krychu67 1 Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam. Mam pytanie. Czy zintegrowana karta graficzna sama się wyłączy po zainstalowaniu nowej czy to trzeba zrobić ręcznie. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Po włożeniu karty w PCI-E automatycznie przejdzie na to wyjście,gdyby jednak tak się nie stało to musisz w biosie przestawić. Choć w pięciu płytach jakie miałem grafika dedykowana włączała się automatycznie. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
jeomax.co.uk 173 Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 ALe gowniana odpowiedz, chudy Obraz moze isc automatycznie po wlozeniu karty wlasnie przez nia - ale nie musi, wszystko zalezy od ustawien domyslnych BIOSu. DLatego wskazane jest, zeby wejsc wlasnie do BIOSu i poinformowac komputer, przez co ma wyswietlac obraz - robisz to wyszukujac opcji gdzies w dziale "chipset" i szukajac priorytetow bootowania karty graficznej. Dalej - nawet jesli wlozysz karte i bez zmiany w BIOSie ona ruszy, to nie znaczy, ze bedzie idealnie. System moze pracowac, Ty sobie mozesz grac, ale pewne zasoby beda nadal wlaczone (choc Ty tego nie musisz zauwazyc). Idealnie jest wylaczyc te karte, zeby nic nie blokowala w systemie, a wlasnie o to wylaczanie sie pytales. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 No może trochę pokpiłem sprawę.Więc gdy włożysz kartę do PCI-E to wejdź do biosu i wyłącz co jest związane z iGPU.Bootowania karty graficznej nie musisz szukać (jeśli będziesz to robił z dedykowanej grafiki) gdyż przełączy się automatycznie.Natomiast gdyby Ci się nie przełączyło to wtedy musisz wejść do biosu z integry i przestawić Primary Graphics Adapter na PCI-E. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts