Xanvis 1 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Witam, widziałem już podobny temat ale nic w nim mi nie pomogło. Na moim laptopie zużycie dysku wynosi 100% i z tego co wynika jest to system. http://pl.tinypic.com/r/egwq3o/5 Dodam również że laptop przez to zaczął się ciąć i wolniej chodzić. Programy i internet też chodzą wolniej. http://pl.tinypic.com/r/2rzp7p5/5 Proszę o szybką pomoc, laptop jest jeszcze na gwarancji, mam go około 2 miesięcy Kupiłem go w sklepie. Tu link do takiego samego : http://archiwum.allegro.pl/oferta/asus-x75v-17-3-i5-8gb-750-gt740m-2gb-gw-do-2016r-i3648489872.html Za swój dałem równo 3000 więc chyba coś przepłaciłem Zauważyłem zużycie 100% przy zainstalowaniu GTA IV i od razu je usunąłem, ale problem nadal jest, przywróciłem nawet system do ustawień fabrycznych, ale nadal to samo Cytuj Link to post Share on other sites
Czarnoskrzydly 25 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Masz włączoną pamięć wirtualną? Ile masz partycji , w jakich pojemnościach i co gdzie masz zainstalowane , np na której są zainstalowane gry? Na początek proponowałbym wyłączyć całkowicie plik stronicowania dla wszystkich partycji i zrobić defragmentację partycji systemowej. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Sprawdzałeś kompa pod kątem wirusów ? Cytuj Link to post Share on other sites
Xanvis 1 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Jak sprawdzić tą pamięć wirtualną? 2 partycje, C systemowa i D cała puściutka, C: 244 wolnych z 279, D: 397 wolnych z 397 (GB) Wszystko na C, gry nie mam zainstalowanej już żadnej Jak wyłączyć ten plik stronicowania? Dodam też że słyszę jak coś trzeszczy ale nie wiem czy to chłodzenie czy może dysk, jest ono zbyt ciche by je nagrać Cytuj Link to post Share on other sites
Czarnoskrzydly 25 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Właściwości : System -> zaawansowane ustawienia systemu -> wydajność : ustawienia -> zaawansowane -> pamięć wirtualna : zmień Ustaw "bez pliku stronicowania" dla każdej partycji. Masz 8GB RAM więc plik stronicowania jest zupełnie niepotrzebny. Windows masz 64 bitowy tak? Cytuj Link to post Share on other sites
Xanvis 1 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Zapomniałem dodać że mam windows 8 Tak, 64 bit windows 8 Cytuj Link to post Share on other sites
Czarnoskrzydly 25 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Zapomniałem dodać że mam windows 8 O , to win 8 akurat nigdzie nie mam. Pewnie jakoś podobnie będzie , w zaawansowanych ustawieniach systemu dotyczących wydajności. Sprawdź też zużycie RAM podczas momentu tego mulenia. Kolega wyżej też dobrze mówił z tymi wirusami Cytuj Link to post Share on other sites
Xanvis 1 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Zużycie ram ciągle mam tyle samo i miałem ;D gdzie znajde te ,,bez stronicowania' ?? i co to daje? Cytuj Link to post Share on other sites
Czarnoskrzydly 25 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Bez pliku stronicowania wszystkie procesy będą korzystały wyłącznie z pamięci RAM , plik stronicowania to przestrzeń na dysku na którą system wykorzystuje jak pamięć RAM w niektórych sytuacjach , to potrafi zamulić dysk. Jak masz dość dużo pamięci RAM , brak pliku stronicowania przyspiesza pracę systemu. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Czarnoskrzydly Cytuj Link to post Share on other sites
Xanvis 1 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Bez kitu nic nie robie a jest napisane że system tak mi to obciąża Może dysk uszkodzony jest czy coś? na początku jak laptopa kupiłem było wszystko ok ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
Czarnoskrzydly 25 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Sprawdź te wirusy System muli od chwili uruchomienia czy dopiero po pewnym czasie pracy? Cytuj Link to post Share on other sites
Xanvis 1 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 po kilku sekundach od uruchomienia. windows włączał się 15 sekund, teraz 35. Sprawdziłem dopiero, to chyba dysk trzeszczy, a trzeszczał on od początku kupienia, może coś uszkodzonego w nim? Dziwne że nawet antywirusa nie mogę zainstalować... wcześniej mi nie zamulał a teraz nawet jak go miałem to zamulało Nadal nie mogę tego stronicowania znaleźć ani pamięci wirtualnej ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
Czarnoskrzydly 25 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Zrób skan w HD Tune , czy nie ma uszkodzonych sektorów. Cytuj Link to post Share on other sites
Xanvis 1 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Zrobiłem i wykazuje że nie, ale jak cholera słyszę te trzeszczenie no ;/ może oddać na gwarancję niech oni szukają? opłaca się? Wirusów brak Robię defragmentację, trochę to zajmie ale po tym co mówiłeś wcześniej poprawy nie ma Cytuj Link to post Share on other sites
Czarnoskrzydly 25 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 No , ostatnie co mi przychodzi do głowy to format. Chyba że któryś z Kolegów forumowiczów ma jeszcze jakiś pomysł Cytuj Link to post Share on other sites
Xanvis 1 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 a jak zrobię formata to gwarancję nadal mieć będę? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Tak. Cytuj Link to post Share on other sites
Xanvis 1 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 mam partycje C: i D: jeszcze recovery, restore i jakieś volume, przy formacie będę musiał sam je ustawiać czy zrobią się same? Mam jeszcze jedno pytanie, jak z partycji recovery przywracałem system to czy to nie byłoby to samo co format? Cytuj Link to post Share on other sites
LubieMisie12 0 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Mam nadal ten sam problem co kolega. Xanvis wejdz panel sterowania>zaawansowane ustawienia systemu>zaawansowane>ustawienia>zaawansowane>zmień. Tutaj własnie to mam , czarnoskrzydly mam na C ustawiona pamiec wirtualna minimalna 4gb , najwyzsza 8 gb. Mam 4gb ram zmienic na bez pliku stronicowania? Cytuj Link to post Share on other sites
Xanvis 1 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 4608 mam dla wszystkich dysków, co zmienić? Cytuj Link to post Share on other sites
LubieMisie12 0 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Mysle ze to co kolega mowil ze na te bez pliku stronicowania zalezy tez ile masz ram ? Mi jedni mowili aby ustawic na poczatkowym tyle masz ram a na maksymalnym 2x swoich ram. Czyli u mnie jest 4 i 8 . Nie mam teraz problemu zdeczka z tym dyskiem czasem skacze do 100% ale doslownie na 10-15 sekund. Cytuj Link to post Share on other sites
Xanvis 1 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 mam 8GBram Cytuj Link to post Share on other sites
Czarnoskrzydly 25 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Jak masz przynajmniej 4-6GB RAM to bez żalu możesz ustawić na "bez pliku stronicowania" na wszystkich. System będzie chodził sprawniej. Te ustawienie to w teorii , bo pamięć stronicowania jest potrzebna głównie jeśli tych RAM nie wystarcza na procesy , bufory systemu itp. Żadna gra nie wykorzystała mi w Win 7 64bit 6GB RAM , a i na 4 jedynie czasem komunikat wyskoczył że prawie całe RAM zajęte tylko przy.... Sims 3 Ale poza tym nic się nie działo. De facto na dzień dzisiejszy i dzisiejsze pojemności RAM pamięć stronicowania jest zbędna , dla zwykłych ludzi to tylko dla masochistów którym się zdarzy mieć mniej niż 4GB RAM z Windowsem Vistą i lepszym Plik stronicowania pracuje jak "wirtualna pamięć RAM". Od czasu do czasu zwalnia swoją zawartość lub przerzuca nową. Wyobraźcie sobie jak długo zajmuje opracowanie 4-8 GB danych przez dysk twardy (dodatkowo obciążony procesami systemu , grami itp) - stąd biorą się opóźnienia , bo zwykłe RAM robi to w sekundę. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Czarnoskrzydly Cytuj Link to post Share on other sites
LubieMisie12 0 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Ja mam ustawione teraz jak mam bo gram jeszcze w bfa 3 a to duzo pamieci leci , po za tym jest mi teraz tak dobrze z tym Cytuj Link to post Share on other sites
Czarnoskrzydly 25 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Ja bym spróbował odpalić bez pliku stronicowania , skoro są jakieś niedogodności Jak będzie OK to można zostawić , a różnica szybkości jest odczuwalna. Jak nie , zawsze można włączyć z powrotem. Jedyne co się ryzykuje to to że jak się pamięć zapcha to wyskoczy komunikat , a jak się go oleje to gra się jedynie wyłączy jeśli zużycie będzie większe niż zasoby. (Do obejścia , wystarczy na czas gry powyłączać przeglądarki internetowe i wszystko co zbędnie jeśli naprawdę będzie 100% zużycie pamięci) System też inaczej zarządza pamięcią , daje większe bufory jak widzi większy zasób. (Win 7 mi brał 1 coś GB jak miałem 4 GB RAM , a na 16GB mam na start 3,5 ) Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Czarnoskrzydly Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts