Bonesso 9 Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Witam Od jakiegoś czasu posiadam gladiusa M40. Kupiłem go razem z częściami lecz bez zasilacza. Podłączyłem ów zasilacz ( OCZ ModXStream Pro 600W) tak jak na załączonym zdjęciu. Pewnego razu był u mnie kolega i powiedział, że w tej obudowie powinienem mieć na odwrót, więc to też uczyniłem, lecz komputer zawiesił mi się i stwierdziłem, że zmienię na tak jak było na początku. I teraz moje pytanie: 1.Jak powinienem go zamontować? http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/855/9z4h.jpg Drugie pytanie natomiast chodzi o podłączenie karty graficznej, ponieważ kupiłem tydzień temu GTX780 GHz ed. I ów zasilacz posiada dwa podłączenia PCI-E jedno 6 pin i 6+2 pin. Karta natomiast 2x8 pin. Podłączyłem 6+2 pin i użyłem załączonego do karty molexa. I teraz pytanie: 1. Czy podczas gdy chciałbym podkręcić kartę będą jakieś problemy? 2. Czy mozna dokupić do tego zasilacza drugie podłączenie 6+2 pin i czy w ogóle można tak robić? Z góry dzięki za radę. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Zasilacz wsadzony po ( murzynsku) zasilacz zamontuj wentylem ku dołu. Ponieważ wtedy zasysa zimne powietrze za obudowy , a nie przyjmuje ciepłego powietrza z pc. Na takim podłączeniu z karty nie osiągniesz maksymalnej wydajności , dokup taki adapter jaki karta wymaga podepnij pod molex i gitara. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Bonesso 9 Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Dobra czyli co do zasilacza kolega miał racje, piwo mu wiszę Na takim podłączeniu z karty nie osiągniesz maksymalnej wydajności , dokup taki adapter jaki karta wymaga podepnij pod molex i gitara. A co do kwestii zasilacza to sorki ale nie rozumiem za bardzo. Ja podłączyłem PCI-E 6+2 pin do karty, oraz w przez molexa, który otrzymałem do karty. Zasilanie molexa podłączyłem na nowym kablu więc tylko karta podłączona jest przez molexa to zasilacza. Kartę posiadam konkretnie: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__9/id_produktu__5820/__Karty_Graficzne_Gigabyte_GeForce_GTX780_GHz_Edition_3GB_WindForce_384_bit_PCI_E_2_Gry_Assass_Creed_IV_Black_Flag_i_Batman_Arkham_Origins/ Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 A no to śmiało. Cytuj Link to post Share on other sites
Bonesso 9 Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 A no to śmiało. Czyli mam rozumieć, że wszystko w porządku czy jak? Jest możliwość kupienie 6+2 pin czy nie? Cytuj Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Po kolei, masz zasilacz, który posiada: 1) złącze 6+2 pin (czyli 8 pin) - podłączasz je do karty, 2) złącze 6 pin - wykorzystujesz adapter 6 pin -> 8 pin, który dostałeś razem z karta graficzną i łączasz nim zasilacz z kartą, ...i wszystko gra, mocy styknie. No chyba, że nie masz owego adaptera wtedy zalecane jest go dokupić. Cytuj Link to post Share on other sites
Bonesso 9 Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) W tej chwili mam podpięte 6+2 pin, które dostałem wraz z zasilaczem oraz 6+2 pin przez takie oto złączę: http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/268/74b2.jpg które dostałem z kartą. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Bonesso Cytuj Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 No i jest idealnie! Cytuj Link to post Share on other sites
Bonesso 9 Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Ale dobra w zasilaczu mam 2 wejscia PCI-E i jedno tylko wykorzystane a drugie idzie z innych mniejszych. Czy nie lepiej kupić http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/854/zeye.jpg takie coś? Cytuj Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Trzeba by sprawdzić dokładną specyfikację zasilacza i obadać ile watów idzie przez te molexy. W każdym razie wydaje mi się, że pierwsze rozwiązanie (z posta #7) lepsze bo najpewniej tym sposobem (adapter z 2 x 4 pin na 8 pin) pójdzie 150 W do karty, czyli tak jak sobie tego życzy producent (plus oczywiście kolejne 150 W ze złącza 6+2 pin). Edit: Moment, jednak chyba pokręciłem Zaraz sprawdzę dokładnie. Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę bo już zgłupialem. Generalnie oba sposoby powinny być wystarczające i karta w obu przypadkach będzie działać poprawnie. Zmieniam jednak zdanie co do jednego, drugi sposób będzie bezpieczniejszy, niech lepiej idzie dedykowaną linią dla PCI-E, nie ma co kombinować. Karta sumarycznie będzie zasilana odpowiednio. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Huzar Cytuj Link to post Share on other sites
Bonesso 9 Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Trzeba by sprawdzić dokładną specyfikację zasilacza i obadać ile watów idzie przez te molexy. W każdym razie wydaje mi się, że pierwsze rozwiązanie (z posta #7) lepsze bo najpewniej tym sposobem (adapter z 2 x 4 pin na 8 pin) pójdzie 150 W do karty, czyli tak jak sobie tego życzy producent (plus oczywiście kolejne 150 W ze złącza 6+2 pin). Edit: Moment, jednak chyba pokręciłem Zaraz sprawdzę dokładnie. Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę bo już zgłupialem. Generalnie oba sposoby powinny być wystarczające i karta w obu przypadkach będzie działać poprawnie. Zmieniam jednak zdanie co do jednego, drugi sposób będzie bezpieczniejszy, niech lepiej idzie dedykowaną linią dla PCI-E, nie ma co kombinować. Karta sumarycznie będzie zasilana odpowiednio. Czyli trzeba kupić adapter ten co zamieściłem w #9 tak?? Cytuj Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Tak. Ale skoro masz już adapter z posta #7 to się jeszcze wstrzymaj, może ktoś się przyjrzy bliżej całości i będzie w stanie coś rzetelnego podpowiedzieć 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5523 Napisano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 może ktoś się przyjrzy bliżej całości i będzie w stanie coś rzetelnego podpowiedzieć Po tym zdjęciu ciężko stwierdzić, co i jak ma podłączone:P Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts