Falcrum 0 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Witam, Postanowiłem, że wymienię w swoim komputerze kartę graficzną z Gigabyte GTX260 na Gigabyte GTX770 OC 4GB Rev2. Pozostałe komponenty komputera to kolejno: PŁYTA GŁOWNA: Asus P6T SE PROCESOR: i7 920 2,67Ghz ( bez oc ) ZASILACZ: Chieftec CFT-600-14CS (600W) DYSKI: HDD 500GB i SSHD 2TB Seagate RAM: 6GB RAM Niestety przed zakupem karty popełniłem kardynalny błąd jedynie sprawdziłem czy mocą zasilacz uciągnie nową kartę. Poprzednia karta graficzna była zasilana z kabli 2x 6pin, natomiast GTX wymaga 2x 8pin. Zasilacz ma tylko jedno złącze na 8 pin oraz 2x 6 pin. dla PCI-E. Próbowałem podłączyć kartę przy kablach 8pin -> 8pin i 6pin -> 8pin (6+2), ale komputer po prostu nie włączał się. Do kompletu z GTX770 dostałem przejściówkę 2x MOLEX -> 8pin. Podłączyłem do zasilacza 2 kable 6pin z molexami i wykorzystałem przejściówkę, którą następnie podłączyłem do karty. Niestety nawet ten zabieg nie uruchomił komputera. Po wyciągnięciu GTX770 i włożeniu starego GTX260 komputer odpala się bez problemu. Teraz pytanie... czy otrzymałem felerny egzemplarz karty graficznej, czy też może zasilacz nie wyrabia, a może ja coś źle podłączam? Bardzo proszę o pomoc, bo zupełnie zgłupiałem już co może być przyczyną. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13233 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 A próbowałeś podpiąć 6+2 i jedną przejściówkę z molex'a? To z molex'a podepnij pod różne złącza molex a nie te koło siebie. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Nie bardzo rozumiem, piszesz, że próbowałeś: Zasilacz ma tylko jedno złącze na 8 pin oraz 2x 6 pin. dla PCI-E. Próbowałem podłączyć kartę przy kablach 8pin -> 8pin i 6pin -> 8pin (6+2) Nie, żebym Cię martwił, ale jeśli jakimś cudem podłączyłeś ten 8pin z zasilacza który jest przeznaczony do zasilenia procesora (podpinasz go normalnie do płyty głównej) to uszkodziłeś kartę. Zasilacz powinien dać radę po podłączeniu tym 6+2 i jednym 8 z tej dołączonej do niego przejściówki na molex. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
Falcrum 0 Napisano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Płyta główna jest podłączona oddzielną wiązką kabli, która wychodzi bezpośrednio z zasilacza ( bez możliwości demontażu kabli ). http://apacelli.com/photo/chieftec/chieftec-cft-600-14cs-600w-2.jpg Mam nadzieję, że rzeczywiście nie uszkodziłem karty. Tak czy inaczej spróbuję jutro podłączyć to wszystko jeszcze raz korzystając z: 6pin -> 6+2pin i drugiego takiego samego jak dokupię kabel. To chyba powinno zadziałać? Cytuj Link to post Share on other sites
miroslaw 5 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Posiadam ten zasilacz.Kable zasilające od karty graficznej mają czerwone wtyki i podłączamy je do czerwonych gniazd w zasilaczu.W komplecie są kable 6 pin ,oraz 6+2 pin.Nie potrzeba nic dokupować.Pozatym wszystko jest opisane na zasilaczu. Cytuj Link to post Share on other sites
Falcrum 0 Napisano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Posiadam ten zasilacz.Kable zasilające od karty graficznej mają czerwone wtyki i podłączamy je do czerwonych gniazd w zasilaczu.W komplecie są kable 6 pin ,oraz 6+2 pin.Nie potrzeba nic dokupować.Pozatym wszystko jest opisane na zasilaczu. Karta ma 2x 8pin, więc potrzebuje jeszcze jednego takiego kabelka 6+2 Cytuj Link to post Share on other sites
miroslaw 5 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Jeśli karta posiada dwa wejścia 6+2 pin ,to MIK86 ,oraz MasterBarti podali rozwiązanie. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez miroslaw Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Jeśli podłączyłeś tym z góry zdjęcia, "8-pin +12V Power Connector" to prawie na pewno uwaliłeś kartę. To jest właśnie dodatkowe zasilanie do procesora, które może być wymagane dla niektórych zestawów. Natomiast, jeśli tylko tymi czerwonymi, to po podłączeniu tak jak proponujemy jednym 6+2pin i jednym molex->8pin to musi działać. Jeśli nie będzie, to prawie na pewno karta uwalona. Tak czy inaczej, jak nie będzie działać to ślij na gwarancję. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
Bonesso 9 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Sorry, że dołączę się do dyskusji ale ja kupiłem nie dawno gtx780 a mój zasilacz też ma 6 pin i 6+2 pin, więc podłączyłem 6+2 pin, i jednym molexem, który dostałem od karty dokładnie takim http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/163/wbbw.jpg. Karta chodzi bez problemu ale w przyszłości gdy będę dział ją podkręcać to lepiej dokupić do zasilacza jeszcze jedno 6+2 czy spokojnie na jednym 6+2 i molex przejdzie? Mój zasilacz to OCZ ModXStream Pro 600W Cytuj Link to post Share on other sites
luki99 2 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Ja podlaczylem GTX'a 770 przez jedno 6+2 z zasilacza, a drugie mialem w zasilaczu tylko 6 wiec zastosowalem przejsciowke dolaczana do grafiki z 6na8 i dziala. Cytuj Link to post Share on other sites
Falcrum 0 Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Podłączyłem tak jak mówiliście: 6pin - 6+2pin i użyłem przejściówki 2x Molex -8pin. Komputer w końcu się uruchomił, ale na tym koniec. Płyta główna wydaje 1długi dźwięk i 3ktotkie, co oznacza, że jest problem z kartą graniczna . Czyli jednak spalona? Cytuj Link to post Share on other sites
m1k3b 61 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 możliwe ze byłą DOA (dead on arrival) - to się zdarza. Reklamuj tam gdzie kupiłeś. Cytuj Link to post Share on other sites
Falcrum 0 Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Ja przy tej karcie to zawału dostanę dosłownie! Już zrezygnowany przełożyłem porty 8 pin w karcie odwrotnie i nie wiem jakim cudem... ale komputer uruchomił się i wszystko działa jak do tej pory. Przełożyłem także w zasilaczu kabel 6pin czerwony do drugiego czerwonego. Być może to ten port dawał niewłaściwe napięcie z zasilacza... Zobaczymy po kilku uruchomieniach, czy problem nie wróci... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts