kamillode 25 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Słuchajcie, mam wrażenie, że autor się zgubił w tej konwersacji. Pisał, że jest nowicjuszem. Skoro ma grzebać przy komputerze to będzie lepiej, gdy wszystko zrozumie. Spróbuję więc to jakoś podsumować. Wybacz jeśli w niektórych kwestiach zbyt dosłownie, łopatologicznie będę tłumaczył, ale chcę mieć pewność, że wszystko zrozumiesz, a szkoda czasu na weryfikowanie co już wiesz, a o czym nie masz pojęcia.Twoja płyta główna nie ma chłodzenia na sekcji zasilania. Sekcja zasilania to układ, który czerpie prąd z zasilacza i rozdysponowuje nim na wszystkie podzespoły. Płynący prąd generuje ciepło, im więcej go płynie, tym bardziej układ się grzeje. Posiadasz procesor, który w znacznym stopniu obciąża układ VRM- (voltage regulator module)- czyli sekcję zasilania. Twój układ zasilania nie jest przystosowany, by pracować na pełnej mocy z takim procesorem. Trzeba zatem tę sekcję zasilania jakoś chłodzić. Dlaczego? Ano dlatego, że płyta ma zabezpieczenia termiczne, które nie pozwalają jej się za bardzo nagrzać (czasem można je wyłączyć w biosie, ale nie zawsze to działa). W każdym razie zabezpieczenie działa w taki sposób, że obniża napięcie. Dla procesora działa to jak sygnał do zmniejszenia taktowania - stąd throttling. Poprzez chłodzenie rozumie się takie metalowe radiatorki. Odprowadzają one ciepło i dzięki nim sekcja zasilania nie osiąga tak wysokich temperatur. Wtedy, żadne zabezpieczenia nie zadziałają - bo nie muszą - i procesor śmiga tak jak mu się rozkaże.Procesor też posiada takie zabezpieczenie i oddala się jego zadziałanie poprzez dokupienie lepszego chłodzenia (można też w biosie ustawić, żeby jednak się nie hamował przy zbyt dużej temperaturze, ale dla FX8350 i tak lepiej nie pracować zbyt długo powyżej 60 stopni). W każdym razie u Ciebie zanim zdąży się procesor nagrzać do takowej temperatury to już sekcja zasilania obniża mu napięcie, bo sama się za bardzo grzeje. Dlatego też dokupienie chłodzenie na procesor niczego nie zmieni. Może się okazać, że jak schłodzisz już sekcję zasilania płyty głównej i ona nie będzie osiągała zbyt wysokich temperatur, to wtedy procek będzie się za bardzo grzał i też będzie throttling. Wtedy będzie to wina chłodzenia procesora. Na razie jednak wyeliminuj pierwotną przyczynę. Z throttlingiem fx8350 są ogromne problemy. Ja posiadając płytę Gigabyte 990XA-UD3, która ma niby chłodzenie sekcji zasilania bardzo długo nie mogłem pozbyć się throttlingu (nawet bez podkręcania procka). Myślałem właśnie, że jest to wina wyłącznie temperatury procesora i długo się bawiłem w biosie. Wgrałem nawet bios w wersji beta, który niby udostępniał wyłączenie APU. Nic to nie zmieniło. Temperatura procesora przy długim obciążeniu prime95 dochodziła do 52 stopni (a jak wiadomo prime95 nie nadaje się do FXów, bo żadną inną pracą czy to renderingiem, czy graniem nie da się osiągnąć takich temperatur jak po grzaniu prime95 w fxie).Dopiero gdy wymieniłem pastę pod wszystkimi radiatorami na płycie głównej na MX-2 i spędziłem dziesiątki godzin na ustawieniach w biosie (doborem napięć na wszystkim i ustawianiem tych profili LLC) udało mi się osiągnąć stabilne 4,6GHz na Coratorze DS. Wydaje mi się, że jestem w stanie osiągnąć więcej, ale dziewczyna musi porenderować teraz sporo i nie ma czasu testować. Dodam też, że w primie po jakimś czasie wyskakiwał brak stabilności (już przy 4,1 GHz), a i temperatura waliła powyżej 60 stopni natychmiastowo już przy 4,1GHz, (już beż throttlingu spowodowanego VRM, ale po 60 stopniach zaczął się throttling od temp procka ;D) natomiast w teście stabilności od AMD, po 10 godzinach temperatura max to 58 stopni (4,6GHz) i całkowita stabilność. Uruchamiałem już renderingi w najróżniejszych programach i w żadnym z nich po kilku/nastu godzinach temperatura nie wzrastała powyżej 58 stopni. Tak samo w grach. Komp pracuje miesiąc prawie 20h/dobę przy max obciążeniu i nie było ani jednego błędu. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez kamillode 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) przedtem pisałem z tel,więc teraz powiem ci jakie wszystkie opcje w biosie wyłączyć(jeżeli to nie pomoże to tylko radiatorki cię ratują: AMD Turbo CORE technology-Disabled CPU Load-Line Calibration-Enabled Coll"n"Quiet-Disabled C1E-Disabled APM Master Mode-Disabled AI Overclock Tuner-Manual i ustawiasz sztywno napięcie dla procesora np. 1.3V i testuj w occt czy są spadki taktowań. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez Corr 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Szczurek111 0 Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Więc nic się niestety nie zmieniło niedługo zamówię radiatory zobaczę co się zmieni Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Czym masz zamiar je przykleić ? Wybrałeś już radiatory ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Szczurek111 0 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 http://allegro.pl/aab-cooling-rh3-radiatory-na-pamieci-ram-graf-i3864542487.html Myślę że te będą ok a zamontuje je taśmą która jest w zestawie Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Taśma słabo trzyma. Mosfety mają małą powierzchnię więc jeśli ma być solidnie musisz użyć mocnego kleju termoprzewodzącego. Jak się radiator odklei to zrobi zwarcie więc to nie jest błahy problem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Taśma słabo trzyma. Mosfety mają małą powierzchnię więc jeśli ma być solidnie musisz użyć mocnego kleju termoprzewodzącego. Jak się radiator odklei to zrobi zwarcie więc to nie jest błahy problem. No wlasnie nie takie to proste i tez nie wiadomo czy przyniesie zamierzony efekt. Na razie ta plyta jako uzywana jest cos warta, ale po takim zabiegu to osobiscie juz bym jej nie odkupil i zle to wyglada. Wiec lepiej moze ja sprzedac i kupic inna z chlodzona sekcja zasilania. Ceny plyt na podstawke AM3+ nie sa wysokie. Za ok 250zl mozna juz kupic nowa plyte ATX z chlodzana sekcja. Pozdr. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez keczu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Szczurek111 0 Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Czy wymiana plyty na http://proline.pl/?p=ASUS+M5A97+EVO+R2 zapobiegła by throttle ?? Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Tak, to dobra płyta. Tylko czy nie lepiej sprzedać tego FX razem z obecną płytą i chłodzeniem, dołożyć trochę i kupić coś porządnego ? Przecież ten procesor to jest porażka i wydatek 350zł aby móc go używać jest zakupem nieopłacalnym. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Szczurek111 0 Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Tak, to dobra płyta. Tylko czy nie lepiej sprzedać tego FX razem z obecną płytą i chłodzeniem, dołożyć trochę i kupić coś porządnego ? Przecież ten procesor to jest porażka i wydatek 350zł aby móc go używać jest zakupem nieopłacalnym. Nie nie mam zamiaru sprzedawać tego procesora ponieważ jest on DLA MNIE bardzo wystarczający wymienię tylko płytę którą podałem wcześniej aby pozbyć się tego upierdliwego throttle Ale pytam się bo chcę byc pewny na 100% czy napewno zakup płyty wyeliminuje trottle ? Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Sekcja zasilania mocniejsza i lepiej chłodzona więc jeśli w obudowie nie panuje gorąc to powinno być OK. W sumie to płyta którą posiadasz aktualnie powinna uciągnąć tego FX'a więc może zamiast wymieniać płytę popraw przepływ powietrza w obudowie ? Lub wymień obudowę na coś porządnego np. Brutusa M23. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Szczurek111 0 Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Sekcja zasilania mocniejsza i lepiej chłodzona więc jeśli w obudowie nie panuje gorąc to powinno być OK. W sumie to płyta którą posiadasz aktualnie powinna uciągnąć tego FX'a więc może zamiast wymieniać płytę popraw przepływ powietrza w obudowie ? Lub wymień obudowę na coś porządnego np. Brutusa M23. w sumie koszt wentylatorów do obudowy byłby dużo mniejszy niż płyty głównej więc może nie zaszkodzi spróbować tylko pytanie gdzie dać takie wentylatory ?? Lub wymień obudowę na coś porządnego np. Brutusa M23. Aktualnie posiadam http://proline.pl/?p=SPC+BT-M23 i oile się nie myle to właśnie jest brutus M23 W sumie to płyta którą posiadasz aktualnie powinna uciągnąć tego FX'a. Aktualnie throttle występuje tylko podczas bardziej wymagających gier lub testu w OCC. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 No to masz bardzo dobrą obudowę. Przy czystych filtrach kurzowych i dwóch wentylatorach na górnej ściance chłodzenie powinno być wystarczające. Wentylator na tylnej ściance ustaw na nie mniej niż 1500rpm. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Szczurek111 0 Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Na górze dwa wpychające do środka a z tyłu wyciągające ? I gdzie ustawić obroty ? Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Lepiej na odwrót. Wypychające na górze a wpychający na tyle. Dodatkowo z kawałka tektury możesz wyciąć prostokąt którym nakierujesz powietrze z tylnego wentylatora w stronę radiatora VRM. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Szczurek111 0 Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) A gdzie ustawić obroty ? Jeszcze prosił bym o polecenie 2 wentylatorów do obudowy na górną ściankę Ale przecież chłodzenie procesora wieje w stronę tylnej ścianki która powietrze wyciąga. a ty mówisz mi żeby wentylator z tylu wprowadzał powietrze, przecież wtedy tylny wentylator i chłodzenie będą wiały w przeciwne strony tylny do obudowy a chłodzenie procesora na zewnątrz do tyłu Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Szczurek111 Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Jeśli nie da się obrócić chłodzenia to faktycznie taki układ odpada choć był by on najwydajniejszy dla chłodzenia wnętrza obudowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Szczurek111 0 Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Zrobię inaczej teraz jak mam ten tylny który wyciąga powietrze to dodam jeszcze 2 na górę obudowy także wyciągające Upewniam się ostatni raz jeżeli kupie http://proline.pl/?p=ASUS+M5A97+EVO+R2 to throttle zniknie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Każdą płytę można przegrzać ale tą będzie znacznie ciężej bo ma lepsze chłodzenie mocniejszej sekcji zasilania. Powinno być ok ale raczej nikt Ci tego nie zagwarantuje na 100% nie wiedząc jakie dokładnie warunki panują w twojej obudowie. Przypuszczam że musi tam być bardzo ciepło skoro obecna płyta pomimo radiatora nie dała rady nawet na default z tym FX'em. Cytuj Link to post Share on other sites
henus7 56 Napisano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Idealnym mobem byłby Gigabyte GA-970A-UD3 (rev. 1.2) ale tą rewizję ciężko dorwać (z działającym APM) i bardzo dobrą sekcją. Cytuj Link to post Share on other sites
Szczurek111 0 Napisano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 tylko że ja kompletnie nie mam pojęcia jak zmniejszyć temperaturę w obudwie Cytuj Link to post Share on other sites
henus7 56 Napisano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 A jaką masz tą obudowę... Daj zdjęcia itd. Cytuj Link to post Share on other sites
Szczurek111 0 Napisano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 (edytowane) http://proline.pl/?p=SPC+BT-M23 To moja obudowa a mam tylko podstawowe wentylatory dołączane w zestawie, całość jest wyczyszczona, wolna od kurzu, kable nie wiszą są ładnie pospinane Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Szczurek111 Cytuj Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 otwórz panele boczne i gotowe Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 (edytowane) I niech mi ktoś powie że wysokie TDP dla FX'ów to jest problem jedynie wyższych rachunków za prąd Tak się składa że też mam tą obudowę w zestawie z sygnaturki i przy obciążeniu CPU (54W) i GPU (170W) w górnej części powietrze jest tylko lekko ciepłe. Wentylatory tylko standardowe dwa skręcone na 1000rpm. Przy tym FX'ie grzanie musi być nieporównywalnie większe zarówno samego CPU jak i VRM na płycie głównej. Żeby przegrzać chłodzoną sekcje zasilania w tak dobrej, przewiewnej budzie to trzeba zrobić niezły piekarnik. I to bez OC Można sobie wyobrazić co by się działo przy 40C letnim upale o ile komp nie jest trzymany w klimatyzowanym pomieszczeniu. ps. U mnie tak to wygląda http://images61.fotosik.pl/580/f41f3eeff0ce3512m.jpg Może masz bajzel w kablach albo coś innego blokuje przepływ powietrza ? Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Fenio Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts