stasimon 4 Napisano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam W wątku w temacie płyt głównych pisałem o moim problemie (płyta Asrock Z87 Extreme 6/AC + i5 4670k, działa dopóki nie zamontuje GTX 660) Nie wiem do końca czego dotyczy problem a nie znam się aż tak więc zapytam o zasilacz. Czy Fractal Integra R2 750W (kupiony nowy w lipcu 2013) uciągnie i5 4670k z kartą GTX 660 ? (planuje później wymianę na GTX 770 lub 780) Jeśli chodzi o waty to wystarczy, nie jestem elektronikiem ale zastanawiam się nad natężeniem. Nie potrafię rozszyfrować tego zasilacza i potrzeb karty graficznej. Dlatego pytam bo nie chcę żeby się później okazało, że płyta główna jest sprawna a walnięty jest np. zasilacz. Do tej pory pracował z tym GTX 660 + płyta Asrock 970 Extreme 3 i procesorem Phenom II x4 965 BE kręconym na 4.0. Nie było z nim żadnego problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Zasilacz z palcem w nosie pociągnie i to jeszcze jakbyś SLI zrobił z tych 660tek to by mu mocy jeszcze zostało, po 2 zasilacz jest uniwersalny i nie ma tak że dana karta graficzna wymaga czegoś więcej specyficznego niżeli odpowiedniej mocy i odpowiedniego molexa, dzieje się coś innego i prędzej winiłbym właśnie płytę główną, być może jest uszkodzona, zważywszy na to iż zasilacz bezproblemowo ciagnął poprzednią platformę wraz z tym GTX-em i żadnych kłopotow nie było Edytowane 25 Stycznia 2014 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Jeśli chodzi o waty to wystarczy, nie jestem elektronikiem ale zastanawiam się nad natężeniem. Natężenie związane jest z mocą. Jeśli chcesz obliczyć maksymalne natężenie np. na linii 12V: natężenie = moc na linii 12V / napięcie 12V. Do tego zestawu bez problemu wystarczy słabsza Integra R2 500W, więc nie masz się czym martwić. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
stasimon 4 Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 No też mi się wydaje, że płytka jest wadliwa. Bez karty graficznej potrafi się uruchomić raz na jakiś czas. Wyłączę kompa i za pare minut chce go odpalić i kręcą się tylko wiatraki. Czasami nawet nie wszystkie, np. stoją te na procesorze albo jeden się kręci a drugi nie (i to losowo, raz jeden a raz drugi) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts