Skocz do zawartości

wymiana procesora a pasta termo

Recommended Posts

Witam. Kolega wymienia procesor i wie, że w OC nie będzie się bawił, więc czy musi stosować pastę termoprzewodzącą na procesor przy chłodzeniu BOXowym?

Procesor to Phenom x2 550 odblokowany na @b50 x4

Czy pasta ma w takim przypadku znaczenie? Czy tylko przy OC?

Cześć

Pastę termoprzewodzącą używa się nie tylko podczas overclockingu procesora. Jak wcześniej wspomnieli koledzy, pasta służy do wypełnienia małych przestrzeni pomiędzy CPU, a podstawką chłodzenia (nie ma powierzchni idealnie płaskich :D). Teoretycznie procesor obejdzie się bez pasty, jednakże temperatury będą znacznie wyższe, co skróci żywotność procesora.

Pozdrawiam, Y0ddh4

chyba najbardziej to do dobrego przewodzenia ciepła między samym rdzeniem a radiatorem no chyba że się mylę:D:) jesli by o to chodziło co piszesz to wsadz tam pastę do zębów jak nic spełni twoje warunki :)

Jaj se nie rób... Pasta do zębów, bardzo szybko wysycha...

Czyli tylko i wyłącznie chodzi o temperaturę procesora? Nic się nie zapiecze pomiędzy radiatorem a procesorem? Procesor się nie spali? Nie chodzi o przewodnictwo elektryczne przy okazji? Dodam, że temperatury ma odpowiednio przy:

PII x2 550 3,1GHz (1,25V) ~ 32C na luzie, ~ 39C stres

PII x4 B50 3,1GHz (1,3V) ~ 35C na luzie, ~ 43C stres

Więc tragedii nie ma :D a pasta się nam skończyła przy składaniu wcześniejszych zestawów, więc tego zostawiamy bez jak temperatury ma stosunkowo w normie i nie będzie kręcony zbytnio :)

Kolega wyszedł z założenia, że jeżeli coś nie jest potrzebne to po co przepłacać... Poza tym musieliśmy złożyć tego kompa czy tak czy siak, a jeżeli pasta nie służy niczemu innemu, jak przewodzenie ciepła pomiędzy radiatorem a procesorem, i jak temperatury mamy stosunkowo niskie, to nie chce się nam teraz rozkładać pięknie skręconego kompa tylko po to żeby smarnąć pastą, która pewnie spowoduje obniżenie temperatury o 1-3 stopni C :P

Mam rację?

To jest kłamstwo :P

Jeżeli nagrasz film idziesz do BMK TV myślę że kolejny wyczyn im się przyda :(

Co do temperatur ja na phenomie x4 925 2,8 GHz box + pasta revoltec thermal grease Diamond mam 35 C idle (monitorowano core temp).

Ale do stresu na boxie i bez pasty to FAKE

a pasta się nam skończyła przy składaniu wcześniejszych zestawów, więc tego zostawiamy bez jak temperatury ma stosunkowo w normie i nie będzie kręcony zbytnio

To na chłodzeniu nie było pasty? Standardowo jest ona preaplikowana.

Zarzucam screena, komputer pracował ponad godzinę...przeglądanie netu oraz słuchanie muzy głównie. Zrobię screena jeszcze po odblokowaniu do 4 rdzeni za pół godziny jak trochę pochodzi procesor... nie wiem ale myślę, że dobrze odczytuję temperatury(?)

A i BOX chodzi na 7 poziomie w 10stopniowej skali, więc na level 10 będzie jeszcze chłodniejszy procesor :P

http://www.sendspace.pl/file/743f7b5ca2fcdd4a405d856

Że aż wiesz nie zwróciłem uwagi na to ... Po prostu wyjeliśmy z kolegą boxa z pudełka i założyliśmy na procek... i wsio :(

Na BOXie, w idle to w pełni normalna temperatura

Chcemy X4@1,3V OCCT ;O

I za duża temperatura jest w idle żeby tak mała była w stresie :P

Zwróć uwagę na level 7 na chłodzeniu i OC procesora 5%... przy level 10 chodzi znacznie szybciej - 3198RPM i temperatury przez to niższe...

I jak rozumiesz pojęcie stress? godzina gry w COD MW2 wystarczy? Bo temperatury były sprawdzane właśnie po tej grze...

ale jak ma być OCCT to niech będzie... na ile minut nastawić test?

Że aż wiesz nie zwróciłem uwagi na to ... Po prostu wyjeliśmy z kolegą boxa z pudełka i założyliśmy na procek... i wsio :P

To cały wątek stracił sens. Założyłeś go pytając, czy procesor może pracować bez pasty nie wiedząc nawet czy ona tam jest? Pewnie że jest, była na chłodzeniu.

Jeśli przy składaniu innych komputerów smarowaliście dodatkowo procesory pastą i zakładaliście na to fabrycznie nowe chłodzenia z kompletu to tylko pogratulować. :(