Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam was serdecznie. Zwracam się z prośbą o radę w sprawie wyboru nowego sprzętu do mojej blaszki. Obecny sprzęt jaki posiadam to:

GTX 460 GIGABYTE

AMD X2 6000+

Płyta główna GA-M57-SLI-S4

4GB ramu w dwóch modułach ddr2

Zasilacz o ile się nie mylę Fortron 600

Głównym crapem na chwilę obecną, i który chciałbym w pierwszej kolejności wymienić, to procek. A że pod tę płytę główną ciężko chyba coś lepszego dosztukować, i ją również - więc i ram jak się domyślam :) cudów świata nie będę oczekiwał bo i funduszem dużym nie dysponuję. Po tym, jak sprzedalbym obecna płytę z ramem i prockiem dysponowałbym około 900 zł. W oczy rzuciły mi się między innymi procesory z rodziny FX, chociaż o phenomach słyszałem pochlebne opinie. Sprzęt służy mi jedynie do gier, bez żadnych udziwnień jeśli chodzi o rendering. Liczę bardzo na waszą pomoc moi współpasjonaci i z góry za nią serdeczne dzięki :)

Pod tą płytę można wrzucić max phenoma II 945, więc nie jest źle a skok wydajności ogromny, a jeżeli wydać 900 zł na sprzęt to nie FX-a tylko jakiś intel, jakaś i3 płyta i ram i zmieścisz się w 900 zł, nawet na upartego można by poszukać jak najtaniej i5 3350p i jakieś syfne mobo i ram, ale w FX-a bym się nie pchał 

Więc mówicie, że te rdzenie w FXach to jednak bardziej pic na wodę i lepiej wyjdę na dwóch w i3? Pokutuje u mnie dalej te 'komunistyczne' myślenie, że im więcej, tym lepiej. A calujac w tego i5 to faktycznie zagwarantuje mi on mocy na chociaż 2 lata? Wiem, że nie ma co mówić o grach na ultra, ale żeby to przyzwoicie śmiało :) monitor i tak mam 1366:788 wiec w HD narazie nie będę grał. A taki zabieg, typu wzięcie jakiegoś tańszego phenoma, ale za to wymiana grafiki? Czy jednak tak, jak pierwotnie zakladalem ten procek?

A z dodatkowymi pieniędzmi będzie raczej ciężko bo wiele innych wydatków, jak to w życiu, wiec i tak dobrze, że aż tyle dam rade wysupłać :)

Edytowane przez suspect0

ależ i5 zagwarantuje spokojnie mocy na 2 lata, mało tego w gry pójdą w ultra:) więc nie ma problemu:D  co do i3 to pobije FX-a w grach, natomiast w zastosowaniach profesjonalnych będzie gorszy, i3 ma 2 rdzenie i HT czyli 4 wątki, co do phenoma to też dobry pomysł, gdyż gwarantuje on wydajność w grach zbliżoną do FX-a  

Najlepszym teraz rozwiązaniem budżetowym jest wziąć i5 4440 za 650 zł, płytę budżetową do 200 zł, tylko problem by był z ramem :/ musiałbyś skołować pamięci ddr3, ale uwierz mi że taki zakup jest najlepszy

chociaż jak dobrze poszukasz na Allegro to znajdziesz 2GB DDR3 za 50 zł na przeczekanie i zmieścisz się w 900 zł, a później dokupisz więcej ramu

Edytowane przez jarnuszkiewiczm

Nie, no odnośnie ramu to bez gadania 4GB to minimum, także już jakąś okazję znając siebie bym wychaczył :) czyli jednym słowem najlepsze rozwiązanie to celowanie w i5, a dokładnie 4440? Co do ramu jeszcze... 1333 będzie wystarczający? Z tego co czytałem nie gra to większej roli w kwestii ramu, nie jestem jednak tak tego pewny. A na ramie też zawsze grosz się oszczedzi biorąc 1333 zamiast chociażby 1666:)

Cholerka, ale patrząc teraz na ceny tak na pierwszy rzut oka to nie bardzo zamieściłbym się z tym i5 w 900. A jest szansa ze, no do września by z ceny zlecialy? Bo prawdopodobnie zakup na wtedy przełożę, ale przynajmniej już się zorientuje :)

Edytowane przez suspect0

Z tym dodatkowym 70 zł to wiesz jak jest. Zawsze jest cos lepszego, jedynie za te przyslowiowe 'dwie dychy' więcej. Tak można dojść do 2 tysi. Z drugiej strony trochę już zostałem między innymi przez Was przewalkowany i nakręcony na tego 4440. A dużą różnica wychodzi na grywalnosci jeśli by wziąć jakiegoś i5, ale z 3,4 GHz stock, że tak z ciekawości zapytam?

Dodaje, że nie jestem jakimś maniakiem grania we wszystko i cały czas na ultra ustawieniach. Wręcz przeciwnie. Wystarczą czasem i high, byłbym wiedział że na tym high spokojnie poleci mi nawet gta v, kiedy już wyjdzie na PC :)

Chyba będę musiał jednak czasowo, między etat wcisnąć jakaś inna 'robótkę' żeby dołożyć $$

Ps. Ano i właśnie - czym się dla mnie będzie różnił procek 4440 od 3450? Jedynie ta opcją turbo? Bo już widzę parę groszy oszczędności

Ps2. Proszę was jeszcze o opinię w sprawie AMD phenom ii quad 955 black edition bo być może znalazłem ciekawą ofertę, no ale jednak trzeba sie upewnic:)

Edytowane przez suspect0

Witam, mogę się podpiąć na jedno szybkie pytanko ?

Czy ww zestaw, czyli Core i5 4440 + ASRock H81M-DGS będą odpowiednie (wykorzystanie całego potencjału karty) dla R9 270x ? Dostałem grafikę co wymusza na mnie wcześniejszą modernizację zestawu. Zestaw do tej pory używany do sporadycznej pracy przy projektowaniu 3D i grafice inżynierskiej, wieczornego batlefildowania, filmów. Typowa stacja domowa sprzed 3 lat. Zasilacz 600W/dyski/obudowa/chłodzenie zostają. Proszę o ewentualne sugestie. TY