Ultran 0 Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam! Mam problem z usuniętą partycją. Mówiąc od początku. Musiałem z windows 8 zejśćna winde 7 ponieważ miałem problemy ze zgodnością i sterownikami. I jak każda inna instalacja w życiu przebiegała pomyślnie do czasu gdy usunąłem partycję z dyskiem C w celu ponownego utworzenia dla Windows 7. Nastąpił problem wyglądający następująco ,,Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk zawiera tabelę partycji MBR. W systemach z interfejsem EFI, system Windows można instalować tylko na dyskach GPT". Co skutkuje tym że nie mogę utworzyć nowej partycji oraz nie mogę sformatować całego dysku twardego ponieważ utracę ważne dane. Próbowałem na dwóch systemach W7 oraz W8. Czy ktoś już się z tym spotkał i mógłby wytłumaczyć jak ten problem naprawić? Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
cru5h 90 Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Musisz albo ustawić w BIOS/UEFI tryb na LEGACY albo zostając przy trybie UEFI przekonwertować partycje na GPT: Odpal instalator systemu Windows, kiedy pojawi się ekran z wyborem partycji naciśnij Shift + F10. W okienku wiersza poleceń wpisz po kolei: diskpart list disk select disk X - gdzie X to twól wylistowany (czyli w 99% 0) clean - wyczyści to cały dysk convert gpt - konweruje dysk z MBR na gpt exit Teraz zamknij wiersz poleceń i wróć do instalatowa Windows i ekranu z dyskami. Powinieneś mieć czysty dysk gdzie zostaną założone partycje GPT W twoim przypadku jeśli chcesz zachować dane zmień w BIOS/UEFI tryb z UEFI na LEGACY 7 Cytuj Link to post Share on other sites
Ultran 0 Napisano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Problem rozwiązany. Dzięki wielkie za pomoc cru5h!! Cytuj Link to post Share on other sites
broda84 0 Napisano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 I mi dziś to pomogło, dzięki wielkie Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzejski 0 Napisano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 To i ja dziękuję Cytuj Link to post Share on other sites
133608 0 Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 co jeśli nigdzie nie ma opcji zmiany trybu uefi na legacy? Jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Mało prawdopodobne by nie było możliwości zmiany. Czyścisz dysk i ustawiasz tablice pod dany tryb. (Uefi - gpt, legacy - mbr) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
onciaq 0 Napisano 1 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Założylam konto tylko po to aby podziękować ! Dzięki wielkie ! pomoglo ! Cytuj Link to post Share on other sites
eryk2115 0 Napisano 8 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Ja tak samo jak kolega wyżej, dzięki wielkie za pomoc!!! Cytuj Link to post Share on other sites
tetragamatron 0 Napisano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Podobnie jak poprzednicy. dziękuje ci bez nie udało by sie ogarnąć Laptop Lenovo G585 z systemem 8.1 przerzutka na 7 64 cru5h Cytuj Link to post Share on other sites
serek25 0 Napisano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Również dziękuję. Dzisiaj miałem poważną awarię systemu. Nic nie pomogło. Zmuszony byłem ponownie zainstalować Windows no i napotkałem taki problem. Cytuj Link to post Share on other sites
modrzew98 0 Napisano 29 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Ja również dziękuję. Napisane prosto i na temat, a nie jak na niektórych forach. Cytuj Link to post Share on other sites
sebczar 0 Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 nie no też założyłem własnie konto aby podziękować za świetną odpowiedź na ten problem. Brawo i dziękuje Cytuj Link to post Share on other sites
Lizard9802 0 Napisano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Konto stworzone żeby podziękować Cytuj Link to post Share on other sites
Simeoneb 0 Napisano 13 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Również założyłem konto tylko po to aby podziękować Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts