speedyrabbit 0 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Czołem! Chciałbym zmienić bebechy w mojej skrzynce. Kartę graficzną już parę dni temu kupiłem - Radeon R9 270X od Gigabyte. Chciałbym zmienić obudowę, płytę główną, no i wreszcie sam procesor. Zastosowanie komputera: (gry, nie wykluczam też nauki programowania), Maksymalna kwota jaką dysponujesz: ( 1300 zł, będę chciał sprzedać stare części ) Których części potrzebujesz?: (Procesor, płyta główna, obudowa, cooler do procesora) Czy będziesz podkręcać sprzęt? (Nie mam zamiaru - nie umiem) Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?: Jeżeli chodzi o monitor, to telwizor Full HD, a w systemie standorodwo 1360x768 Specjalne wymagania: (Wydajny i żeby się nie grzał) Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? (Zasilacz Tacens VI 650W, Dysk twardy, napęd, Pamięć: Kingston 1 kość 8 GB - KVR16N11/8). Własna propozycja zestawu: i5-4570, Gigabyte GA-B85M-D3H, Scythe Grand Kama Cross 2, Zalman Z3 Plus, Radeon R9 270X Gigabyte ( posiadany ), Zasilacz Tacens VI 650W ( posiadany ), Kingston 8 GB KVR16N11/8 ( posiadany ), dysk ( posiadany ), napęd ( posiadany ) Inne:Jeżeli chodzi o pamięć, to mam jedną kość, tak jak wcześniej napisałem. Czy ta jedna kość będzie pasować do tej płyty głównej? Jedna kość, na cztery sloty? Zarządzanie kablami. Teraz w obecnym nie jest z tym najlepiej. Czy ta obudowa, plus ten zasilacz umożlwi w miarę sensowne ułożenie ich? Czy są jakieś spinki do kabli, żeby się tak nie plątały, ani nie miotały? Co do płyty głównej i obudowy. Nie będzie nic kolidowało jeżeli chodzi o podpięcie karty graficznej? Pastę na procesor najlepiej nałożyć na "iksa", czy inaczej? Jeżeli chodzi o datę zakupu, to nie jest nic na "już". Muszę wpierw sprzedać starą kartę i w tedy zamówię nowe, zamontuję ję, a następnie sprzedam stare. Aktualnie korzystam z prcesora 3350P. Chcę zmienić na nową podstawkę, bo chyba warto?! Co? Jak uważacie? Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Zacznijmy od tego: Aktualnie korzystam z prcesora 3350P. Chcę zmienić na nową podstawkę, bo chyba warto?! Co? Jak uważacie? Pomysł bez sensu jak dla mnie. Ile na tym zyskasz? Jaką masz płytę pod tego i5-3350P? Zamiast inwestować w Haswella mogłeś dołożyć do lepszej karty graficznej (myślę tu o graniu w Full HD). Szkoda, że nie wpadłeś na forum przed zakupem Radeona. W kwestii samych pytań: 1. Tak, będzie pasować. Dzięki 4 slotom masz możliwość rozszerzenia ilości RAM. 2. Co prawda nie mam tej obudowy, ale nasz ekspert kajitsu. pisał, że jest możliwość ułożenia kabli za tacką płyty dzięki bocznemu przetłoczeniu: http://forum.benchmark.pl/topic/98156-silentiumpc-m23-video-recenzja/page-21?do=findComment&comment=1154747 3. Tak. Opaski zaciskowe, albo jak kto woli trytytki takie coś: http://www.tryton.com.pl/images/photo/big/be8ff983065233cc24dfbig.jpg 4. Nic nie będzie kolidowało. 5. Zobacz test różnych sposobów aplikacji: http://chlodzenie.net/reviews/test-past-termoprzewodzacych-mity-i-fakty/5/ Edytowane 14 Stycznia 2014 przez BlueMike Cytuj Link to post Share on other sites
speedyrabbit 0 Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Dołożyć nie mogłem do lepszej karty, bo trochę grosza mi wpadło dosłownie na dniach. Kartę zamówiłem w zeszłym tygodniu, nie przypuszczając, że coś tam się powiększy. Po za tym i tak według mnie nie była tania ( ponad 700 zł ), nigdy tak drogiej nie kupowałem, więc raczej bym droższej nie kupił. Dlaczego chcę zmienić podstawkę?! Weszły te procesory czwartej generacji i chce z niego korzystać, póki jest "świeży". Tak sobie założyłem, że będę w miarę korzystać z tych generacji od początku. A jeżeli chodzi o wydajność, to trochę poczytałem testów i ten nowy plasuje się wyżej od używanego, więc jakiś tam wzrost na pewno byłby. Tak, czy owak, chciałem zapytać, czy ten zestaw zatrybi. Chciałbym również poznać opinię innych forumowiczów, ale raczej dotyczących zestawu, niż kupna karty graficznej. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Nie wiem czy cała inwestycja jest warta zachodu. Lepiej sprzedaj R9 270 i dołóż do GTX 770 .... Cytuj Link to post Share on other sites
speedyrabbit 0 Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Niby dlaczego nie jest warta zachodu? Owszem, zdaję sobie sprawę, że aż takiego skoku nie uzyskam, ale skoro chcę zmienić budę?! No właśnie. Co do zmiany karty. Nie zmienię jej, bo niedawno kupiłem. To tak, jakby zmieniać samochód po paru dniach od wyjazdu z salonu, albo ( co gorsze ) żonę, tuż po ślubie. Wracając do mojego pierwszego posta. Chcę zmienić podzespoły. Kilka z nich mam, resztę chcę dokupić. Proszę o ocenę zestawu - całego, nie tylko karty graficznej. Dodatkowo zmieniłem w założeniach chłodzenie. Z Scythe na Fera 2. Będzie wszystko hulać? i5-4570, Gigabyte GA-B85M-D3H, SilentiumPC Fera 2 HE1224 Zalman Z3 Plus, Radeon R9 270X Gigabyte ( posiadany ), Zasilacz Tacens VI 650W ( posiadany ), Kingston 8 GB KVR16N11/8 ( posiadany ), Dysk WD ( posiadany ), Napęd LG ( posiadany). Cytuj Link to post Share on other sites
mrama 36 Napisano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Będzie działać ale różnicy między i5-4570 a i5-3350P raczej nie odczujesz. Jak już masz ciśnienie na coś nowego to sobie kup, według mnie zamiana tych procesorów(+ płyta) jest bezsensu. Cytuj Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Z sensem czy bez sensu to nie ma znaczenia, Jego kasa i robi z nią co chce Podzespoły zaproponowane przez Ciebie są jak najbardziej OK. Wszystko będzie ładnie hulać! Na najważniejsze pytania BlueMike już odpowiedział. Pozostaje tylko jednak kwestia: Twój zasilacz ma 2 złącza PCI-E 6 pin do podłączenia grafiki? Bo coś mi się nie wydaje... Choć może źle patrzę Cytuj Link to post Share on other sites
speedyrabbit 0 Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Pozostaje tylko jednak kwestia: Twój zasilacz ma 2 złącza PCI-E 6 pin do podłączenia grafiki? Bo coś mi się nie wydaje... Choć może źle patrzę Tak ma, bo aktualnie korzystam z niej w starym komputerze. Jeszcze tak zapytam. To na jaki procek musiałbym zmienić, żeby poczuć różnicę? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts