maver144 0 Napisano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Witam, od pewnego czasu zastanawiam się, nad kupnem nowego monitora . Przeczytałem kilka tematów, przejrzałem sporo monitorów, jednakże w opiniach o nich występuje dużo sprzeczności... Dla przykładu "Monitor nadaje się tylko do gier, o filmach etc. można zapomniec".... Chciałbym więc, abyście Wy pomogli mi w dokonaniu wyboru. Niżej napisałem co interesuje mnie przy wyborze monitora, chciałbym również zaznaczyc, że chcę się dopiero zoorientowac w cenach, dlatego proszę o podanie różnych kategorii cenowych przy podobnych parametrach. Co jest dla mnie priorytetem: -możliwie najmniejszy display lag -mały rozmiar plamki -duża responsywnośc -120hz -tuner TV Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Z tego, co widzę, to 120Hz zaczynają się od 1000zł. 120Hz jest fajne, jak się ma mocny sprzęt, niestety ma strasznie słabe kolory i występuje tylko przy matrycy TN. Cytuj Link to post Share on other sites
Etemity 1918 Napisano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Benq xl 2420t nie ma jakis strasznie slabych kolorow. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 -możliwie najmniejszy display lag -mały rozmiar plamki -duża responsywnośc -120hz -tuner TV to się wszystko ze sobą gryzie, monitory gamingowe nie maja tunerów, w te wyposażane są przede wszystkim śmieci marketowe najmniejsze są 23", także plamka będzie mała, ale nie przesadnie, chyba że zrezygnujesz z 120Hz to wyszły świeżo BenQ RL2240 Cytuj Link to post Share on other sites
maver144 0 Napisano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 No dobrze, a co z wymienionych przeze mnie rzeczy przekłada się na możliwie najlepszy gameplay ? Najwięcej mówi się niby o 120 hz, ale są też inne kwestie przecież. Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekRyk 41 Napisano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Niestety - takie są fakty. Monitor celowany głównie w zastosowania związane z grami nie jest wyświetlaczem uniwersalnym. Podobnie, jak doskonały monitor do pracy z kolorem do gier nadawać się będzie też mocno średnio. Pytanie, na ile dużą masz wrażliwość w oczach. Osobiście nie toleruję monitorów z matrycami TN. Denerwuje mnie kiepska jakość ich obrazu. Ale pod tym względem jestem akurat bardzo wybredny, gdyż na co dzień zajmuję się składem publikacji do druku. I u mnie monitor musi wyświetlać kolory, przejścia tonalne tak, jak trzeba. To, że będzie miał wyższy input lag czy momentami przysmuży, aż tak bardzo mnie nie boli. Choć nie mówię, że nie lubię sobie pograć, choć gram głównie w single'owe kampanie w FPSach. Ostatnio mam w rękach dwa monitory, przeznaczone dla graczy: EIZO FORIS FG2421 (matryca AMVA) EIZO FORIS FS2333 (matryca IPS) Grało mi się świetnie na jednym i na drugim. Tyle tylko, że ja (35-letni wapniak) niespecjalnie widziałem różnicę między nimi. Przy okazji - ja sobie parametry wyświetlania monitora w danym trybie pracy (ich istnienie i możliwość przypisania konkretnego trybu do konkretnej aplikacji od zawsze w EIZO bardzo sobie chwaliłem) zawsze monitor reguluję pod siebie i prawdę mówiąc z manipulacji wartością gammy, to akurat rezygnowałem. Może Tobie akurat by się przydało. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 FG2421 (matryca AMVA) to zobacz pod obudowę jaka tam siedzi matryca i którego producenta, ale zapewniam cię, że nie jest to produkt AUO Cytuj Link to post Share on other sites
m0Del 1 Napisano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Poszukaj monitorów CRT na diamondtronie lub trinitronie, które są dużo lepsze do gier typu FPS. A teraz argumenty0 display lag0 lub bardzo niski input lagodświeżanie do 200hz rozdzielczości też są dość wysokie w tych 21-22 calowychA do normalnej pracy kup dobry IPSBenq xl2420t ma input lag ponad 5ms nie mówiąc o display laguna overclock.net jest tematMoim zdanie jedyne co przemawia za benq to blackequalizer oraz pobór mocy na korzyść w stosunku do CRT.Ale CRT dużo lepsze parametry "lagów"Rozwiązanie z dwoma monitorami jest bardziej optymalne. Bo kupno jednego do wszystkiego to zawsze jakiś kompromis. Do filmów będziesz wolał jakąś plazme czy LCD w domu gdzie zawsze tego lapka podepnieszA jeżeli będziesz grał w gry gdzie nie potrzeba tych 120hz to matryca IPS ładniejsze kolory da i ma podobno bardzo mały lub całkiem wyeliminowany input lag, tylko pozostaje display lag Edytowane 26 Stycznia 2014 przez m0Del Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekRyk 41 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 to zobacz pod obudowę jaka tam siedzi matryca i którego producenta, ale zapewniam cię, że nie jest to produkt AUO Sprawdzone - siedzi Sharp. Tyle, że to też rodzaj matrycy MVA. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 zgadza się, ale innej niż AMVA, ta sharp'a jest np 10 bitowa Cytuj Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Poszukaj monitorów CRT na diamondtronie lub trinitronie, które są dużo lepsze do gier typu FPS. A teraz argumenty 0 display lag 0 lub bardzo niski input lag odświeżanie do 200hz rozdzielczości też są dość wysokie w tych 21-22 calowych Te wartości w porównaniu do najnowszych LCD nie wyglądają tak świetnie, żeby poświęcać się i kupować CRT. Gdyby było inaczej ludzie, którzy żyją z tego, graliby właśnie cały czas na kineskopówkach. Benq xl2420t ma input lag ponad 5ms nie mówiąc o display lagu 15ms w porównaniu do CRT. Skąd masz te 5ms? Mam wrażenie, że mylisz pojęcia i piszesz o czasie reakcji Cytuj Link to post Share on other sites
m0Del 1 Napisano 17 Marca 2014 Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 czas reakcji to display lag Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 18 Marca 2014 Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 czas reakcji to czas reakcji, a display lag to display lag, owszem w nowej metodologii TFTCentral ten pierwszy jest składową drugiego, ale nie można powiedzieć, że to to samo a poza tym brawo za odkopanie tematu z przed miesiąca w dodatku niewiele wnoszącym zdaniem, otrzymujesz za to odznakę http://forums.gotwoot.net/gallery/files/3/1/2/Necro1.jpg 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts