Skocz do zawartości

I5 3570k czy i5 4670k? Co lepsze pod OC + wybór płyty.

Recommended Posts

Witam

Postanowiłem zmienić sprzęt, na początek płyta i procesor. Do tej pory miałem AMD Phenom II x4 965 kręconego z 3.4 na 4.0. Chciałbym wymienić na procesor i5 (i7 niestety za drogie) i podkręcić go na minimum 4.0 a najlepiej na 4.2. I tu mam pierwszy problem, czy wybrać procesor 3570k czy moze nowszą generację 4670k? Co kręci się lepiej? Procesor będzie kupowany na amazonie więc nie mam wyboru na procka selekta.

No i kolejne pytanie, jaką płytę wybrać pod dany model procka w cenie ok 500zl. Nie zależy mi na dużej ilości portów USB czy innych dodatków. W kompie teraz siedzi jeden dysk sata, jedna nagrywarka DVD, wifi na pci i grafa GTX 660. W przyszłości najprawdopodobniej wymiana na GTX 770 lub dołożenie drugiej GTX 660 (pierwsza opcja znacznie bardziej prawdopodobna)

Bym zapomniał, wentyl na proca mam juz - Noctua NH-U12P SE2

Pzd.

Czym się różni z87 extreme 4 od z87 extreme 3?

W Extreme3 jest

słabszy układ audio,8-fazowa sekcja(Extreme4 12-fazowa),sześć portów SATA zamiast ośmiu,brak wyświetlacza kodów POST i przycisków na laminacie,jedna kość biosu,mniejszy radiator na chipsecie,brak wejścia HDMI,brak eSATA na tylnym panelu.

A czy jest jeszcze jakaś inna, tania i polecana pod OC płytka na Z87? Ten Asrock Z87 Extreme 4 jest jak dla mnie kapke za drogi (mowa o sklepach w UK) i jeśli nie ma innej płytki to zdecyduje się chyba na Z77 Extreme 4 + I5 3570K - komplet tutaj tanszy prawie o 200zl.

I nie wiem co wybrać bo jedni polecają MSI a inni po nich jadą. :)

Zastanawiam się też na jak długo taki i5 4760k podkręcony do np. 4.2 starczy do gier?

Przy okazji zapytam z czystej ciekawości, czy procesory i7 są dużo bardziej wydajne od i5? Różnica w cenie jest kolosalna i zastanawiam się nad opłacalnością i skąd taka cena. :)

Haswell 4670k podkrecony na 4.2ghz to jest tak samo jak 3570k 4.4-4.5ghz a 2500k 4.7 ghz 

Proste;) 

Do tego 

MSI Z87-G45

lub 

Asrock Z87 EXTREME4

i masz dobry zestawik :) 

A co powiecie na plytkę Asrock Z87 Extreme 6/ac? Mogę ją dostać w cenie ok 45zl wyższej niż extreme 4 i się zastanawiam. Dodatkowo ma wifi wbudowane. Na pclabie chyba był test i na tej płytce można było najwyżej podkręcić i7. Jako wadę podali długi start systemu. Ma ktoś taką płytkę i może to potwierdzić?