ironreiker 0 Napisano 28 Maja 2010 Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Witam. Posiadam płytę ga-965p-dq6 i borykam sie ze znacznym zaniżaniem napięcia przez nią. Stało się to uciążliwie po zmienię CPU na q6600 i znacznym oc, choć na vdef też jest sporo zaniżone do w stresie wynosi 1.240 v a w idee 1.262. jak to bywa z programami pokazują nie zawsze to co jest wiec chce to sprawdzić miernikiem. pytanie tylko jak? Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 28 Maja 2010 Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Raczej 1,240 w idle a 1,262 w stresie Jeżeli posiadasz multimetr to tylko przykładasz obok sekcji zasilania Cytuj Link to post Share on other sites
drunk 246 Napisano 28 Maja 2010 Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Pewnie masz v-dropa , występuję na niektórych płytach. Cytuj Link to post Share on other sites
ironreiker 0 Napisano 28 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 a dokładniej rzecz biorąc gdzie mam przyłożyć? mosfety są zasłonięte radiatorem. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 28 Maja 2010 Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Jeżeli procesor pracuje stabilnie to nie ruszaj się tego 1. musisz ściągnąć radiatory 2. Zrób nam fote to ci pokażemy Cytuj Link to post Share on other sites
ironreiker 0 Napisano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 http://img215.imageshack.us/img215/9771/dq6a.th.jpg z tą stabilnością to nie jest za różowo. utknąłem na 3330 i niewiele da się z tym zrobić. z tym ze wezmę się za wymianę pasty termo-przewodzacej na chipie, mosach. wiec wtedy będę możliwość wyprowadzenia punktu pomiarowego na zewnątrz. po wymianie pamięci i na chłodnym kompie doszedłem do 3510 na napięciu 1.44 leczo po kilku testach zaczęło lecieć na łeb i wróciło do wcześniejszego poziomu Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 29 Maja 2010 Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Na tym foto wszystko zasłaniają kondensatory Ładnie dobiłeś do 3,5 GHz (mam nadzieję że nie na boxie) Jeżeli napięcie ci samo spadło i komputer się wyłączył/z resetował to już nic z tym nie zrobisz... ewentualnie przerabianie płyty (lutownica i jazda) ale w tym już ci nie pomogę Właśnie jaki masz zasilacz ? (nie pisz samej mocy - napisz producenta model i moc) Cytuj Link to post Share on other sites
ironreiker 0 Napisano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 napięcie nie zaczęło spadać tylko maksymalna stabilna częstotliwość zaczęła się obniżać. Co do chłodzenia to używam zmodyfikowanego dominatora ( dominator + Boxowe ) a napędzam wszystko serwerowym zasilaczem hipro 700. co do samego zasilacza muszę powiedzieć ze napięcia daje wzorowe. Cytuj Link to post Share on other sites
Marecki306 0 Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 http://realitynet.pl/e107_plugins/forum ... post_25988 Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 I nie wiadomo co to za zasiłka inni piszą że lipa inni że bardzo podobne do Delty... http://forum.idg.pl/zasilacz-hipro-t157506.html Zobacz jakiś inny zasilacz np SXS/MXS 500W lub też coś 450/500W od Corsaira Lub pożycz od kogoś na 1,5h testy Cytuj Link to post Share on other sites
ironreiker 0 Napisano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Wiem że są różne opinie na jego temat ale z czystym sumieniem mogę o nim sporo dobrego powiedzieć. ma sporo zalet i kilka wad jak każda konstrukcja. do niezaprzeczalnych zalet należy wymienić naprawdę stabilne napięcia, każda sekcja jest zabezpieczona przekaźnikiem ( w razie czego odłącza ją ), w razie usterki sprzętu odłącza się tylko ta linia którą napędza uszkodzony sprzęt. każda z linii jest całkowicie niezależna. Do wad można zaliczyć spory rozmiar, chroboczący wentylator (względnie cichy), i długość przewodów ( za długie) w chwili obecnej do sprawdzenia mogę użyć fortrona bluestorm 2 430 W nic mocniejszego niestety nie mam do dyspozycji. bo nikt ze znajomych nie ma mocniejszego zasilacza. do oc wyjąłem swojego radka i podłączyłem GF7600, efekt taki sam. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Forton to bardzo podobna konstrukcja do Delty - do dzieła Cytuj Link to post Share on other sites
ironreiker 0 Napisano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 jutro się z nim pobawię i napisze co i jak dokładnie. fortronik wygląda dość mizernie nawet w porównaniu do mojego poprzedniego tagana 330, nieużebrowane radiatory tylko płaskownik z alu, z drugiej strony wysoka sprawność wiec nie ma sie co za bardzo na nich wydzielać. potestuje to napisze. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Prawdę mówiąc to w pewnym sensie Ciebie podziwiam. Osobiście bałbym się mierzyć napięcie na płycie. Jeden zły ruch i po sprzęcie. Cytuj Link to post Share on other sites
ironreiker 0 Napisano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Nie mam zamiaru mierzyć napięcia bezpośrednio na płycie tylko wypuścić punkt pomiarowy tak by nie gmerać tam piórnikiem. Parę vmodów mam za sobą. teraz robię ten pomiar czysto z ciekawości bo kupiłem już inną płytę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts