Skocz do zawartości

Problem z (chyba) zasilaczem Chieftec CFT 600w

Recommended Posts

Witam, mam pewien problem, czasami gdy włączam kompa, coś ''zasyczy'' jakby w zasilaczu i komp się wyłącza, co dziwne owe ''syczenie'' występuję także w przedłużaczu, który o dziwo się wyłącza (ma przycisk do odłączania prądu, dioda na nim 'mryga' i gasi się w końcu) i dopiero ponowne włączenie przedłużacza uruchamia go, problem występuję najczęściej gdy włączam wzmacniacz Denon 1707, gdy wciskam przycisk power on, ale niekiedy syczenie występuje także podczas włączania samego przedłużacza, co się dzieje? Ale np. w gry gram i nic się nie dzieje (Mass Effect 2, i inne nowe), czyli zasilacz wyrabia w grach (zasiłka ma jakieś 1,5 roku). Jaka może być tego przyczyna? :help:

Możliwe, bo przedłużacz ma już ponad 5 lat. Acha, sprawdziłem coś jeszcze, podłączyłem przedłużacz pod inny przedłużacz, i do innego gniazdka, i podczas włączania przedłużacza (tego co jest PC pod niego podłączony) znowu syczenie, trzaski itp. Więc chyba faktycznie jest to wina przedłużacza... :P Dzięki za odp. P.S. Jaką polecacie listwę tak do 40zł?

Tak mam gniazdka z uziemieniem, zarówno w głównym gniazdku jak i w przedłużaczu. Przed chwilą pc się wyłączył i zasyczało w zasilaczu i w przedłużaczu, dodatkowo przedłużacz się wyłączył (dioda zgasła po ''mryganiu''. :P Problem występuje najczęściej podczas próby włączenia wzmacniacza, pod listwę (5 gniazdek) podpięte są: PC, wzmacniacz, monitor, i subwoofer, więc jedno jest wolne.

Zmien jaknajszybciej listwe i podłącz kompa do innego gniazdka( moze w tym masz jakieś zwarcie) Skoro syczy i w gniazdu i w listwie i ZASILACZU to coś się dzieje.

Kup jakąś porządną listwe przeciwprzepięciową.

W głównym gniazdku nie syczy nic, a jaką dobrą listwę polecacie pod mój sprzet? PC, z podpisu, monitor 22 cale samsung t220, wzmacniacz denon 1707 7x 100w, subwoofer yamaha 150w.

Teraz słucham sobie muzyki i przeglądam neta i nic się nie dzieję, ale gdy wyłącze wszystko i ponownie włącze - syczenie występuje, co ciekawe gdy nie uruchamiam wzmacniacza, (tylko sam PC) to zazwyczaj nic się nie dzieje... Jakby listwa nie wyrabiała (ale wcześniej WSZYSTKO było ok mam to od jakiegoś 2-3 tygodnia), rano włączyłem przedłużacz (wyłączam przedłużacz na noc) poprzez naciśnięcie na nim przycisku i zasyczało w zasilaczu i przedłużacz po ''mryganiu'' diody się wyłączył...

--

Dobra biorę nową listwę - Ever Komfort znalazłem za 58zł z przesyłką 76zł, oby to mi pomogło. Pozdrawiam i dzięki za informację.

Edytuj swoje posty.

Jesteś bardzo lekko myślny używając komputer z tą listwą. Skoro ewidentnie nie daje rady to powinieneś jak najszybciej ją odłaczyć od jakichkolwiek sprzętów.

Ryzyko uszkodzenia zasilacza/komponentów nie jest tak niskie.

wzmacniacz denon 1707 7x 100w

7x 75w :P

I edytuj posty! Przeczytaj regulamin!

Myślałem, że już nie można edytować (mineło ponad 20 minut), 19arek93, ja mam wyrażnie napisane,że mój Denon 1707 ma 7x 100w w omach 6, a nie 75w, Denon jest podłączony do X-Fi Prelude na Optical Digital S/PDIF, a 6 głośników (+ sub=6.1) ma właśnie 6 omów, bo jeśli więcej omów (np. 12) to by było tak jak piszesz 7x75w. Czytałem instrukcję wyraźnie. A do tematu tyle dopowiem, że zamówiłem Ever Komfort za 60zł i czekam na kuriera. Pozdro. Gorzej jak problem nie leży w listwie :P Ale wszystko na nią wskazuje, podczas intensywnej gry choćby w Mass Effect'a nic się nie wyłącza - więc zasilacz raczej odpada, najczęściej problemy są podczas włączania sprzętu, np. gdy przyciskam przycisk na przedłużaczu, to coś trzeszczy i syczy po czym 'pyk' i się wyłącza, a także podczas włączania wzmacniacza też to się dzieje w 5/10 przypadkach. Nowa listwa dojedzie do mnie na Poniedziałek to przetestuję i dam znać jak i co. Pozdrawiam.