Skocz do zawartości

Temperatura 3570k + Fortis && GTX 770

Recommended Posts

Witam!

Czy temperatury:  i5 3570k bez OC (ustawienia stock'owe) ~60-63*C w stresie (podczas gry w Crysis 3) ; Gigabyte GTX 770 WINDFORCE 3 (fabryczne OC) ~62-64*C   są w normie?

Cooler - SilentiumPC Fortis HE1225 went. 120mm stock'owy

pasta temoprzewodząca - dodawana do Fortisa

CASE - SilentiumPC Regnym L50 (3 stock'owe went. : 140mm tył wyciągający, 2x120mm przód wciągające wszystkie w czasie gry ustawione na MAX)

Mobo - MSI Z77A-G45

PSU - SilentiumPC Deus M1 550W

Głównie martwi mnie temp. CPU, bo widziałem, że niektórzy mają ~60*C na 3570k 4,5GHz :/

Komputer ma ~pół roku. W radiatorze kurzu nie widać (takie temp. od pierwszej gry na tym komputerze, sam składałem).

screen po grze w Guild Wars 2: 

http://imageshack.com/a/img560/2859/uh08.png

Z góry dziękuję za pomoc (odpowiedzi) :)

Edytowane przez przepo
w stresie (podczas gry w Crysis 3)

Crysis 3 to nie stres. LinX lub intel burn test - to jest stres i od tego zacznijmy. 

Za to grafika w normie. 

Masz grzejący się procesor. 1.281V na standardzie to grzejąca się sztuka. 

Edytowane przez MiK86
  • Popieram 1

Mam jeszcze pytania (jako, że pierwszy raz składałem własnoręcznie komputer) : wydaje mi się, że dobrze przykręciłem cooler, ale to raczej normalne, że radiator ze względu na swoje rozmiary i wagę nie trzyma się idealnie poziomo (można odrobinę go podnieść palcem), czy jednak tak być nie powinno ?

I czy nieco więcej nałożonej pasty na IHS nie wpływa negatywnie na temperatury CPU przy braku OC ?

Ten cooler się fatalnie mocuje. W skrajnych przypadkach można wygiąć płytę. Dlatego trzeba robić wszystko z wyczuciem. 

Nie zgodzę się, ponieważ posiadam Fortisa He1225 i płytę Asusa P8Z68-V PRO/GEN3. Umnie coś takiego jak podniesienie chłodzenia po zamontowaniu nie miało miejsca, z wyczuciem to dokręć okrągłe śrubki te które trzymają koszyk mocujący chłodzenie do płyty a kolejne 4 nakrętki ze sprężynką dokręć do końca aż postawi opór, wtedy na bank stopa chłodzenia w całości styka się z procesorem i żadne wyginanie płyty tu nie zachodzi. Pasta SilentiumPc też nie należy do najgorszych co udowadniają testy, więc jeszcze raz sprawdź poprawność zamontowania chłodzenia.

To że radiator podnosi się trochę jak dla mnie wskazuje na luzy miedzy koszem montażowym płyta/kosz lub druga możliwość radiator procesor

• Popieram 1

Masz grzejący się procesor. 1.281V na standardzie to grzejąca się sztuka. 

Czyli po prostu taka gorsza sztuka się trafiła? :/ no cóż... To oznacza, że potencjał OC będzie mniejszy od sztuki z mniejszym napięciem na stock'u ? Czy da rade nadrobić lepszym chłodzeniem ? 

Nie zgodzę się, ponieważ posiadam Fortisa He1225 i płytę Asusa P8Z68-V PRO/GEN3. Umnie coś takiego jak podniesienie chłodzenia po zamontowaniu nie miało miejsca, z wyczuciem to dokręć okrągłe śrubki te które trzymają koszyk mocujący chłodzenie do płyty a kolejne 4 nakrętki ze sprężynką dokręć do końca aż postawi opór, wtedy na bank stopa chłodzenia w całości styka się z procesorem i żadne wyginanie płyty tu nie zachodzi. Pasta SilentiumPc też nie należy do najgorszych co udowadniają testy, więc jeszcze raz sprawdź poprawność zamontowania chłodzenia.

To że radiator podnosi się trochę jak dla mnie wskazuje na luzy miedzy koszem montażowym płyta/kosz lub druga możliwość radiator procesor

Nie chodzi o to, że radiator się podnosi, lecz przeciwnie on leciutko zwisa, tak że można go podnieść palcem od dołu o kilka milimetrów (LUB ewentualnie Mobo w miejscu montażu się odrobineczkę wygięło pod ciężarem coolera)

Posiadam I5 2500 "bez K" i grając w gry nigdy na tym chłodzeniu temperatura nie przekroczyła 50 stopni. Sprawdź wszystko dokładnie zanim wydasz pieniądze na inne chłodzenie.

ups, nie dopisałem... chodziło mi o lepsze chłodzenie obudowy :) Bo póki co są 3 stock'owe wentyle a miejsca w budzie na jakieś 10 :) i ewentualnie może zrobię push-pull na Fortisie

Tak czy inaczej sprawdź czy dobrze zamontowany jest radiator zaczynając od tyłu płyty gdzie długie śruby przechodzą przez otwory w płycie, potem zobacz czy nie ma luzów na nakrętkach mocujących koszyk do płyty. Koniec końców po nałożeniu pasty na procesor, dobrze przykręć radiator, rób to na płasko, wtedy dobrze wyczujesz ten moment kiedy już nakrętki ze sprężyną postawią opór. Ja nie miałem żadnych problemów z montażem, problem to zamontowanie wentylatorów jest w tym chłodzeniu, a gumki do tego celu chyba dwie nie są naderwane.

Mik86 , posiadam to chłodzenie z zamontowanymi dwoma wentylatorami fabrycznymi i mimo swojej wagi [a racja do najlżejszych nie należy] u mnie zjawisko wyginania płyty nie występowało. Są inne cięższe chłodzenia.... Powtarzam posiadam płytę Asus może oni robią grubsze płyty i się nie wyginają pod Fortisem to takie special edition for Fortis:P

• Popieram 1

A tak już z ciekawości do ilu voltów dochodzi napięcie 3570k na stocku jeżeli chodzi o bardziej udaną sztukę CPU od mojej ? Ma ktoś ten procek i mógłby napisać jak to u niego wygląda?

potem zobacz czy nie ma luzów na nakrętkach mocujących koszyk do płyty. 

'koszyk' to backplate ?

wyginania płyty nie występowało.

Nie wyginanie a wypęcznienie. Nie widać tego w obudowie. Dopiero po wyjęciu płyty z kompa zobaczyłem jak płyta w miejscu backplate'a została wypęczniona. Chłodzenie dosłownie wgniotło cpu i koszyk wgłąb pcb.  

Dobrze MiK86 nie wygięcie a wypęcznienie czy wy pęcznienie... Jednak jak pisałem są cięższe chłodzenia oparte na innym sposobie montażu i  też pewnie coś tam się odkształca, jednak ze swojego doświadczenia piszę jak piszę a to że chłodzenie można podnieść czyli to znak że są jakieś luzy w styku stopy radiatora z procesorem, lub luz koszyk płyta główna, a to trzeba sprawdzić. Tylko do autora postu należy sprawdzenie co jest nie tak i... czego oczekuje odpisanie czy coś pomogło moje pisanie czy jednak luz pozostał.

Tak chodzi mi o backplate fachowo nazwane, ten cały backplate posiada otwory do montażu pod rożnymi platformami, gdzie długie śruby przechodzą przez niego i płytę, a posiada on otwory w różnym rozstawie i takie małe wycięcia aby śruba się nie kręciła wokół, więc może tam niedokładnie je zamontowałeś a po kolejnych krokach w montażu poluzowały się zeszły w rowków i z tond ten luz  który przekładając na ruchy radiatora może być znaczny. Nie widzę tego nie mogę tego namacalnie sprawdzić a podaję przykłady co może być nie tak. Pozostaje tylko sprawdzenie wszystkiego od początku.

Edytowane przez Mariusz21_21

Tylko do autora postu należy sprawdzenie co jest nie tak i... czego oczekuje odpisanie czy coś pomogło moje pisanie czy jednak luz pozostał.

Sprawdzę może dzisiaj, jak znajdę trochę czasu :)

ten cały backplate posiada otwory do montażu pod rożnymi platformami, gdzie długie śruby przechodzą przez niego i płytę, a posiada on otwory w różnym rozstawie i takie małe wycięcia aby śruba się nie kręciła wokół, więc może tam niedokładnie je zamontowałeś a po kolejnych krokach w montażu poluzowały się zeszły w rowków 

http://www.silentiumpc.com/images/instrukcja_fortis/instrukcja_fortis_intel.html

Montowałem zgodnie z tą instrukcją, a z twojej wypowiedzi dedukuję, że nie powinienem (?) w kroku2 używać nakrętek ?

• 2 tygodnie później...

Przepraszam, że tak długo nie odpisałem, miałem sporo spraw na głowie..., dzięki za przypomnienie ;) ... Otóż skręciłem wszystko od nowa -> nie ma luzów (zresztą nie wiem, czy one faktycznie występowały, czy mi się tylko wydawało, gdyż wszystko wyglądało na dobrze zamontowane :roll: ), ale jednak temperatury pozostało, i te temp. jak pisał wcześniej MiK86 chyba faktycznie są winą gorszej sztuki CPU :/ (te napięcia....). 

Pisałeś wcześniej, że także masz Fortisa, na i5 2500 (więc podobnym wydajnościowo CPU, acz SB, więc z tego co czytałem - mniej grzejące procki), a temp. <50* .

Moje pytanie : czy masz na radiatorze 1 stock'owy FAN, i ile masz FAN'ów zamontowanych "na" obudowie?

Pytam głównie z ciekawości ;) , bo napięcia mojej i5 raczej potwierdzają to, że to sztuka odchodząca od tych wzorowych. 

Na radiatorze posiadam dwa fabryczne wentylatory, drugi udało mi się kupić za jakieś 10zł, a obudowa to inna historia. Posiadam Xigmatek Midgard II i mam zamontowane 2 wentyle góra 140mm jakiś Corsair, 2 wentyle przód 120-fabryczne i 1 z tyłu SilentiumPc 120mm. Więc przewiew jest.

Co ważne wentylatory nie działają cały czas a tylko włączają się przy wzroście temperatury. Ustawienia w oprogramowaniu Asusa, plus regulator obrotów.

• Popieram 1

Ja od siebie polecam powrócić do ustawień fabrycznych w biosie, ustawić profil XMP i turbo boost (jeżeli nie jest włączany domyślnie) i wtedy sprawdzić temperatury. Mało prawdopodobne, żebyś miał aż takie napięcie na stocku. To raczej zły odczyt programu, lecz warto spróbować (zajmie kilka minut).
Jeżeli nic się nie zmieni to spróbuj zejść z napięciem (na sztywno wbij powiedzmy 1.15V, a zegary zostaw stockowe i spróbuj przelecieć OCCT w celu sprawdzenia stabilności). I tak dalej aż temperatury spadną (chociaż kilka stopni). ;)

• Popieram 2

turbo boost jest załączony, co do XMP nie jestem pewien...; napięcia sprawdzałem zarówno CPU-Z, HWMonitor , jak i w BIOS-ie - wszędzie to samo.

Ze zmianą napięć spróbuję, tak jak mówisz  :) ale zapewne dopiero w weekend, bo na tygodniu to u mnie ciężko.

Dzięki za radę  ;)

• Popieram 1