sebbo98 658 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Witam, poszukuję czegoś co mogłoby posłużyć jako pasywne chłodzenie procesora (AM2, żaden demon prędkości..) dlatego nie musi być to typowy kloc. Cena 100-150zł. Na forum znalazłem to: http://allegro.pl/chlodzenie-cpu-zalman-cnps14x-uzywane-komplet-i3868052361.html nada się ? Jakieś inne propozycje?Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
Krystian69 682 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Podaj jaki to proc i jaka obudowa. Link to post Share on other sites
Damianos1 13 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Kup fortisa lub frere 2 i nie montuj wiatraka Link to post Share on other sites
Krystian69 682 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Ewentualnie macho 120,Fortis na pasywnie strasznie ciepło trzymie macho lepiej sobie radzi Link to post Share on other sites
Damianos1 13 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Zalezy jaka buda. Podalem male coolery ze wzgedu na niewiadomą Link to post Share on other sites
sebbo98 658 Napisano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Procesor Athlon 64x2 3800+, buda jakiś tracer, ale trochę się z nią pobawię, także rozmiar chłodzenia nie ma znaczenia! Jakieś jeszcze propozycje ? Spartany odpadają, są malutkie, a na chłopski rozum pasywne chłodzenie powinno być duże jeśli nie ogromne.. Link to post Share on other sites
Rozwiązanie gregotsw 791 Napisano 9 Stycznia 2014 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) W dobrze wentylowanej obudowie SPC Fortis powinien sobie poradzić w pracy pasywnej z twoim procesorem. Mam bliźniaczą konstrukcję co Fortis(Alpenfohn Nordwand) i w testach trzyma w bezpiecznych temperaturach i5 2500k na standardowych taktowaniach. link do testu Dlaczego chcesz chłodzić pasywnie? Przecież żeby w twoim tracerze wymusić rozsądny obieg powietrza i tak będziesz musiał wpakować tam wentylatory. Nie lepiej po prostu kupić cooler pokroju SPC Fortis i przykręcić wentylator na minimalne obroty? Ewentualnie wymienić na coś cichego(np. Enermax UCTB12) i jeszcze przykręcić. Na bardzo niskich obrotach - prawie niesłyszalnych można na takim coolerze już sporo zbić - ponad 20st.C Zapewne w przypadku Fortisa byłoby podobnie, a po władowaniu tam cichego wolnoobrotowca maks. 5st.C więcej. Trzeba też mieć na uwadze, że testowałem te chłodzenia przez OCCT AVX, który obciąża procesor do praktycznie nieosiągalnych temperatur dla programów i gier. Na marginesie: Jeśli masz spory budżet, to do pracy pasywnej szukaj dużych chłodzeń z rzadko ułożonymi finami.(np. Scythe Ninja 2/3, Thermalright Macho). Tutaj wada jest taka, że w swoim tracerze na 99% nie domkniesz obudowy przy takich chłodzeniach. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez gregotsw 1 Link to post Share on other sites
sebbo98 658 Napisano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 W budzie się nie zmieści, to wiem, dlatego napisałem, że rozmiar nie ma znaczenia-niedługo ferie, żadnych planów to trochę pogrzebię przy kompie i coś wymyślę. Chodzi tu po prostu o względy estetyczne, podobają mi się czarne klocki a to, że mają inny kolor też nie jest problemem, sprej już mam kupiony.Fortis na teraz starczy, ale kiedyś może będę zmieniał swojego złomka i lepsze chłodzenie nie zaszkodzi. Z tym budżetem to nie przesadzajmy będę się rozglądał za jakimś używanym Macho, bo póki co najtańszy jaki znalazłem to koszt 150zł, a ostatnio na forum za jakieś 100 poszedł.. Jak pisałem wcześniej obudowa zostanie "troszkę" zmieniona, także z oryginału zostanie niewiele. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, można zamknąć. Link to post Share on other sites
Recommended Posts