Bochelek 5 Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Cześć.W lutym przymierzam się do kupna nowego komputera do kwoty 4500zł. Chciałbym się was spytać, czy taki zestaw pozwoli mi się cieszyć możliwościami na dłuższy czas. Zastosowanie komputera - gry i długie przesiadywanie przed internetem Maksymalna kwota - 4500zł bądź MAX 5000zł Których części potrzebuję: obudowa, dodatkowe wentylatory, kontroler obrotów, płyta główna, procesor, cooler, pamięci ram, pasta, dysk hdd, dysk ssd, nagrywarka dvd, zasilacz, karta graficzna i karta dźwiękowa Czy będę podkręcać sprzęt? - gdy będzie wydawać się, że zabranie mocy to walnę turbo Specjalne wymagania: cisza i mały pobór prądu Części z poprzedniego komputera: raczej nic... Własna propozycja zestawu: - 383zł - obudowa - Fractal Design Define R4 - 50zł - kontroler obrotów - czekam na propozycje - 72zł - wentylatory 140mm x4 - SilentiumPC Zephyr 140mm - 359zł - płyta główna - MSI z77a-g45 - 684zł - procesor - Intel Core i5 3470 - 16zł - pasta - Arctic mx-2 - 222zł - cooler Be Quiet Dark Rock Advanced - 274zł - pamieci ram - GoodRam 2x4gb 1333MHz CL9 - 218zł - dysk hdd - WD Caviar Blue 1TB - 359zł - dysk ssd - Sasmung Evo 120gb - 65zł - nagrywarka - Asus DRW-24F1ST - 383zł - zasilacz - Corsair RM-550w - 1202zł - karta graficzna - Gainward GeForce GTX770 Phantom - 200zł - karta dźwiękowa - czekam na propozycjeZ góry dziękuję wszystkim za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Podaj jaki masz monitor, jaka rozdzielczość ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Bochelek 5 Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Monitor mam zamiar kupić od Dell'a model U2312HM. Monitor ten na rozdzielczość FullHD. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5523 Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Zamieniłbym Corsaira RM 550 na SeaSonic'a G550. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
LeRoiDuCiel 196 Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 DYSK SSD -> Zmien na Samsung 840 PRO 128GB ( Jest to sprawdzony dysk, na ktorym nie musisz martwic sie, ze Ci padnie), ewentualnie jezeli chcialbys odrobine taniej to Plextor M5S. COOLER CPU zmien na macho 120 rev.A ( mniej kosztuje, wydajnosc taka sama..), lub jezeli jest dostepny Macho Black and White to wybierz jego. MOBO I CPU - Jezeli preferujesz IVY, to nie widze problemu, ale imo lepszym wyborem bylaby platforma na HASWELL, ktora oferuje wieksza wydajnosc (jezeli chodzi zegar=zegar). Wiec dobrym przykladem moglaby byc plyta glowna od Asrock H87 Fatal1ty + CPU intel i5 4670k, na ktorym zrobisz OC. CASE - Fractal robi swietne obudowy oraz dodaje do nich swietne wentylatory, wiec nie MUSISZ dokupowywac kolejnych. R4 jest dobrze wykonana obudowa, swietnie wyciszona, ale jeszcze zwroc uwage na ARC MIDI lub jezeli jestes zwolenikiem duzych obudow to ARC XL - jest swietnie wentylowana. PSU - tutaj tak samo jak Kolega Mrozin powiedzial, zmien zasilacz na SS G, ale Sam od siebie polecilbym SS z serii X, ktora jest solidnie wykonana oraz posiada. Certyfikat gold. KARTA DZWIEKOWA - powiedz nam, co chcialbys do niej podlaczyc, gdyz jezeli "jakies glosniczki albo sluchaweczki za 20,30,40 zl...), to nie bedzie mialo zadnego sensu, poniewaz nie wykorzystasz jej potencjalu. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Bochelek 5 Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Głośniki będą jakieś drewniane do 300zł, lecz jeszcze nie wiem jakie oraz słuchawki dokanałowe NuForce ne-700M (coś tak mi się nazwa kojarzy). Mam jeszcze parę pytań:1. Warto dokupić 1-2 wentylatory dla lepszego przepływu?2. Co jest nie tak z zasilaczem Corsair, że lepszy jest Seasonic?3. Warto sobie zamienić WD Blue na Seagate SSHD Hybryda SSHD Barracuda 1TB? 4. Czy macho jest cichy?5. Dostane jakieś porównanie ivy vs haswell? Cytuj Link to post Share on other sites
matthies 1 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 a możesz powiedzieć gdzie takie ceny zestawu zebrałeś? bo z tego co widzę, raczej morele to to nie jest, chociażby w przypadku grafiki, masz dużo lepszą cenę. Cytuj Link to post Share on other sites
Bochelek 5 Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Ceny mam jakieś z różnych stron, w dodatku stare.. nie bierz tego tak bardzo pod uwage. Cytuj Link to post Share on other sites
matthies 1 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 ok. Polecałbym opierać się na aktualnych cenach i koszykach zakupów, bo można się niemiło przejechać.Ja właśnie zauważyłem że GTX770 Phantom podrozał o 100 pln kurde. Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) gdy będzie wydawać się, że zabranie mocy to walnę turbo To po co Ci takie chłodzenie? Edytowane 11 Stycznia 2014 przez GRAABI Cytuj Link to post Share on other sites
Bochelek 5 Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 To po co Ci takie chłodzenie? Zawsze lepiej mieć dobrą temperaturę i ciszę Zapytam się jeszcze raz: 1. Warto dokupić 1-2 wentylatory dla lepszego przepływu? 2. Co jest nie tak z zasilaczem Corsair, że lepszy jest Seasonic? 3. Warto sobie zamienić WD Blue na Seagate SSHD Hybryda SSHD Barracuda 1TB? 4. Czy macho jest cichy? 5. Dostane jakieś porównanie ivy vs haswell? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts