unquadium 10 Napisano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Otóż nigdy nie miałem takiego problemu, zaczął on występować po formacie ~miesiac temu - ponowny format nie pomógł. Zdarza się czasami tak, że przy odpalaniu systemu, w trakcie animacji loga windowsa, animacja nagle się zawiesza (jak te 4 "kuleczki" się zderzają, tworząc logo), i system dalej nie rusza - wymagany restart. Problem występuje średnio raz na ~4 włączenia systemu. Miał ktoś podobny problem? Ponadto, wcześniej regularnie formatowałem system - i zawsze było "uruchamianie systemu windows" - od ostatnich dwóch formatów, pojawia się "starting windows" - reszta systemu ciągle jest po polsku - i od tamtego czasu właśnie występuje problem. Cytuj Link to post Share on other sites
cru5h 90 Napisano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Ja bym przeskanował powierzchnie dysku, bo wygląda mi to na jakieś błędy dysku.... Zrób pełny skan jakimś softem do sprawdzania dysku bo może masz bad sectory i stąd ten problem przy uruchamianiu (zakłądając że masz poprawne starowniki i nie jest uszkodzony sprzęt). Cytuj Link to post Share on other sites
marek8967 26 Napisano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Raczej na pewno to wina dysku, skoro takie coś występuje po formacie Mozesz jeszcze spróbować odłączyć kabel od dysku i podpiąć go jeszcze raz Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Miałem ten sam problem. Okazało się że system został zainstalowany w trybie IDE a uruchamiany był w AHCI Spróbuj w Biosie zmienić tryb na AHCI/IDE 1 Cytuj Link to post Share on other sites
unquadium 10 Napisano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) @up https://dl.dropboxusercontent.com/u/100254861/IMAG0158.jpg o to chodzi? Pierw miałem jedno na IDE drugie na AHCI, po zmianie dwóch na IDE system nie chciał się uruchomić, po zmianie na AHCI, narazie działa normalnie. Jaki program polecacie do przeskanowania dysku? Edit. Po zabiegu problem ustąpił. HDD Regenator nie wykrył żadnych badsectorow ani nic. Edytowane 21 Stycznia 2014 przez unquadium Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Tak chodziło mi o to. Teraz wszystko działa bez problemów? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
unquadium 10 Napisano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Mam dziwne wrażenie, że tera animacja windowsa jest o ~2s dłuższa (wcześniej odrazu wyskakiwała animacja, tera jest 2s czarny ekran), ale najważniejsze, że już się nie zawiesza, dzięki wielkie! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts