Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, otoz mam pewien problem, pisalem juz do 4-5 ludzi na PW, moj problem polega na tym, ze po zmienie MOBO, cos sie zesralo, BF4 wczesniej na GTX 690 + MOBO P67 Pro3 smigal wysmienicie, zero zaciec, zero spowolnien itd. po przesiadce na MOBO Z77 Extreme 6 zaczely sie problemy, glownie chodzi mi o to gdy gram w BF4, to juz na samym poczatku mam 80 fpsow, gdzie na poprzedniej mobo mialem 120-140 fpsow, chodzi mi o glowne menu przed spawnem, nie wazne... zaczynam grac, mam nieraz takie spowolnienia jak by slowmotion na sekunde kto wlaczyl, malo tego, fpsy wariuja jak szalone, 100-80-50 potrafia zejsc nawet ponizej 50 fpsow, czego na poprzedniej mobo nie bylo szans by cos takiego istnialo, tam najmniej na najwiekszej mapie zeszlo mi do 70 fpsow, naprwade z reka na sercu... jakies testy porobic czy cos? mi sie bardziej wydaje ze cos jest nie tak z procesorem, bo zmienilem jak wiecie w jednym tygodniu 2 690'tki i to samo jest... teraz tak, sterowniki probowalem te najnowsze i ciut starsze od tych najnowszych, problem caly czas ten sam, co moze byc tym problemem wiecie moze? bo mi juz rece opadaja :( bardzo prosze o pomoc, nie chce by ktos w temacie trolowal, potrzebuje tylko pomocy...

slicznie dziekuje i pozdrawiam

PS. moge nagrac filmik czy cus, sam juz nie wiem jak wam to opowiedziec, ale poprostu jest lipa... czego wczesniej nie bylo, bf stabilnie trzymal sie minimum 80 fpsow

robilem testy na valley itd. i tempy byly dobre, grafa 55-60 stopni a procek 64 stopnie na 4.6 ghz, wiec temy chyba sa ok, ale cos slyszalem ze niby ten czipset Z77 ma jakies blokady czy cos w tym stylu, sam juz nie wiem co ja mam zrobic :|

Virtu Universal MVP wyłączyłeś?

nie, a do czego to jest? to jest w biosie? mam wylaczyc?

teraz wlasnie wzialem sie za to juz tak na powaznie, no i tak: bios najnowszy wgralem, oczywiscie pierw default mobo dalem bez oc i dopiero wgralem biosa nowego, teraz sciagam jakies najnowsze stery do mobo, ktore ida po 30 kb/s -.-

Powinno być w biosie.Wyłącz to badziewie.

To przełącza między inegrą a zewnętrznym GPU.

dobrze, skonczy sie sciagac to wejde do biosu i wylacze, cos jeszcze kolego mam zrobic w biosie, czy tam wylaczyc? :)

Musi się dać wyłączyć,zobacz pod nazwą HyperFormance,wyłącz iGPU.Odinstaluj sterownik od tego Lucid Virtu Universal.

Zobacz w zakładce Advanced pod Chipset Cofiguration.

dzieki, iGPU wylaczylem tak jak mi to wlasnie jacek powiedzial, sflaszowalem biosa, teraz smiga wszystko jak wczesniej, mozliwe ze to byla wina biosa :)

Jeszcze raz bardzo ci dziekuje :) pozdrawiam