Skocz do zawartości

Położenie zasilacza w M40

Recommended Posts

Witam

Od jakiegoś czasu posiadam gladiusa M40. Kupiłem go razem z częściami lecz bez zasilacza. Podłączyłem ów zasilacz ( OCZ ModXStream Pro 600W) tak jak na załączonym zdjęciu. Pewnego razu był u mnie kolega i powiedział, że w tej obudowie powinienem mieć na odwrót, więc to też uczyniłem, lecz komputer zawiesił mi się i stwierdziłem, że zmienię na tak jak było na początku. I teraz moje pytanie:

1.Jak powinienem go zamontować?

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/855/9z4h.jpg

Drugie pytanie natomiast chodzi o podłączenie karty graficznej, ponieważ kupiłem tydzień temu GTX780 GHz ed. I ów zasilacz posiada dwa podłączenia PCI-E jedno 6 pin i 6+2 pin. Karta natomiast 2x8 pin.

Podłączyłem 6+2 pin i użyłem załączonego do karty molexa. I teraz pytanie:

1. Czy podczas gdy chciałbym podkręcić kartę będą jakieś problemy?

2. Czy mozna dokupić do tego zasilacza drugie podłączenie 6+2 pin i czy w ogóle można tak robić?

Z góry dzięki za radę.

Pozdrawiam.

Zasilacz wsadzony po ( murzynsku) :)  zasilacz zamontuj wentylem ku dołu. Ponieważ wtedy zasysa zimne powietrze za obudowy , a nie przyjmuje ciepłego powietrza z pc.

Na takim podłączeniu z karty nie osiągniesz maksymalnej wydajności , dokup taki adapter jaki karta wymaga podepnij pod molex i gitara.

• Popieram 3

Dobra czyli co do zasilacza kolega miał racje, piwo mu wiszę ;)

Na takim podłączeniu z karty nie osiągniesz maksymalnej wydajności , dokup taki adapter jaki karta wymaga podepnij pod molex i gitara.

A co do kwestii zasilacza to sorki ale nie rozumiem za bardzo. Ja podłączyłem PCI-E 6+2 pin do karty, oraz w przez molexa, który otrzymałem do karty. Zasilanie molexa podłączyłem na nowym kablu więc tylko karta podłączona jest przez molexa to zasilacza.

Kartę posiadam konkretnie:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__9/id_produktu__5820/__Karty_Graficzne_Gigabyte_GeForce_GTX780_GHz_Edition_3GB_WindForce_384_bit_PCI_E_2_Gry_Assass_Creed_IV_Black_Flag_i_Batman_Arkham_Origins/

Po kolei, masz zasilacz, który posiada: 

1) złącze 6+2 pin (czyli 8 pin) - podłączasz je do karty,

2) złącze 6 pin - wykorzystujesz adapter 6 pin -> 8 pin, który dostałeś razem z karta graficzną i łączasz nim zasilacz z kartą,

...i wszystko gra, mocy styknie. 

No chyba, że nie masz owego adaptera wtedy zalecane jest go dokupić.

Trzeba by sprawdzić dokładną specyfikację zasilacza i obadać ile watów idzie przez te molexy. W każdym razie wydaje mi się, że pierwsze rozwiązanie (z posta #7) lepsze bo najpewniej tym sposobem (adapter z 2 x 4 pin na 8 pin) pójdzie 150 W do karty, czyli tak jak sobie tego życzy producent (plus oczywiście kolejne 150 W ze złącza 6+2 pin).

Edit:

Moment, jednak chyba pokręciłem :) Zaraz sprawdzę dokładnie.

Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę bo już zgłupialem. Generalnie oba sposoby powinny być wystarczające i karta w obu przypadkach będzie działać poprawnie. Zmieniam jednak zdanie co do jednego, drugi sposób będzie bezpieczniejszy, niech lepiej idzie dedykowaną linią dla PCI-E, nie ma co kombinować. Karta sumarycznie będzie zasilana odpowiednio.

Edytowane przez Huzar

Trzeba by sprawdzić dokładną specyfikację zasilacza i obadać ile watów idzie przez te molexy. W każdym razie wydaje mi się, że pierwsze rozwiązanie (z posta #7) lepsze bo najpewniej tym sposobem (adapter z 2 x 4 pin na 8 pin) pójdzie 150 W do karty, czyli tak jak sobie tego życzy producent (plus oczywiście kolejne 150 W ze złącza 6+2 pin).

Edit:

Moment, jednak chyba pokręciłem :) Zaraz sprawdzę dokładnie.

Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę bo już zgłupialem. Generalnie oba sposoby powinny być wystarczające i karta w obu przypadkach będzie działać poprawnie. Zmieniam jednak zdanie co do jednego, drugi sposób będzie bezpieczniejszy, niech lepiej idzie dedykowaną linią dla PCI-E, nie ma co kombinować. Karta sumarycznie będzie zasilana odpowiednio.

Czyli trzeba kupić adapter ten co zamieściłem w #9 tak??