3500 zł a sam tworzysz zestaw za 4700 zł???

Zestaw do 3600 zł z mocnym prockiem( 4 rdzeniowy/8 wątkowy) i karta GTX 660 2 GB,do tego solidny SSD dysk od Plextora 256 GB + 16 GB RAMu. Chłodzić procek  będzie duże i solidne chłodzenie.Nie zapomniałem też o solidnym i modularnym zasilaczu do tego zestawu.

http://iv.pl/images/72619227193665292106.jpg

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=59357

Edytowane przez eVerest
  • Popieram 1
Ram zawsze można dołożyć, gorzej będzie ze zmianą karty graficznej....

?? A co ona na stałe jest ?? 

Po za tym do czego ma zmieniać GPU ? Pod gry ? Jak wyżej napisałem - albo jedno, albo drugie ... 

Ponawiam pytanie, bo nie rozumiesz najwyraźniej - 8GB ramu pod pracę ?? Nie pytam czy można rozbudować, tylko czy można pracować  ;) , także wyluzuj co nie co i przestań bronić swoich racji, bo jesteś w błędzie. Na 8GB ramu które polecasz nie idzie pracować komfortowo, a jak już w grę wchodzą jakieś grubsze projekty to taka ilość ramu to męczarnia jest. To tak na przyszłość żebyś wiedział  8-)

Komentarz na temat i7 jasno pokazuje że poziom Twojej wiedzy w temacie pracy z grafiką jest  ... weź to sobie do serca i poszerz wiedzę w tym temacie, a później doradzaj - 3500zł drogą nie chodzi ...

• Popieram 1
Wymiana karty wyniesie np. 1000 zł

Obudź się!!! Jakie tysiąc zł ?? Rozumiem że stare GPU leci do śmietnika .... ehhhh ... szkoda gadać ....

czy bardziej grafika czy bardziej gry.

Twoja propozycja nie ma nic wspólnego z kompem do grafiki - a ma być do gier i pracy niby, czyż nie ???

Szembor wyluzuj już, bo powili zaczynasz przeginać pałę - nadal bronisz swoich racji - a ja powiem że gó**o wiesz,a  się wypowiadasz - walnąłeś babola więc głowa w dół,a nie jeszcze wyżej ... bo z takim podejściem to za daleko nie zajedziesz w życiu. 

• Popieram 1

8 wątkow, 16GB ramu, gtx660 -idealny wybór jak dla mnie - dysk SSD bym zamienił na Crucial M500 - powinien być trwalszy :)

Można jeszcze rozważyć opcję z i7 "K", ale jest problem ze zmieszczeniem sie w budżecie. Polecał bym dopłacić i podkręcić CPU - dzięki temu można znacznie podnieść wydajność komputera - szczególnie w zastosowaniach "domowych", gdzie 99% jest jednowątkowe. Zysk dzięki OC to +/- 30% wydajności więcej, czyli zakup na pewno opłacalny ;)

Ja podałem w miarę rozsądny zestaw,ale mam wątpliwości.Co o tym myślisz stelek?
Zestawik OK.

Ja tu widzę w sumie trzy możliwości :

1. Głównie gry, programy na drugim planie (i5 "K" / 16GB / gtx770)

2. 50% gry / 50% programy  (Xeon / 16GB / gtx770)

3. głównie programy, gry na drugim planie (i7"K" / 16GB / gtx660) 

Zestaw z nastawieniem granie :

Procesor: Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ 869 zł
Chłodzenie: Thermalright HR-02 Macho Black-White 185 zł
Płyta główna: AsRock Fatal1ty H87 Performance /intel H87, LGA1150/ 365 zł
Pamięć RAM: Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Ballistix 520 zł
Dysk twardy: Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 215 zł
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 770 OC 2GB DDR5 256bit (1124/7010) 1169 zł
Obudowa: Zalman Z3 Plus USB3.0 black (b/z) 159 zł
Zasilacz: XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU 230 zł

razem : 3712zł (esc.pl)

Zestaw 50gry/50%programy :

Procesor: Intel Xeon E3-1240v2 /3.4GHz, 8MB, LGA1155, BOX/ 950 zł
Chłodzenie: Thermalright True Spirit 120 M Black-White 130 zł
Płyta główna: MSI B75A-G43 /intel B75, LGA1155/ 249 zł
razem : 3620zł (esc.pl)

Zestawik głównie pod pracę, ale z możliwością grania :

Procesor: Intel Core i7-4770K /3.5GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/ 1265 zł
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 660 OC Gaming 2GB DDR5 192bit (1098/6008) 669 zł

razem : 3610zł (esc.pl)

• Popieram 1

GENISUKEN: Ogólnie bardzo ciekawa jest specyfikacja genisuken, karte wolałbym zotaca, bo to zazwyczaj najlepsze karty w danym segmencie. Jest to fajna specyfikacja po na starszym sokecie, przez co cena też spada w dół. Wymienił bym ramy na Patrioty, chodz nie wiem czy warto...?? A ten dysk który zaproponowałem, cena ta sama, który będzie lepszy

szembor5: Konfiguracja szembor też fajna, ale ramu 8 gb, będzie za mało, ogołnie bardzo podobma do Genisuken, Płyta ta sama, procek też, lepsza karta, ale tez wolałbym w Zotacu, proponujesz ten sam dysk co kolega, naprawdę warto go brać, bardziej niż OCZ. Odpuściłemś 8gb ramu na rzecz lepszej karty, ale niestety RAM 16 Gb będzie wymagany minimum.

stelek: Odnośnie twojej opini, nie potrzebuje aż tak kosmicznego komputera za 7-8 tys. Nie obrabiam plików 3D i wielkich grafik na niewiadomo ile MPX. Konfiguracje kolegów powyżej są bardzo fajne. Trzeba je troche poprawić, dostosowac i będzie super. Komputer który wymieniłem że mam obecnie kupiłem bez marży jako nowy za 1500 zł w 2008 roku, w sklepach kosztowało by to jakieś 2500 zł, pracowałem na nim do chwili obecnej bez większych spięć po dołożeniu 2gb ram, do obecnych 2gb. Fakt, praca na większych plikach rzędu 5000x25000 pikseli kilku warstwach i ich obróbce zajmowała sporo, nie raz jakiś filtr pracował po 15-20 minut zanim się załadował. Z programu używam głównie pakietu Adobe i filtrów do niego. Jeśli chodzi o twoje rozwiązania podoba mi się pozycja "1. Głównie gry, programy na drugim planie (i5 "K" / 16GB / gtx770)". Dysku twardego nie potrzebuje, mam 2TB

eVerest: Stworzyłem zestaw za 4700 zł na szybko z stresu bo obecny zasilacz prawie umarł, więc brałem się za poszukiwanie nowego zestawu i na szybko zbudowałem coś na za drogim sokecie 2011.  Twoja konfiguracja nie koniecznie mi się podoba, procesor Xeon raczej nie wystepuje w rankingach wydajnościowychn do gier super wysoko i jest to chyba mało przyszłościowa maszyna.

Na chwilę obecną skończyłem operacje zasilacza, zakończoną zmiana wiatraka, więc jeszcze popracuje na nim. Ale pograć już sobie nie pogram na wysokich na obecnej maszynie.

Edytowane przez tarakum

Twoja konfiguracja nie koniecznie mi się podoba, procesor Xeon raczej nie wystepuje w rankingach wydajnościowychn do gier

Człowieku co ty gadasz... chcesz grać czy pracować? :rotfl:  Xeon nie jest  stworzony do gier,a do pracy gdzie jest potrzebny wielowątkowy procek.Zaletą Xeona jest, że jest tańszy od i7-4770, ale tak samo wydajny.

Człowieku co ty gadasz... chcesz grać czy pracować? :rotfl:  Xeon nie jest  stworzony do gier,a do pracy gdzie jest potrzebny wielowątkowy procek.Zaletą Xeona jest, że jest tańszy od i7-4770, ale tak samo wydajny.

Dobra, spoko, ale do grafiki 2D w wielkościach powiedzmy nawet 10000x30000 i5 mi wystarczy w zupełności chyba...

Najbardziej mi pasuje ten konfig jak narazie:

Procesor: Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ 869 zł

Tylko że tutaj:

Dysk jest do wywalnia i zamiana na jakiś SSD... ale jaki...??

Pamieć RAM, nie znam firmy, wolałbym chyba PATRIOT Viper 3 Black Mamba 8GB DDR3  x 2

Chłodzonko może bym zamienił na jakieś Scytha, ale polecacie to to może i byc...

i zasilacz nie wiem czy nie za słaby na przyszłośc

Plextor M5S 128 GB albo droższy M5 PRO

Pamieć RAM, nie znam firmy, wolałbym chyba PATRIOT Viper 3 Black Mamba 8GB DDR3  x 2

Crucial to sprawdzona firma,niczym się nie przyjmuj. 

Chłodzonko może bym zamienił na jakieś Scytha, ale polecacie to to może i byc...

Nic nie zmieniaj.

zasilacz nie wiem czy nie za słaby na przyszłośc

Spokojnie wystarczy. 

http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-m5-pro-2-5-128gb-sata-iii-read-write-540-340mb-s-px-128m5p-524268/

dobry, tani, sprawdzony.

amieć RAM, nie znam firmy, wolałbym chyba PATRIOT Viper 3 Black Mamba 8GB DDR3  x 2

Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Ballistix - bardzo przyzwoite i szeroko polecane kości, nie widze potrzeby dopłacania 100zł. (również CL9 i 1,5v)

Thermalright HR-02 Macho Black-White - chyba najlepsze w tej cenie na rynku.

i zasilacz nie wiem czy nie za słaby na przyszłośc

chyba jeżeli planujesz dwie karty graficzne i jakieś OC - do jednej w zupełności wystarczy.

A ja powiadam; Gosciu zastanow sie, do czego bedziesz wykorzystywal ten komputer! Z tego co widze, to Ty potrzebujesz do GIER a nie do pracy. PS: sprawdz w jakie GRY bedziesz gral, gdyz 770 bedzie mogla Tobie niewystarczyc...

To powiedz mi w którym miejscu konfig który wybrałem z proponowanych nie wystarczy mi do obróbki grafiki 2D...?? nawet przy wielkich plikach... Przy INTEL I5 4670K  i 770 lub 760GTX i 16 GB ram, będzie na luzie pracować z Photoshopem... Tak mi się przynajmniej wydaje, z obserwacji u znajomych z dużo słabszym I5 i 660GT i 32GB ram, ziomek skleja filmy z 5x Canon pełnoklatkowego...

Przesiadka ze starego kompa bedzie szokiem - nie zmienia to faktu że gamingowa platforma nijak się ma do profesjonalnej stacji roboczej i to ludzie którzy znają się tutaj na rzeczy chcą Ci uświadomić. Oczywiście że będziesz w stanie pracować, nie mniej jednak zamiast grafiki za 1200zł lepiej zainwestowac w mocny 8 wątkowy procesor oraz dodatkowy Ram, na pewno przełoży ci sie to na komfort pracy, a grafika za 600zł (650ti 660) pozwoli na grę Fhd/HD z wysokimi detalami.

Masz tu zestaw do pracy.

http://www.morele.net/inventory/info/49eTzI/

Jezeli nie zamierzasz kręcić jeszcze teraz, możesz zostać na BOXie i później dokupić Macho za 180zł.

Jeżeli jesteś audiofilem, masz tutaj kartę za 100zł całkiem przyzwoitą: 

http://www.morele.net/karta-dzwiekowa-asus-xonar-dg-karta-pci-system-5-1-xonar-dg-330485/

Przesiadka ze starego kompa bedzie szokiem - nie zmienia to faktu że gamingowa platforma nijak się ma do profesjonalnej stacji roboczej i to ludzie którzy znają się tutaj na rzeczy chcą Ci uświadomić. Oczywiście że będziesz w stanie pracować, nie mniej jednak zamiast grafiki za 1200zł lepiej zainwestowac w mocny 8 wątkowy procesor oraz dodatkowy Ram, na pewno przełoży ci sie to na komfort pracy, a grafika za 600zł (650ti 660) pozwoli na grę Fhd/HD z wysokimi detalami.

Masz tu zestaw do pracy.

http://www.morele.net/inventory/info/49eTzI/

Jezeli nie zamierzasz kręcić jeszcze teraz, możesz zostać na BOXie i później dokupić Macho za 180zł.

Jeżeli jesteś audiofilem, masz tutaj kartę za 100zł całkiem przyzwoitą: 

http://www.morele.net/karta-dzwiekowa-asus-xonar-dg-karta-pci-system-5-1-xonar-dg-330485/

Zapewne przesiadka będzie super fajna, ale czy jest sens zamiany dobrej karty na coś słabszego za lepszy procesor... Jaka jest róznica miedzy tymi 8 wątkowymi procesorami a I5, jakiś artykuł porównawczy...??:)  nie znam tematu...

Zapewne przesiadka będzie super fajna, ale czy jest sens zamiany dobrej karty na coś słabszego za lepszy procesor...
A do czego wykorzystasz potencjał tej super karty graficznej w Photoshopie ?? Ps wykorzystuje do pracy CPU, oraz RAM, później ważny jest scratch disk, a na końcu GPU. Teraz spójrz na kolejność i zerknij na swój zestaw i rozłożenie budżetu  - CPU średni, RAM, no powiedzmy że OK, chociaż ja tam bym wpierw zakupił 32GB,a później myślał o GPU. Co do samego PSa to zależy od Twojego workflow - sam sporo pracuje w Ps i muszę przyznać że miałem obawy przy wydawaniu ciężko zarobionej kaski na CPU, czy aby na pewno będzie on mi potrzebny i czy go wykorzystam odpowiednio. Obecnie za nic w świecie nie oddam procka. 

Co do artykułu - nic takiego nie znajdziesz, ewentualnie jakieś suche testy np. kilka filtrów nałożonych na jakiś tam obrazek i mierzenie czasu - niestety nijak się to ma do normalnej pracy. Problem w tym że każdy pracuje inaczej i co innego wykonuje np. w digital paintingu masz spory narzut na CPU - praktycznie cały proces malowania to jeden długi render, a maszynka choćby nie wiem jak była szybka to i tak nie wystarczy - niestety trzeba pracować z lekkim lagiem na pędzlu i nic tego nie zmienia. Lepszy sprzęt wspomoże i wydłuży okres w jakim komputer będzie reagował w odpowiednim czasie, jednak kilkanaście szybkich ruchów, do tego spory rozmiar pędzla i masz gwarancję że maszynka zlaguje - nieważne czy to będzie i7 4 rdzeniowa, czy dual-Xeona z 48wątkami. 

Sam Photoshop stoi razem w jednym rzędzie z takimi aplikacjami jak AfterEffect, PremirePro - są to jedne z najcięższych softów z jakimi przyszło mi pracować - nie dość że wykorzystują wielozadaniowość, to jeszcze życzą sobie bardzo szybkiego wątku (czyli OC procka wskazane wręcz). Wykorzystują niebotyczne ilości pamięci RAM, "orają" dyski SSD/HDD że aż miło i żeby było mało to taki Ae potrafi wykorzystać moc np. 4 x gtx780Ti / 4xTitan, czyli wymagania odnośnie GPU również kosmos. Tak to mniej więcej wygląda  ;)

• Popieram 2