Skocz do zawartości

GTA 4 HD 4870 1GB tnie SIĘ!!!!!

Recommended Posts

Witam kupiłem sobie niedawno nowego PC-ta i mam pewien problem. Otoż gdyż zainstalowałem GTA 4 i zaczołem grać strasznie się tnie. Myślałem, żę będzie chodzić płynnie. Czego to jest wina? Na filmikach na takim sprzęcie to bez ścinki chodziło. Mój sprzęt :

Procesor: AMD Athlon II X4 2.61 Ghz

Karta Graficzna:Asus Radeon 4870 1GB

Pamięć Ram :KINKSTON 2GB 800

dysk: seageta 250GB

System: Windows 7 Ultimate x64

Witam kupiłem sobie niedawno nowego PC-ta i mam pewien problem. Otoż gdyż zainstalowałem GTA 4 i zaczołem grać strasznie się tnie. Myślałem, żę będzie chodzić płynnie. Czego to jest wina? Na filmikach na takim sprzęcie to bez ścinki chodziło. Mój sprzęt :

Procesor: AMD Athlon II X4 2.61 Ghz

Karta Graficzna:Asus Radeon 4870 1GB

Pamięć Ram :KINKSTON 2GB 800

dysk: seageta 250GB

System: Windows 7 Ultimate x64

Podkręć proca i wtedy zobacz ( GTA IV jest mocno zależny od CPU ) .Nie ukrywam że przydało by się już mieć te 4B ramu no i przede wszystkim w jakiej rozdziałce grasz ?

Ja gram na dosyć małej rozdzielczości 1280x1024 60Hz;/. Na najwyższych i najniższych detalach gra chodzi tak samo, czyli się tnie. :o

No a jak podkręce procka do tych 3Ghz to na to nie będzie się przegrzewać na oryginalnym chłodzeniu?

Zaktualizuj grę do najnowszej wersji (chyba 1.6), zaktualizuj sterowniki do karty graficznej, no i przydałoby się wyższe taktowanie dla procka i więcej RAM'u pod 64 bitowy system, GTA4 jest 'pazerne' na pamięć RAM i moc CPU, zwłaszcza na 64 bitowych systemach. :oops: Nie zmieniaj napięć na CPU, zobacz ile proc ''dojdzie'' bez podnoszenia napięcia - powinien osiągnąć te 3.0GHz bez zmiany napięć. Pozdro

Zaktualizuj grę do najnowszej wersji (chyba 1.6), zaktualizuj sterowniki do karty graficznej, no i przydałoby się wyższe taktowanie dla procka i więcej RAM'u pod 64 bitowy system, GTA4 jest 'pazerne' na pamięć RAM i moc CPU, zwłaszcza na 64 bitowych systemach. :oops: Nie zmieniaj napięć na CPU, zobacz ile proc ''dojdzie'' bez podnoszenia napięcia - powinien osiągnąć te 3.0GHz bez zmiany napięć. Pozdro

Sprubój też ustawić plik wymiany na jakieś 2-3GB, aby trochę tą pamięć ''dopomóc''.

Są już nowsze stery do ATI GPU - 10.5, może coś dadzą Ci, Kingston 2GB 800MHz powinieneś dostać w niskiej cenie (100-150zł), poszukaj na allegro albo skąpcu. Lepiej dokupić RAM'u niż bawić się z ustawieniami pliku wymiany pamięci. :D W Twoim przypadku jest prosta sprawa - kręcisz proca do około 3.0GHz i dokupujesz 2GB RAM'u tego samego typu (aby zachować najwyższą zgodność z obecnymi pamiątkami) i cieszysz się GTA4.

1.Podkręć procesor na ~3,50GHz

2.Dokup 2GB Ramu.

3.Zainstaluj ATI Catalyst 10.5

4.Zainstaluj patch GTA IV 1.0.6.0

5.Przeskanuj komputer pod względem wirusów.

6.Oczyść komputer z syfu programem CCleaner.

7.Zrób defragmentację programem Defraggler.

Zrób to a GTA IV w 1280x1024 będzie śmigać na najwyższych.

EDIT: Dokup drugą taką samą kość. Różnica znikoma, nieco lepiej podkręca się procesor na 1066.

Miałem, miernik zajętości RAMU w lewym górnym rogu ekranu i nigdy jakakolwiek gra nie potrzebowała tyle pamięci RAM ile potrzebuje GTA IV. Po uruchomieniu gry zajęte było jakieś 2200mb po 10 minutach zależy od lokacji około 3200mb ale lecąc śmigłowcem nad wyspą albo prując motorówką 3.9gb było normą. Założę się że gdybym miał 8GB pamięci RAM to często widywałbym w tej grze zajęte 5-6GB pamięci.

Aha. Gra potrzebuje potężnego procesora. U mnie na moim 5850 widywałem momentami 13 FPS w rozdzielczości Full HD z zasięgiem rysowania na 60% reszta max.. Ta gra to jakaś masakra...

To RAM! Składałem bratu komp na komunie. Phenom X4 965 + 5770 1GB + 2GB RAM. I GTA padało, albo się cięło po ~10min gry. Następnego dnia poleciałem po drugą kostkę. I przy 4GB nic się już nie dzieje. Dodam, ze pod W7 x64. GTA tak ma...

Do takiego sprzętu system za 800 zł .Nie mogłeś tańszej wersji za 400 zł kupić.Starczyło by ci na tą drugą kość ramu i zamiast 4870 miałbyś 4890 albo 5770.Wtedy byś problemów nie miał...

[...]i zamiast 4870 miałbyś 4890 albo 5770

Eee, no bez przesady takiej różnicy pomiędzy tymi kartami nie ma :D 4870 po OC dogania 4890 :)

Kręć jak najwyżej procka, w tej grze to ważne. Zmień system na x32, albo dokup jeszcze 2GB RAM'u. Koniecznie patche najnowsze zainstaluj, bo gra bez patchy i z to dwie różne rzeczy :P

Mógł nie kupować systemu za 800 zł O.o. Ale mi tłumaczenie 4870 po podkręceniu dochodzi 4890.A 4890 to się nie kręci?5770 też się nie kręci?.Żeby dodatkowe 400 zeta dać za parę bajerów...Mogłeś mieć lepszego kompa...

Jeszcze jest możliwość że ma pirata:D

przecież to jest gta4, to się tnie na każdym kompie i na każdej konsoli. Może jak byś dał i7 na 4ghz i radeona5870/gtx 480 to full hd byś pograł, ale też by byly spadki, tym bardziej że gra ma bardzo niestabilny framerate. Zagraj sobie w dodatki, tam to się dopiero tnie.

tak mam pirata xD Ale ja tego kompa kupiłem za bardzo ale to bardzo małą kase wiec ja nie załuje. Tam ramu się dokupi . Tylko powiedzcie mi czy jak podkrece tego procka do 3ghz muszę zmieniać chłodzenie?? z gory dzx

Moja płyta główna to Asus M4A1785-M a zasilacz COLORSIT 480W

Zmień zasiłke na coś porządniejszego. Ten jest bombą która nie wiadomo kiedy eksplotuje. A w procku to zalezy, jak będzie niske napięcie to starczy BOX, a do większego OC kupisz coś porządniejszego i będzie git :D

Dać to by się dało :D Tyle, że ten zasilacz moze popracować rok, dwa, albo może jutro Ci paść i uwalić połowę sprzętu. Po prostu. To nie jest porządny firmowy zasilacz z porządnymi zabezpieczeniami.

Tutaj masz liste "dobrych" i "złych" zasilaczy:

viewtopic.php?f=20&t=3596

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...