Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, ogólnie może inaczej z tematem, planuje kupić nowy procesor, myślę czy i7 3770k czy i7 4770k ogólnie martwię się temperaturami na i7 4770k, czytałem kilka komentarzy ludzi na forach angielskich i mówili, że jest to ok 10% większa wydajność, no i i7 4770k jest na nowej podstawce Haswell.

do tego napewno będę musiał kupić jakaś płytę główną.

Ma ktoś jakieś doświadczenie nt. dwóch tych procesorów? i jaką płytą główną mógłbym do nich wziąć? (do 500-600zł)

Bardzo dziękuje za pomoc.

A do czego ma być procesor, do tego wypisz jakie masz części które można było by przenieść do nowej platformy (dyski RAM zasilacz itp).

I na koniec najważniejsze jaką sumę byłbyś  w stanie wydać na upgrade komputera.

Co do tematu przechodzenia na najnowsza platformę, jeśli do gier to wystarczy druga generacja serii Core i 5, po wykręceniu daje nadal radę w wymagających grach w wysokich ustawieniach.

• Popieram 1

Chcę tylko i7, i coś z nowszej półki jak wypisałem.

Obecnie co posiadam, 

Dysk mam słaby, ram również do upgrade'u, zasilacz posiadam to 700W OCZ MODXSTEAM-PRO

Dysk napewno będzie później upgrade'owany na SSD jakiś, a ramki do tak minimum 8-12gb, ale to najpierw chciałem się skupić na procesorze i płytce. Karte graficzną mam AMD 7870 więc styknie mi.

Sumę na upgrade. hmm do 2000zł, najpierw planuję wymianę własnie płyty głównej bo jest naprawdę lipna i mnie irytuje i denerwuje, same problemy (Gigabyte GA-870A-UD3 rev 3.0)

Myślę o stosunku wydajności do poboru mocy procesora, żeby nie wpierdalał za dużo prądu, a z tego co widzę to te nowe pobór energii mają stosunkowo niski, tyle tylko że słyszałem że te procesory na 1150 grzeją sie niesamowicie ( nie prowadzi to do szybszego popsucia się procesora i płyty? - to że te temperatury są tak wysokie?)

A właśnie te 2000zł co wymieniłem, to mam na myśli, płytę główną + procesor i jakieś chłodzenie na ten procesor, strzelam w jakąś noctue, które są wystawione na komputroniku, bo podobno są świetne, i bardzo dużo ludzi je przetestowało i chwali.

Edytowane przez steel116

Ja mam i7 4770k z noctua nh-12up se2 i jestem bardzo zadowolony. Płytę mam z87-GD65 gaming z msi. Wszystko działa bez najmniejszego problemu, na stockowych zegarach procek ma bardzo niskie temperatury, w spoczynku poniżej 30 stopni nawet. Podczas grania w bardziej wymagające gry koło 50+/- Średnio o wiele mniej, gdy jakaś aplikacja używa 1-2 rdzeni. Po oc w okolice 4,2ghz temperatury rosną o jakieś 10 stopni może.

Aktualnie mam NH-U12P na ASRock Extreme 4(tu należy się pochwała dla wsparcia technicznego Noctuy bo mimo przedświątecznej gorączki, nowe zapięcia na LGA 1150 dotarły jeszcze przed świętami  :)

Core i5 4670 K na domyślnych taktowaniach ma 29 stopni w spoczynku i niecałe 60 w grach(pasta z zestawu NT-H1).

Jako że wersja SE to nic innego jak dodatkowy wentylator z regulacją obrotów, polecił bym właśnie Noctue, jednak chciałbym zwrócić uwagę na obudowę (może nie pisałem w prost ale pisząc wyżej" itp "miałem na myśli między innymi model obudowy) bo chłodzenie ma wysokość ~ 156 mm w mojej obudowie Thermaltake o szerokości 18 cm weszło na styk.

Co do procesora nie wiem dlaczego chcesz i 7 jak pisałem jeśli komputer miałby być do grania rozsądniej jest kupić najmocniejsze i 5 z literką K, bo sporo więcej trzeba dopłacać do i7, ale jest to jest twój wybór świadomy lub nie.

Ja mam i7 4770k z noctua nh-12up se2 i jestem bardzo zadowolony. Płytę mam z87-GD65 gaming z msi. Wszystko działa bez najmniejszego problemu, na stockowych zegarach procek ma bardzo niskie temperatury, w spoczynku poniżej 30 stopni nawet. Podczas grania w bardziej wymagające gry koło 50+/- Średnio o wiele mniej, gdy jakaś aplikacja używa 1-2 rdzeni. Po oc w okolice 4,2ghz temperatury rosną o jakieś 10 stopni może.

w spoczynku 30 i w stresie 50? wow, to naprawdę niskie temperatury, czy używasz równiez jakiś wiatraków wewnątrz dodatkowych? czy tylko ten cooler na procesor?

Myślę właśnie, mimo wszystko chcę najbardziej wydajny sprzęt do gier no i by te temperatury były w normach, raczej nie będę się bawił w żadne kręcenie na wyżej, bo poprostu nie będę miał potrzeby, chyba że poprostu opłaca się jakiś procesor kręcić, ale mam 0 doświadczenia w tym więc wolałbym się wstrzymać.

dlatego wymieniłem te najbardziej popularne i jedne z wydajniejszych procków jakimi są i7 3770k i i7 4770k

Nie, mam tylko noctue no i normalne wiatraki jakie ma buda HAFX Cooler Master. Wróciłem do domu i było zamknięte okno, wiec temp pokojowa i procek ma teraz w spoczynku 25-29 w zależności od rdzenia, a package 28-29 według cpuid h/m. Po grze w Diablo3 np. temperatura max jaką notuje program to 40 stopni np.

Edytowane przez carroarmato

Nie, mam tylko noctue no i normalne wiatraki jakie ma buda HAFX Cooler Master. Wróciłem do domu i było zamknięte okno, wiec temp pokojowa i procek ma teraz w spoczynku 25-29 w zależności od rdzenia, a package 28-29 według cpuid h/m. Po grze w Diablo3 np. temperatura max jaką notuje program to 40 stopni np.

A jak oceniasz płytę główną, pod która masz ten procesor? bo myślałem właśnie o tym MSI ale także o tym modelu niżej G45, widzę że ty posiadasz G65, rozglądałeś się przy wyborze płyty, i czymś sie kierowałeś?

W drugim komputerze mam również płytę msi, p55-gd85 i nigdy nie było z nią problemów, oc było stabilne, wiec analogicznie postawiłem na msi, płyta ma dobra sekcję zasilania, jest chłodna. (temp płyty 28-30) Ma przejrzysty bios i nie ma problemu z jego aktualizacją. Jak dotąd bez problemów.

jak grasz przeglądasz internet oglądasz filmy wystarczy ci i5 3570k i msi z77a-g45 i masz duże możliwości oc i do tego dokupisz jeszcze prolimatech besic 81 i masz bardzo wydajną platformę ;)

Wiesz, chodzi o to że mogę sobię pozwolić na taki procesor i7, niezależnie co będę miał na nim wykonywać, problem tylko z tymi temperaturami czy nie będą one jakimś problemem, powodującym że te procesory mogą się szybciej psuć? czy np. powinienem poczekać do września kiedy ma być planowana premiera Ivy-Bridge-E bodajże, które właśnie mają słynąć z tego że będą bardzo chłodne.

Jak to wyglada w takiej sytuacji?

Dlatego właśnie mówię o tym, że chciałbym sprzęt na jednak troche dłużej, a wiadomo 1150 nowa podstawka mimo wszystko, no i i7 bardziej wydajna mimo wszystko, - nigdy nie bawiłem się w podkręcanie jak mówiłem, dlatego nigdy nie probowałem, i każde CPU było poprostu w stanie fabrycznym.

Edytowane przez steel116

będą bardzo drogie, jak na twoje wymagania nawet śmiałbym twierdzić że te procesory będą bardzo wydajne 

kup teraz i7 4770k i jeśli boisz się o temperatury zwoduj i masz cud na kiju 

hmhm, no właśnie! chłodzenie wodne nie wchodzi w gre, nie mam doświadczenia z tym, nie za bardzo chce mi się w to packać, tymbardziej wiem że takie chłodzenia mogą być awaryjne, no i co jakiś czas trzeba wymieniać tą wodę prawdą?

Dlatego szukałem alternatywy do i7 4770k i wymyśliłem taki setup:  Noctua NH-D14 + pasta Coollaboratory Liquid Pro

i pewnie jeszcze jakiś wiatraczek do obudowy również z noctuy bądź Scythe Slip Stream

teraz sobie przypomniałem o http://www.swiftech.com/h220.aspx chłodzenie kompaktowe, bardzo wydajne  ;)  

To jako zastąpuje tą noctuę i w ogole cooler na procesor? 

Gdzie to można dostać w polsce? na allegro, komputroniku nie widziałem, cena może też być interesująca.

z tego co widzę to jedynie sprowadzanie wchodzi w gre, kolejne problemy i koszty ;/

wolałbym się ograniczyć do normalnych coolerów

A właśnie na i7 4770k to odpada bo kompatybilny na intelu tylko Socket LGA 775, 1155, 1156, 1366 and 2011

Edytowane przez steel116

A rozumiem, ogólnie przestudiowałem sobie cały ten temat i wszystkie, i ludzie mówią że Intel troche leci w kulki, bo wypuszcza ten procesory bez jakiegoś IHS, które to właśnie powoduje że są takie temperatury, i zaznaczją że procesory na socket 2011 już posiadają to IHS, jak to tam wygląda z temperaturami? opłaca się dokładać kilka złotych? wiem że procesor kosztuje ok. 1000zł na 2011, ale za to najtańsza płyta główna na taki procesor to 700zł.

Jeśli ktoś byłby w stanie, prosiłbym poprostu o wypisanie mi najlepszej alternatywy z i7(procesor + płyta główna) i do tego procesora, który mogłbym wybrać, (tak, jestem upośledzony i zależy mi na i7) i uzasadnienie która opcja setupu była by lepsza, i bardziej chłodna/wydajna.

Z góry dziękuje bardzo, i tak już że tyle się dowiedziałem! :)

Edytowane przez steel116

A właśnie, i najważniejsze jak wygląda różnica temperatur między procesorem i7 4770k na Socket 1150 a jak wygląda i7 3820 na socket 2011 - Wiemy dobrze, że za 2-3 lata wszystko się zmieni, zawsze sprzęt się starzeje, wchodzą nowe, bardziej wymagające aplikacje itd, czy opłaca się też również inwestować w to 2011?

Mam totalny mętlik w głowie co wybrac, pewnie dlatego, że nie stronie od biegania po sklepach i co 2-3 lata wymieniania odrazu sprzętu na nowy.