Skocz do zawartości

Pomiar napięcia cpu miernikiem

Recommended Posts

Witam. Posiadam płytę ga-965p-dq6 i borykam sie ze znacznym zaniżaniem napięcia przez nią. Stało się to uciążliwie po zmienię CPU na q6600 i znacznym oc, choć na vdef też jest sporo zaniżone do w stresie wynosi 1.240 v a w idee 1.262. jak to bywa z programami pokazują nie zawsze to co jest wiec chce to sprawdzić miernikiem. pytanie tylko jak?

http://img215.imageshack.us/img215/9771/dq6a.th.jpg

z tą stabilnością to nie jest za różowo. utknąłem na 3330 i niewiele da się z tym zrobić. z tym ze wezmę się za wymianę pasty termo-przewodzacej na chipie, mosach. wiec wtedy będę możliwość wyprowadzenia punktu pomiarowego na zewnątrz.

po wymianie pamięci i na chłodnym kompie doszedłem do 3510 na napięciu 1.44 leczo po kilku testach zaczęło lecieć na łeb i wróciło do wcześniejszego poziomu

Na tym foto wszystko zasłaniają kondensatory :cenzura:

Ładnie dobiłeś do 3,5 GHz (mam nadzieję że nie na boxie)

Jeżeli napięcie ci samo spadło i komputer się wyłączył/z resetował to już nic z tym nie zrobisz... ewentualnie przerabianie płyty (lutownica i jazda) ale w tym już ci nie pomogę

Właśnie jaki masz zasilacz ? (nie pisz samej mocy - napisz producenta model i moc)

napięcie nie zaczęło spadać tylko maksymalna stabilna częstotliwość zaczęła się obniżać. Co do chłodzenia to używam zmodyfikowanego dominatora ( dominator + Boxowe ) a napędzam wszystko serwerowym zasilaczem hipro 700. co do samego zasilacza muszę powiedzieć ze napięcia daje wzorowe.

Wiem że są różne opinie na jego temat ale z czystym sumieniem mogę o nim sporo dobrego powiedzieć. ma sporo zalet i kilka wad jak każda konstrukcja. do niezaprzeczalnych zalet należy wymienić naprawdę stabilne napięcia, każda sekcja jest zabezpieczona przekaźnikiem ( w razie czego odłącza ją ), w razie usterki sprzętu odłącza się tylko ta linia którą napędza uszkodzony sprzęt. każda z linii jest całkowicie niezależna.

Do wad można zaliczyć spory rozmiar, chroboczący wentylator (względnie cichy), i długość przewodów ( za długie)

w chwili obecnej do sprawdzenia mogę użyć fortrona bluestorm 2 430 W nic mocniejszego niestety nie mam do dyspozycji. bo nikt ze znajomych nie ma mocniejszego zasilacza. do oc wyjąłem swojego radka i podłączyłem GF7600, efekt taki sam.

jutro się z nim pobawię i napisze co i jak dokładnie. fortronik wygląda dość mizernie nawet w porównaniu do mojego poprzedniego tagana 330, nieużebrowane radiatory tylko płaskownik z alu, z drugiej strony wysoka sprawność wiec nie ma sie co za bardzo na nich wydzielać. potestuje to napisze.