Skocz do zawartości

Wymiana 7770 na 7790 lub 650Ti czy warto?

Recommended Posts

Witam

Posiadam konfiga na 4 rdzeniowym Phenomie II 3ghz

Posiadam do tego najmocniejszego chyba 7770 od Szafira po fabrycznym OC.

Zastanawiam się czy nie wymienić na 7790 (nowe z gwarancją) z dopłatą ok 150zł, lub ew szukać używanego 650Ti i "stracić" góra 100zł.
Zależy mi by w idle karta mało brała (min 8h/dziennie) a pod obciążeniem była cicha jak obecna, no i wydajność odpowiednia do rozdziałki 1600X...

Czy w ogóle warto wymieniać kartę, skoro gdzieś za pół roku planuję wymianę na procka 3,4 i na tym się rozwój tej platformy skończy, bo nie ma sensu dopłacać, do starszych technologii, choć w nowego Wieśka mam nadzieję na tym pograć

Czy w ogóle warto wymieniać kartę, skoro gdzieś za pół roku planuję wymianę na procka 3,4 i na tym się rozwój tej platformy skończy, bo nie ma sensu dopłacać, do starszych technologii, choć w nowego Wieśka mam nadzieję na tym pograć

jak za pól roku kupujesz nowe CPU to wtedy tez kup karte, może tez uda się ci coś dozbierać to kupisz cos lepszego, a i ceny pewnie trochę spadną. Co do nowego wieśka, cóż osoby z 780TI boją się co to będzie :) ale jak się trochę zjedzie z detalami to karta za 700 zł spokjnie wystarczy, ale 4 mocne rdzenie napewno będą potrzebne, co do ramu niewiadomo ze względu na otwarty świat, ale na pewno nie mniej niż 8 gb ram

Ja bym polował na 650 TI boost http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-650-ti-boost-1gb-ddr5-pci-e-box-84-865597.html tu go niema, ale moze być dostawa a cena świetna jak na tą wydajnośc, jest minimalnie gorsza od HD 7850 a dopłaciłbyś po sprzedaży 7770 około 120 zł i to by był opłacalniejszy wybór niż zwykła 650 ti

Lepiej dołożyć 20-30 zł i kupić coś porządnego. Club 3D/Vertex to najgorsze chłodzenia na rynku. Głośne i gorące. 

Edit: Zależy. W przypadku 7790 jest to prawda, w przypadku 7850 nie sprawdza się. Dzięki dla kolegi poniżej za zwrócenie uwagi.

Edytowane przez szembor5

Bez przesady, nie ma aż takiej tragedii poszła fama że club 3d to najgorsze chłodzenia i koniec i trzeba omijać, widziałem gdzieś testy niereferentów albo 7790 albo 7850, i club 3d nie odstawał jakoś znacznie ani hałasem ani temperaturami od z kolei znacznie droższych modeli, ja bym śmiało brał cluba i bym wcale się nie przejmował

poza tym nie wiem czy XFX  double dissipation to złe chłodzenie, a czy najgorsze na rynku to już na pewno nie, natomiast zawiodło mnie polecane powszechnie chłodzenie Asusa direct cu II w 560ti, wyła pod obciążeniem i dochodziła do 80 stopni mimo wymiany pasty i upeewnienia się że wszystko gra... tzn ja wiem że ten GTX to grzałka itp ale od karty która wtedy była droższa niż modele gigabyte albo msi rzekomo przez lepsze chłodzenie powinna się spisywać lepiej

Edytowane przez jarnuszkiewiczm
  • Popieram 2

Hmm, może rzeczywiście nie ma tak źle. Na pewno 7790 od club 3d będzie odstawać. Na pierwszy rzut oka widać ,że chłodzenie nie jest najwyższych lotów. 

Co do 7850 to powiem szczerze. Myliłem się co do tej karty od Club 3D. 

http://pccentre.pl/article/show/club3d-radeon-hd7850-royalking/id=17943;page=10

• Popieram 2

Z wieskiem nic nie będzie. Zaimpementowane będzie resolution scale, którego użycie zabije każdą konfiguracje, wiec każdy kto ma trochę oleju w głowie to wyłączy. Dodatkowo znany z cod ghost sposób renderowania sierści, w skrajnych przypadkach zmniejszający wydajność 3 krotnie - też wątpie aby był sens to uruchcamiać.

Wiesiek 2 do dzisiaj nie działa z ubersamplingiem poprawnie na topowych konfiguracjach i nikt się tym nie przejmuje, z perspektywy czasu wydaje się nawet śmieszne budowanie 3 way sli w celu odpalenia wieska 2 z ubersamplingiem, który poza utratą ostrości nic więcej nie wnosi do rozgrywki.

• 2 tygodnie później...