suspect0 1 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Witam was serdecznie. Zwracam się z prośbą o radę w sprawie wyboru nowego sprzętu do mojej blaszki. Obecny sprzęt jaki posiadam to: GTX 460 GIGABYTE AMD X2 6000+ Płyta główna GA-M57-SLI-S4 4GB ramu w dwóch modułach ddr2 Zasilacz o ile się nie mylę Fortron 600 Głównym crapem na chwilę obecną, i który chciałbym w pierwszej kolejności wymienić, to procek. A że pod tę płytę główną ciężko chyba coś lepszego dosztukować, i ją również - więc i ram jak się domyślam cudów świata nie będę oczekiwał bo i funduszem dużym nie dysponuję. Po tym, jak sprzedalbym obecna płytę z ramem i prockiem dysponowałbym około 900 zł. W oczy rzuciły mi się między innymi procesory z rodziny FX, chociaż o phenomach słyszałem pochlebne opinie. Sprzęt służy mi jedynie do gier, bez żadnych udziwnień jeśli chodzi o rendering. Liczę bardzo na waszą pomoc moi współpasjonaci i z góry za nią serdeczne dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Pod tą płytę można wrzucić max phenoma II 945, więc nie jest źle a skok wydajności ogromny, a jeżeli wydać 900 zł na sprzęt to nie FX-a tylko jakiś intel, jakaś i3 płyta i ram i zmieścisz się w 900 zł, nawet na upartego można by poszukać jak najtaniej i5 3350p i jakieś syfne mobo i ram, ale w FX-a bym się nie pchał Cytuj Link to post Share on other sites
SerArt 5 Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 zgadzam sie z przedmówca FX są prądożerne zobacz sobie taki zestaw http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d2v-609808/ http://www.morele.net/procesor-intel-core-i3-4330-4mb-cache-3-50-ghz-box-bx80646i34330-603030/ http://www.morele.net/pamiec-patriot-4gb-1333mhz-ddr3-non-ecc-cl9-dimm-hs-psd34g13332h-409261/ jak znajdziesz w budżecie jeszcze 150 to możesz się pokusić o i5 http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4440-6m-cache-do-3-30-ghz-box-bx80646i54440-603033/ mocy na pewno ci nie zabraknie na długo Cytuj Link to post Share on other sites
suspect0 1 Napisano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Więc mówicie, że te rdzenie w FXach to jednak bardziej pic na wodę i lepiej wyjdę na dwóch w i3? Pokutuje u mnie dalej te 'komunistyczne' myślenie, że im więcej, tym lepiej. A calujac w tego i5 to faktycznie zagwarantuje mi on mocy na chociaż 2 lata? Wiem, że nie ma co mówić o grach na ultra, ale żeby to przyzwoicie śmiało monitor i tak mam 1366:788 wiec w HD narazie nie będę grał. A taki zabieg, typu wzięcie jakiegoś tańszego phenoma, ale za to wymiana grafiki? Czy jednak tak, jak pierwotnie zakladalem ten procek? A z dodatkowymi pieniędzmi będzie raczej ciężko bo wiele innych wydatków, jak to w życiu, wiec i tak dobrze, że aż tyle dam rade wysupłać Edytowane 9 Stycznia 2014 przez suspect0 Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) ależ i5 zagwarantuje spokojnie mocy na 2 lata, mało tego w gry pójdą w ultra:) więc nie ma problemu:D co do i3 to pobije FX-a w grach, natomiast w zastosowaniach profesjonalnych będzie gorszy, i3 ma 2 rdzenie i HT czyli 4 wątki, co do phenoma to też dobry pomysł, gdyż gwarantuje on wydajność w grach zbliżoną do FX-a Najlepszym teraz rozwiązaniem budżetowym jest wziąć i5 4440 za 650 zł, płytę budżetową do 200 zł, tylko problem by był z ramem musiałbyś skołować pamięci ddr3, ale uwierz mi że taki zakup jest najlepszy chociaż jak dobrze poszukasz na Allegro to znajdziesz 2GB DDR3 za 50 zł na przeczekanie i zmieścisz się w 900 zł, a później dokupisz więcej ramu Edytowane 9 Stycznia 2014 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
suspect0 1 Napisano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Nie, no odnośnie ramu to bez gadania 4GB to minimum, także już jakąś okazję znając siebie bym wychaczył czyli jednym słowem najlepsze rozwiązanie to celowanie w i5, a dokładnie 4440? Co do ramu jeszcze... 1333 będzie wystarczający? Z tego co czytałem nie gra to większej roli w kwestii ramu, nie jestem jednak tak tego pewny. A na ramie też zawsze grosz się oszczedzi biorąc 1333 zamiast chociażby 1666:) Cholerka, ale patrząc teraz na ceny tak na pierwszy rzut oka to nie bardzo zamieściłbym się z tym i5 w 900. A jest szansa ze, no do września by z ceny zlecialy? Bo prawdopodobnie zakup na wtedy przełożę, ale przynajmniej już się zorientuje Edytowane 9 Stycznia 2014 przez suspect0 Cytuj Link to post Share on other sites
walazz 99 Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Wystarczy tandetna płyta główna na H81 + i5 4440 to sobie polatasz tak wysoko że żaden FX ani jego przyszły następca nie zagrozi wydajnością w żadnej grze Cytuj Link to post Share on other sites
daryzda 1306 Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Zmieścisz się w 900 zł z i5, 4 gb ram i budżetową płytą [ a taka wystarczy spokojnie do nie kręconego i5 ] : http://www.morele.net/inventory/info/YEHsHw/ , oczywiście dokładając 70 zł będzie nowocześniejszego coś, i5 na haswellu : http://www.morele.net/inventory/info/cbYmn/ . Cytuj Link to post Share on other sites
suspect0 1 Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Z tym dodatkowym 70 zł to wiesz jak jest. Zawsze jest cos lepszego, jedynie za te przyslowiowe 'dwie dychy' więcej. Tak można dojść do 2 tysi. Z drugiej strony trochę już zostałem między innymi przez Was przewalkowany i nakręcony na tego 4440. A dużą różnica wychodzi na grywalnosci jeśli by wziąć jakiegoś i5, ale z 3,4 GHz stock, że tak z ciekawości zapytam? Dodaje, że nie jestem jakimś maniakiem grania we wszystko i cały czas na ultra ustawieniach. Wręcz przeciwnie. Wystarczą czasem i high, byłbym wiedział że na tym high spokojnie poleci mi nawet gta v, kiedy już wyjdzie na PC Chyba będę musiał jednak czasowo, między etat wcisnąć jakaś inna 'robótkę' żeby dołożyć $$ Ps. Ano i właśnie - czym się dla mnie będzie różnił procek 4440 od 3450? Jedynie ta opcją turbo? Bo już widzę parę groszy oszczędności Ps2. Proszę was jeszcze o opinię w sprawie AMD phenom ii quad 955 black edition bo być może znalazłem ciekawą ofertę, no ale jednak trzeba sie upewnic:) Edytowane 10 Stycznia 2014 przez suspect0 Cytuj Link to post Share on other sites
Rincewind 0 Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam, mogę się podpiąć na jedno szybkie pytanko ?Czy ww zestaw, czyli Core i5 4440 + ASRock H81M-DGS będą odpowiednie (wykorzystanie całego potencjału karty) dla R9 270x ? Dostałem grafikę co wymusza na mnie wcześniejszą modernizację zestawu. Zestaw do tej pory używany do sporadycznej pracy przy projektowaniu 3D i grafice inżynierskiej, wieczornego batlefildowania, filmów. Typowa stacja domowa sprzed 3 lat. Zasilacz 600W/dyski/obudowa/chłodzenie zostają. Proszę o ewentualne sugestie. TY Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts