Skocz do zawartości

Słaba wydajność i5 4670 - grafika.

Recommended Posts

Witam serdecznie, otóż posiadam procesor i5 4670, a w nim zintegrowaną grafikę HD4600, z najnowszymi sterownikami. Chciałbym zapytać się, czy to normalne, że ta grafika ma tak niską wydajność. Przykładowo:
Rozdzielczość 1920x1080

SimCity, detale low, aa off - 15-20 fps.
Starcraft 2 - detale niskie - 20-25 fps.
League of legends - niskie - 30-45 fps.

Na youtubie widzę ludzi, co mają po 35-37 fps w takich grach jak FarCry 3 na tej integrze. 

Edytowane przez sticky123

Nie ufaj w te filmiki z YT, często są to "dowody" zdesperowanych użytkowników danego sprzętu, którzy chcą przekonać innych że na ich zabawce chodzi lepiej niż w rzeczywistości, metodologia takich testów wrzucanych na YT najczęściej opiera się na wybraniu miejsca testowego gdzie jest najmniejsze obciążenie sprzętu, i zakłamanie podanych detali, np ustawiając jakąs wartość na medium bądź low a reszta high piszą że gra jest na high, oczywiście wyniki Twojego HD 4600 są w normie i nie ma co się dziwić w tej rozdzielczości, zejdź na 1280 x 1024 i wtedy pograsz w sensownym FPS w wyżej wymienione tytuły

Edytowane przez jarnuszkiewiczm

Witam serdecznie, otóż posiadam procesor i5 4670, a w nim zintegrowaną grafikę HD4600, z najnowszymi sterownikami. Chciałbym zapytać się, czy to normalne, że ta grafika ma tak niską wydajność. Przykładowo:

Rozdzielczość 1920x1080

SimCity, detale low, aa off - 15-20 fps.

Starcraft 2 - detale niskie - 20-25 fps.

League of legends - niskie - 30-45 fps.

Na youtubie widzę ludzi, co mają po 35-37 fps w takich grach jak FarCry 3 na tej integrze. 

Pewnie te 37 fps osiągają dzięki średnim detalom i niskiej rozdzielczości+ jeszcze trochę OC. Integra jest dość słabą grafą :) Jak coś to zmniejsz rozdzielczość na 1600 :)

Edytowane przez tobiasson92

Sam działam na zintegrowanej grafice I5 4670k, z ustawionym przydziale 1 Gb w biosie, wiem ze można jeszcze podrasować integre w biosie ale jeszcze się w to nie zagłębiałem i wszystko poza tym jest na default.

tylko miałem przyjemność grać w Grida 2 i powiem że działa super, lepiej niż na mojej AMD HD 3850 z ponad 30 fps. Na rozdzielczości 1024 x 768 z ustawieniami wszystkimi od A do Z na High, średnio gdzieś tak 34 fps, a minimalnie ok 27 fps ale tylko podczas startu, a tak zawsze ponad 30 płynie. Także ja nie narzekam, na razie nie mam po co kupować żadną grafikę bo nie gram poza tym w żadne wymagające tytuły. 

@edit

1920x1080, To trochę zbyt dużo na jej możliwości...

Edytowane przez Butterfly05

Podkręcanie integry to morderstwo dla procka :) Haski i tak ma wysokie temperatury :)

Na własnie wszyscy narzekają ze można jajka smażyć, a ja chyba trafiłem na jakiś super egzemplarz, bo jeszcze nie spotkałem się z temperaturą wyższą niż 45 stopni przy obciążeniu z Turbo Bost ustawionym na 4,2 grając w Gria 2 z taka konfiguracją:

Asrock Z87M Extreme 4, i5 4670k, crucial 2 x 8 Gb 1600 cl9, obudowa tracer Vector  Tro-198 :), oraz coler SilentumPC Ferra 2 He1224 oraz pasta Zalman ZM-STG2 i oczywiście obudowa zamknięta. 

Sam miałem małe Wątpliwości czy czasem czujnik temperatury coś nie przekłamuje ale faktycznie coller tylko leciutko ciepły po 1 h grania ;)

Edytowane przez Butterfly05